SVT görs om efter SD:s framgångar

VALET 2014/JOURNALISTIK. SVT ska omvärdera och se över samtliga nyhets- och samhällsprogram i höst, enligt SVT:s programdirektör Robert Olsson.

-Vi vill ta ett nytt paraplytänk kring samhällsjournalistiken. Vad menar vi med granskning, vad menar vi med debatt, vad menar vi med sammanhangsskapande journalistik. Det är helt öppet, säger Robert Olsson i en intervju med ”Kulturnyheterna” på SVT:s hemsida.

Enligt programdirektören så kan både ”Agenda” och ”Debatt” komma att göras om. Han säger också att SVT ska vara hårdhänt i granskningen av sig självt.

Beslutet om en total översyn kommer efter den mediedebatt som uppstått efter valet, där SVT bland annat fått kritik för humorinslag i sin valbevakning. Bolaget har både fått kritik från tittare för att ha normaliserat Sverigedemokraternas politik, medan andra tittare anser att det har demoniserat partiet. Enligt Olsson ska SVT bland annat se över sitt förhållningssätt till Sverigedemokraterna.

-Jag tror att det har blivit en diskrepans mellan de politiska partierna och väldigt många väljare, men också mellan oss i medierna och många av våra tittare/lyssnare/läsare, säger Robert Olsson i intervjun.

-Pettersson förstår att SVT och journalisterna är besvikna efter att deras favoriter V, MP och Fi:s uteblivna framgångar men att skylla det på SD är att gå lite väl långt, börja med att behandla alla lagliga partier likadant och förmedla korrekta och opartiska nyheter.

Så säger du upp din TV-avgift 

11 thoughts on “SVT görs om efter SD:s framgångar

  1. Det stör mig fortfarande att behöva betala 519 kronor per kvartal i TV -avgift för att om och om igen se alla hatiska hallåer och hjälpa till att betala deras uppehälle.
    Jag vill ju ibland titta på någon film eller någon dokumentär på min TV hur ska man kunna lösa det problemet?

  2. 800 000 skattebetalare och kanske TVavgiftsbetalare finns inte enligt blivande statsministern, talmannen och SVT/SR. De är till för att mobba när man har party på Södermalm.

  3. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Kanske borde svenska journalister vidareutbilda sig? Det måste väl finnas några fortsättningskurser där man lär journalister att vara objektiva istället för populistiska propagandörer som vädjar till folks känslor snarare än intellekt?

  4. Med tanke på att nya shefen på SVT kommer från den
    ultrakommunistiska slaskblaskan Uppsala Nya Tidning
    skall vi inte förvänta oss några förändringar till det bättre.

  5. Hur då göra om? Menar Robert Olsson att de ska följa de direktiv om objektiv rapportering som följer med uppdraget? Skulle inte tro det. Kollar någon gång då och då men innan jag går och köper mig en TV och tvingas betala licens så vill jag ha ett betydligt proffsigare utbud med anständiga journalister som kan ge en neutral bild istället för att försöka uppfostra folk att tro på lögner.

KommenteraAvbryt svar