Nyhet bland forskare att vikingarna hade kontakt med muslimer, vi andra läste om det i skolan

HISTORIA. Nya upptäckter om en arabisk ring hittad i en grav i Sverige har fått stor internationell uppmärksamhet. Upptäckten ses av forskarna som ett tecken på att vikingar och den islamiska världen hade direktkontakt.

Ringen, som är från 800-talet, hittades på 1800-talet i Birka på Björkö i Mälaren i en kvinnograv. Ringen har ansetts vara förgylld, med en ametist med inskriptionen ”Allah” (Gud) skriven i arabisk kufisk stil.

Men nya analysmetoder i ett projekt lett från Stockholms universitet har gett ny kunskap om ringen.

– Vi tittade på den med svepelektronmikroskopi och upptäckte att ”stenen” var av glas, vilket var överraskande. Och den var inte förgylld, säger Linda Wåhlander, museipedagog på Historiska museet och en av forskarna i studien.

Glasets inskription analyserades av en expert på gammal kufisk skrift.

– Förmodligen står det inte bara ”Allah”, utan ”för” eller ”till” Allah, eller möjligen ”inshallah” (om Gud vill), men det är lite osäkert, för det är sådan gammal skrift.

Resultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scanning.

– Jag vet inte vad som hände. Jag trodde den skulle hamna i nördtidning i USA. Sedan hamnade den på Science News och nu har de ringt från Discovery, Washington Post och CNN. Det är helt galet utanför Sverige, säger Linda Wåhlander.

Ringen har fortfarande filmärken som inte slitits bort. Antagligen har ringen gått direkt från tillverkaren och ganska snabbt hamnat i kvinnans grav. Det tyder på att vikingarna och kalifatet måste ha haft direktkontakt.

– Vi tänker att antingen är det någon som tagit hem den till kvinnan, eller om kvinnan har rest eller kommer någon annanstans ifrån och har begravts på Björkö, fast med skandinavisk dräkt. Ringen är inte använd som fingerring utan har hängt från spännbucklor, två metalldosor som håller upp en hängselkjol i den vikingatida dräkten, säger Linda Wåhlander.

Var ringen är tillverkad är svårare att svara på, men forskarna gissar att den är gjord någonstans kring Kaspiska havet.

– Det behöver inte vara en arabisk ring, det kan vara en person som varit en muslim någon annanstans, säger hon.

Metro

-Pettersson undrar om detta är ett inslag i den mångkulturella propagandan? Skulle det vara en nyhet att vikingarna hade kontakt med muslimer? Vi har väl alla läst i skolan om vikingarnas färder till Särkland och till Miklagård, den stad som idag heter Istanbul. 

Sigurd Jorsalfare, (Jerusalemfararen) som var i Miklagård och Jerusalem och skröt om att i Särkland slaktades blåmän till djävulen.

Kalifatet, det islamiska väldet som sträckte sig österut till Afghanistan och Uzbekistan i Centralasien, och där längst i öster låg tidens största silvergruvor. Väldiga mängder islamiskt silver i form av mynt med arabisk skrift spred sig över Östeuropa ända till Östersjön och Skandinavien. Rikast på silverfynd i Norden är Gotland.

I islamska skriftkällor som Ibn Khordadbehs världsgeografi berättas att de rusiska köpmännen handlade med skinn av bäver och svarträv och dessutom svärd. Ofta förde de sina varor på kameler ända till Bagdad, Kalifatets huvudstad.

Vikingar i Särkland

Svenska slavar i Nordafrika

Slavräden år 1627

 

7 thoughts on “Nyhet bland forskare att vikingarna hade kontakt med muslimer, vi andra läste om det i skolan

  1. Med tanke på vad man fått lära om våra förfäder vikingarna så gick nog muslimerna på en nit. De lät sig inte invaderas och besegras. Däremot reste de vida kring. Kanske följde några muslimskor med de blonda vikingarna hem?

  2. Det här fyndet kommer att användas politiskt! Dvs. Sverige var islamskt innan det blev kristet, vikingarna förstod värdet av islam, det finns gamla kontakter mellan norden och arabländerna osv. Allt som intäkt för att ytterligare arabisera/islamisera landet.
    Nu letar sig smycken fram överallt i världen – som gåvor, som betalningsmedel, som stöldgods och i samband med plundring! Smycken är relativt små och i allmänhet dyrbara. Mannen eller kvinnan som förde med sig smycket hade kunnat få med sig det på alla otänkbara sätt!
    Vad är det som säger att detta smycke inte är resultatet av en byteshandel mellan en arabisk köpman och en nordisk handelsman i trakterna av – låt oss säga – nuvarande Ukraina – eller någon handelsplats på den baltiska kusten tvärsöver Östersjön. Arabiska köpmän följde säkert floderna norrut, liksom köpmän från norr följde floderna söderut.
    Man har också hittat Buddhastatyer i nordiska gravar från den tiden = är det lika med direktkontakt med områden/länder där buddhism var religion?
    Glöm inte den urgamla handels- och karavanvägen Kina – Medelhavsregionen!
    Och tyder ett enstaka föremålsfynd på att ett helt område också präglades av religiösa och sociala föreställningar kopplade till detta fynd? NEJ!

  3. Vikingar var ”anställda” som legoknektar för att försvara Bysans mot (eventuellt) muslimer, som till slut intog Konstantinopel.

  4. Då på Vikingatiden var handeln viktigare än att kriga med de som makten ägde. Det förstår inte vårt sändebud. Hoppas hennes chef kopplar ihop det genom att skänka ringen till kungen av Arabien. Värdefulla kameler och hästar har han. Renar trivs inte. Låt ringen frambäras av magdansösen Ma som kan slingra så hela världen ler.

  5. Hatar det här snacket om att något av detta fina är Islamskt! Då detta hände var dessa områden nyockuperade och islamisterna kunde leva på det som var uppbyggt innan dom kom och raserade allt. En rasering som fortsätter än i våra dagar. Islam är en parasit som hela tiden måste breda ut sig över nya områden, allteftersom dom blomstrande tidigare ockuperade och förslavade områdena förvandlats till öken och soptippar av dom islamistiska ockupanterna!
    Islam har aldrig tillfört något annat än elände!

KommenteraAvbryt svar