Radio Syd mot PK

Radio Nord kastade in handduken efter 16 månaders sändning den 30 juni 1962.

Radio Syd med ursprung i danska Radio Mercur gav inte upp så lätt, företagets alltmer stridbara ”piratdrottning” Britt Wadner hittade, med hjälp av sin advokat Henning Sjöström, ett ord ”störning” som försvagade lagtexten. Sjöström och Wadner menade att med detta ord var lagen endast tillämpbar om en radiosändning kunde anses ”störande” på annan radioverksamhet och eftersom radio Syd sände på en frekvens som inte störde andra kunde lagen inte gälla i deras fall.

Detta fick till resultat att Britt Wadner trotsade den nya lagen när den trädde i kraft, och detta blev för henne en flera års hård och uttröttande kamp där hon bland annat fick avtjäna en månads fängelse på Hinsebergs kvinnofängelse. Även annonsörer bötfälldes men fortsatte att annonsera, vilket förstås visade deras mod och stöd för Radio Syds sak, men i längden var det självfallet till nackdel för Radio Syd affärsmässigt att i andra media ofta stämplas som ”kriminell” och ”pirat”.

-Pettersson tycker att dessa orde påminner om ett annat media, i en nyare tid och ett annat PK…

Med Olof Palme som nytillträdd kommunikationsminister 1965 skedde omskrivning av piratradiolagen (1966) som kraftigt stärkte och utvidgade befogenheterna och gjorde det även möjligt att beslagta hus och hem och andra ägodelar från ägaren av Radio Syd.

I januari 1966 tvingades Radio Syds sändarfartyg Cheeta II av en vinterstorm och av svåra isförhållanden bort från läget i Öresund till lite varmare vatten. Vad som i utgångsläget tänktes som enbart ett tillfälligt avbrott i sändningarna blev ändå det definitiva slutet för Radio Syds tillvaro i Öresund.

Efter många öden och äventyr hamnade Cheeta II via Las Palmas de Gran Canaria hamnade i Gambias huvudstad Bathurst, idag Banjul. Här fick Britt Wadner licens att fullt lagligt sända 20 timmar om dygnet, även med svensk halvtimme under turistsäsongen. Britt Wadner byggde även ett populärt hotell som hette Wadner Beach Hotel som låg ungefär 500 m från radiostationen, och Gambia blev under många år ett populärt turistmål för soltörstande svenskar och andra. Sändarfartyget Cheeta II omvandlades till en flytande nattklubb. Radiostationen bar fortsättningsvis också det namn som stationen haft i Sverige, Radio Syd, och stationens verksamhet där pågick i så många år som 30 jämfört med de i sammanhanget bara 8 år som det blev i Öresund. Sändningarna från Radio Syd Gambia fick dock sitt hastiga slut den 11 september 2002 när den 83 meter höga antennmasten rasade.

Lyssna på kommunikationsminister Olof Palme, ur Ekot 26 april 1966.

Connie Francis – Stupid Cupid

KommenteraAvbryt svar