Frihet utan sjal

Kvinnor i Iran vill ha mer frihet och tar av sig sina sjalar i protest.

Hundratals kvinnor i Iran har de senaste dagarna tagit av sig sina sjalar i protest över att kvinnor i det muslimska samhället osynliggörs och domineras av männen.

Det är en från Iran utvandrad journalist som på Facebook startade detta uppror. Under den månad Facebook-sidan legat uppe har den fått över 250 000 medlemmar och hundratals kvinnor i Iran har skickat in bilder på sig själva där de uppträder utan detta religiösa plagg.

Kvinnor från alla samhällsklasser visar sitt stöd för upproret och givetvis har detta väckt en vrede hos religiöst konservativa krafter. En imam i Teheran sade exempelvis under fredagsbönen att kvinnorna bryter mot lagen med understöd från väst.

Källa: SR

denna sida kan ni se några av de kvinnor som vill känna sig fria och har kastat av sig sjalen och visst ser de lyckliga ut?

Tidigare på Petterssons med bildspel HÄR

Under tiden i Sverige läser vi om politiker och andra makthavare som försvarar muslimska kvinnor i slöjor. Vi minns väl alla det patetiska hijab-upproret som fick ett antal svenska politiker att sätta på sig sjal. Åsa Romson (Mp), Gudrun Schyman (FI) och Veronica Palm (S) var några av dem.

collage_hijab-1

Givetvis har Mona Sahlin sedan tidigare böjt sig från de religiösa männens krav och visat upp sig i denna patetiska huvudbonad.

mona_lena_aldebe_59498244

…och i Södermanland visade miljöpartisten Malin Hagerström upp sig i slöja, för att därav”stödja utsatta muslimska kvinnor”. Länk

10 thoughts on “Frihet utan sjal

  1. Fattar inte svenska politiker (och en del muslimska kvinnor) att detta är männens sätt att avidentifiera kvinnan och göra henne anonym? Jag har pratat med så många muslimska kvinnor som kastat slöjan och säger att detta har befriat dem och äntligen inneburit att de fått en egen identitet.

    Imamer, mullor och män vill inte att deras kvinnor ska få den rättigheten. Detta är ett sätt att behålla makten och behandla dem som sina ägodelar som ingen annan får se eller prata med.

  2. Struntar i tanterna med sjal de är så patetiska, nu lyssnar vi på vår nationalsång den med ”klös” i.

  3. Skall Romson, Palm och schyman ta av sig slöjorna nu för att stödja kvinnorna i Iran? Det går inte ens att anklaga dem för att vara pragmatiska utan endast utomordentligt enfaldiga

    Uttrycket i Veronica Palms ögon på bilden är så bottenlöst korkat och vittnar om att ingen är hemma.

Kommentera