Starka reaktioner på TV4:s beslut att ta bort Israel-avsnitt

MELLANÖSTERN. Nyheten om att TV4 plockat bort Israel-avsnittet av programmet ”Tina på besök” har fått den israeliska ambassadören Isaac Bachman att reagera. I ett öppet brev kallar han kanalens beslut för ”en ohållbar position av partiskhet och censur”.
Även i sociala medier är reaktionerna starka.

2015-03-05_1017

Efter Världen idags artikel i tisdags om att TV4 valt att ta bort Israel-avsnittet av ”Tina på besök” från sin hemsida, har reaktionerna i sociala medier varit starka.

I programmet benämner tv-kocken Tina Nordström Jerusalem som ”Israels hjärta”. Det var efter påtryckningar från organisationen Palestinagrupperna som TV4 förklarade att kanalen brustit i rutinerna i och med att man valt att reprisera programmet i söndags, trots att man fått ”ett fåtal reaktioner” när programmet sändes första gången i höstas.

På onsdagen skrev Israels ambassadör till Sverige, Isaac Bachman, ett öppet brev till TV4.

”Frasen ’Jerusalem är Israels hjärta’ … är uppenbart inte ett politiskt uttalande att tvista om – den är ett uttryck för en känslomässig centralitet som Jerusalem har för de flesta israeler och de flesta judar. I sig själv utesluter den [frasen] inte ett parallellt uttalande med hänvisning till palestinierna. Inte ens de som uttrycker idén att Jerusalem borde vara huvudstad för två folk skulle drömma om att förneka det faktum att Jerusalem kommer fortsätta vara ”Israels hjärta”, skriver Bachman och fortsätter:

”Bara om man helt och hållet förnekar den judiska statens grundläggande legitimitet, kan man komma till slutsatsen att hänvisningen i fråga är oacceptabel eller på något sätt skadlig för palestinierna.”

I slutet av sitt brev skriver Isaac Bachman att han är ”övertygad om att TV4 vid närmare eftertanke kommer ha det goda omdömet att backa från en sådan ohållbar position av partiskhet och censur”.

Världen idag har sökt TV4:s presschef Malin Lindborn för en intervju. I ett sms skriver hon på onsdagseftermiddagen att frågor kan mejlas, eftersom hon sitter upptagen.

I ett senare sms skriver hon:

”Situationen i Mellanöstern är något som vi regelbundet rapporterar om heltäckande från alla olika perspektiv i våra nyhetssändningar. Men våra matprogram är inte ett forum för att spegla politiska konflikter. Eftersom programmet blivit centrum för en sådan diskussion har vi valt att plocka bort det.”

-Pettersson undrar hur TV4 kan vara så ynkliga så de böjer sig för extrema organisationer som Palestinagrupperna som vill bojkotta Israel, lindrigt beskrivet?

Är det så klokt att bojkotta Israel?

16 thoughts on “Starka reaktioner på TV4:s beslut att ta bort Israel-avsnitt

  1. Att ta bort inslaget är väl att göra en politisk fråga av det? Argumentet för att ta bort inslaget är inget annat än politiskt och indirekt tar Tv4 ställning i Jerusalemfrågan. Tv4 ska väl vara opartisk? Antingen är Tv4 rädda att bli kallade islamofober eller så tar dom ställning mot Israels rätt till Jerusalem. Vilken anledningen än är så är det ynkligt!

  2. Men Jerusalem har alltid och kommer alltid att tillhöra Israel ju trots många desperata försök av muslimer och araber under islamiseringen för 1200 år sedan. Det var de som skrämde bort judarna först och tagit över deras mark. Deras karma nu är att lämna tillbaka judarnas mark och rida tillbaka till arabiska halvön. Där kommer Saudiaarabien att vara mkt generösa mot dem 😀 Sverige, skaffa dig ryggrad! De kommer att säga att Sverige är arabiskt och muslimskt om 50-100 år. Så gör de jämt.

  3. Den här nollan bland kommenterarna här, tycks alltid bara få ett enda like. Och jag skulle kunna hoppa upp och sätta mig på att det han själv som gillar sig!

  4. Jag är glad att jag inte är någon kändis som syns på PK-media i Sverige. Inte ens i ett matprogram är man säker utan måste väga varje ord på guldvåg för att inte såra alla dessa lättkränkta. Det måste vara som att gå på nattgammal is.

    • Som tur är finns You Tube, jag såg programmet igår och det var ett härligt program, jag tror att protesterna gör att dem måste visa det i alla fall. Om inte så kolla på YT, och fortsätt protestera.

  5. Som vanligt ställer jag mig alltid frågan varför ett företag som ingår i Bonnierkoncernen inte agerar mer solidariskt. Svaret blir alltid detsamma. MAMMON!

  6. Varför politik i allt i vårt samhälle, finns snart inget område där det är möjligt att undkomma, finner det tragiskt. Politiker ska sköta sin uppgift och se till att länder är välskötta, vad de sedan tycker och tänker personligen kan de göra tyst. Jag upplever ofta idag att de ser sig själv som forna tiders ”filmstjärnor” nej det duger inte.

KommenteraAvbryt svar