Facket uppmanade henne att rösta på S

VALET 2014/FACKLIGT. Caroline Eriksson, 21, är medlem i Hotell och restaurangfacket, HRF.

Hon kände sig inte riktigt bekväm när facket ringde och uppmanade henne att rösta fram en röd regering. Och hon får stöd av sin chef, krögaren Andreas Eisner: – Jag förstår inte varför facket ger sig på de unga medlemmarna – de är de som blir förlorare på en S-regering.

Caroline Eriksson är kallskänka, servitris och restaurangchef på Jaktvillan i Täby. Hon har varit medlem i facket HRF i drygt ett år och i tisdags blev hon uppringd av facket.

– De frågade först och främst om jag hade bestämt mig för vilket parti som jag ska rösta på. Jag förklarade att jag ännu inte har bestämt mig.

– Den som ringde talade då om att facket helst ser att den sittande regeringen blir utbytt och pratade nedvärderande om alliansen och önskade att jag skulle rösta på Socialdemokraterna. Det kändes konstigt att bli uppringd på det sättet, säger Caroline Eriksson.

Andreas Eisner, som äger restaurangen: – Jag har för närvarande bara tre anställda och alla är under 26 år – det är enda sättet för mig att få det att gå ihop.

– Att facket ringer till sina medlemmar och uppmanar dem att rösta på Socialdemokraterna tycker jag är märkligt. Då röstar de ju på den så kallade ”Dubbelstöten”, eftersom S vill fördubbla både restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. Det är ju de unga medlemmarna som är förlorare på det. För vår del skulle höjda arbetsgivaravgifter sannolikt betyda att vi skulle tvingas göra oss av med en av de anställda.

Ella Niia, förbundsordförande i HRF: – Vi har ett kongressbeslut som säger att vi ska arbeta för en socialdemokratisk regering. Vi i LO-familjen ringer till förstagångsväljare. Jag kan inte svara för vad alla säger när de ringer till våra unga medlemmar, det kanske uppfattas som att vi uppmanar dem att rösta på Socialdemokraterna.

– Jag får ibland frågan från våra medlemmar om vad jag tycker att de ska rösta på. Då säger jag, att ”det kan inte jag svara på”, men ställer frågor som ”hur ser ditt liv ut, hur får du det att gå ihop?”. Då får man oftast ett bra samtal.

säger också att HRF har uttalat sig emot höjd krogmoms. Men hon är ändå osäker: – Vad är det som säger att det bara är sänkt restaurangmoms som skapar fler jobb i vår bransch?

-Pettersson tycker det är ofattbart att Ella Niia fortfarande är förbundsordförande i HRF. Minns konflikten vid Salladsbaren i Göteborg. Samtidigt som ombudsmännen blockerade salladsbaren satt Hotell och Restaurangs styrelse, 19 personer och smörjde kråset med en sjurättersmeny, vin och övernattning för 90 000 kronor på vingården Blaxsta, vackert belägen i Södermanland. Det kostade 4 700 kronor per person. Blaxsta vingård saknade dessutom kollektivavtal och HRF:s möte handlade bland annat om besparingar i verksamheten…

2014-09-03_1512

Ex Pressen  

7 thoughts on “Facket uppmanade henne att rösta på S

  1. Caroline Eriksson, 21,ska naturligtvis rösta precis på det som hon själv vill. Behöver hon vägledning, så ska hon söka den själv också. Ingen ska propsa på henen en massa ”lösaktiga” påståenden. Varken från höger, vänster eller uppifrån.

    På det en liten kommentar om restaurangägarens uttalande.

    Andreas Eisner, som äger restaurangen: Säger ”– Jag har för närvarande bara tre anställda och alla är under 26 år – det är enda sättet för mig att få det att gå ihop. ”

    ”Dubbelstöten” som han uttrycker det, är ”enda sättet” för honom att driva restaurang.

    Om det är enda sättet. Ska Andreas Eisner inte driva restaurang.

    Det kan väl inte var god småföretagarpolitik och att subventionera med stora skattepengar, vissa speciella branscher. Detta är helt bakvänt för mig. Att då en Alliansregering styr sin småföretagarpolitik med statliga subventioner och bara till vissa företagare och branscher, är totalt ologiskt. Detta är ju tvärtom mot vad de säger att deras valfrihet går ut på.

    Bra småföretagarpolitik går ut på att man ger företagarna en enhetlig momssats ( varför inte 20 % för allt och alla ?), likvärdiga villkor, förenkling av regler, förordningar och lagar, eftersträva att sänka arbetsgivaravgifterna och utarbeta med statens hjälp ett bra fungerande lärlingssystem med utbildning, kombinerat med praktik m.m.

    Att driva företag som enbart hålls upp med statliga subventioner är ju totalt
    meningslöst, orättvist och bortkastade skattepengar.

    Med en bra och rättvis utformad småföretagarpolitik, så ska ett företag klara sig på egna ben. Så enkelt är det.

  2. Man kan ju be dem dra åt helvete och tala om att man är myndig och röstar på det man själv tycker är rätt och riktigt eller lova dem att rösta rätt
    fast sen lägger man i SD röstsedlar utan deras vetskap.

KommenteraAvbryt svar