”Flyktingarna” i Oxelösund

Den 11-12 maj kom det asylsökande till Oxelösund för första gången på många år. Det har varit ett spännande möte för många i den lilla halvsovande staden med 11 000 invånare.

I den första omgången kom det drygt 70 Kosovoalbaner, de allra flesta har varit skötsamma men en del har hunnit ställa till en hel del och för många verkar det ha varit en semestertripp, av den ursprungliga gruppen är det nu 22 kvar och de flesta åker hem frivilligt men det har kommit nya så nu bor här drygt 90 personer från 10 olika nationaliteter. Migrationsverket skickar alla beslut och handlingar till alla på svenska vilket betyder en hel del merarbete för andra som måste hjälpa till. Därför är de omdöpta till migränverket, dessutom rinner skattepengar mellan fingrarna i en rasande takt på grund av bristande samordning och ingen verkar bry sig.

Villkoren för semestertrippen för albanerna är skapliga, gratis bostad där hygienartiklar och städning av allmänna utrymmen ingår. Gratis mat tre gånger om dagen på restaurang samt 70 kr/person i fickpengar och dygn. Några av dem hade dock så mycket egna pengar med sig så de blev utan och klagade givetvis – varför ska man behöva använda egna pengar bara för att man har!

Nåväl, en som inte skötte sig var mannen på bilden som heter Aljian Luan och kom hit med fru och tre barn. Han verkar ha satt i system att åka runt i Europa och söka asyl och leva på andras pengar, förutom Sverige har han även sökt asyl i Finland och Norge vad vi vet.

Aljian har för vana att stjäla, han har varit inne i flera butiker och fastnat på övervakningskameror när han stoppar stöldgods på barnen och sig själv. Han åkte naturligtvis dit men det dröjde en tid innan polisen hade tid att hämta honom på asylboendet. När polisen kom till boendet hjälpte en annan asylsökande familj polisen genom att peka ut var stöldgods och Aljian befann sig, nu är det tyvärr så i Sverige trots att det finns en tjuv med stöldgods som har fastnat på övervakningsfilm och är sedd av många vittnen så var han snart lös eftersom stöldgodset inte kunde kopplas till just det tillfället och den gången så polisutredningen lades ned och igår åkte Aljian med familj hem och kan fortsätta söka asyl i andra länder.

Annat smått och gott som hänt runt de asylsökande är att 60 kuvert med porslin försvunnit från de allmänna utrymmena på förläggningen, tallrikar, skålar, bestick osv. 5 mikrovågsugnar saknas också, småkul var när albanerna trodde att personalen gått för dagen och de upptäcktes med ett kylskåp på väg ut genom ytterdörren.

En familj, mamma och tre barn här är på besök – pappa är försvunnen någonstans – lillebror är jätteduktig på fotboll och den lokala klubben har tagit hand om honom så han får spela. Syster vill också lira boll men tyvärr bestämmer storebror i familjen och han har sagt ifrån – fotboll är inget för tjejer och håret ska vara flätat och får ej hänga löst.

Lite trasiga möbler, grannar som klagar över ljud, bostadsrätter som riskerar att sjunka i värde, taxiresa till Arlanda 16 mil enkel för två personer på vår bekostnad, stulna kläder, rakartiklar, parmymer och annat är väl mest att betrakta som spill i sammanhanget.

Allvarligare är flera fall av sexuella trakasserier av ”vackra svenska flicka” narkotika affärer i okänd skala samt mordhot mot den hederliga familj som hjälpte polisen att peka ut tjuvarna.

– Det förekom klagomål på maten och att klaga på mat som är gratis brukar inte tillhöra vanligheterna så Pettersson bjöd sig själv på samma mat i samma lokal som flyktingarna äter ock kunde konstatera att det är ett jävla gnäll i onödan på en del. Maten smakade utmärkt, han ögnade även igenom matsedeln för flera veckor och såg att den var rikligt varierat med nötkött, kyckling, fläskkött, fisk, grönsaker och allt man kan begära och duger inte den maten kanske det finns bättre i Kosovo.

Petterssons portion – kassler, potatisgratäng och grönsaker – smakade utmärkt.

– Pettersson blev riktigt imponerad av en sak, samma mat till alla, de dagar det är fläsk får man äta fläsk eller nöja sig med potatis och grönsaker – Darura på er och det har Petterson givetvis inget med att göra…tyvärr kommer migränverket inte att acceptera denna rakryggade linje att behandla alla människor lika oavsett ursprung utan de kommer ratt kröka rygg för kravmaskinerna…

Förresten mina vänner, tack för maten, det var ni som betalade.

10 thoughts on “”Flyktingarna” i Oxelösund

  1. Finns de albanska Kosovoasylanterna fortfarande kvar ? I så fall tala om för dem,att de får bättre betalt i Tyskland,under sin väntetiden inför utvisningen.

  2. Kul att man kan få lufta sina tankar här och att kommentarerna visas.Jag har skrivit insändare och kommenterat saker i Sn men dom brukar oftast inte bli publicerade. Tack för den här bloggen.
    Alla vet vad som är felet med Sveriges flykting politik men bara ett fåtal vågar säga sanningen.
    Jag står på din sida Pettersson

  3. Jag väntar på när första våldtäkten kommer och undrar vad Oxelösunds politiker säger då?.
    Kanske att vi måste förstå och ha en hög tolerans nivå

  4. Maten såg ju riktigt aptitlig ut. Svenska fattigpensionärer skulle vara oerhört tacksamma om de kunde få äta gratis en gång i månaden. Att tattarjäveln på bilden kan fara land och rike runt och blåsa myndigheter är för mig en verklig gåta. Att det funkar i dårhuset Sverige är väl en sak….

  5. Har för mig att jag läste att fastighetsägaren köpte huset för en struntsumma av Kommunen, och hyr nu ut den för nästan samma belopp PER MÅNAD!
    Frågan är om ägaren har kontakter i Kommunen, och att det är en insiderhärva?

  6. Intressanta fakta Pettersson.
    Det jag saknar är uppgifter om hur mycket fastighetsägaren får av Migrationsverket, hur mycket fastighetsägaren fakturerar Migrationsverket och hur mycket fastighetsägaren stoppar i egen ficka?

    Varför inte mejla artikel till Billström och Ullenhag som en ”Beskrivning av verkligheten” och be dom om en åsikt? De svarar ofta på mejl, även om det tar tid innan svaren kommer. De läser allt, så även om inte svaren kommer får de en bild av verklighetens Sverige.

    Har förövrigt själv ett nyskickat mejl i Billströms inkorg.

    • Hej Stefan. Jag skrev lite om affärerna med asylförläggningen ”Jollen” tidigare på länken. http://petterssons.bloggsida.se/politik/svindlande-affarer

      Maten är en dålig affär, det går back så det visslar om det. Asylförläggningen betalar ICA Kvantum 80:- för frukost, lunch och middag som de lagar och levererar i kantiner. Sedan faktureras migrationsverket 100:- + moms för detta. För 20:- per person och dygn ska fastighetsägaren således hålla lokal (inte samma som förläggningen) 2-3 anställda, porslin, disk, el, osv.

      För asylförläggningen är det däremot betydligt bättre, där betalar migrationsverket 225:-/per bädd och natt och 48 platser garanteras så minimiinkomsten är 324 000 i månaden. Just nu är det smockfullt, 100 platser så han drar in 675 000:- i månaden så det bör bli en bra slant över beroende på hur länge det varar, kontrakt finns till 31/8 men det finns väl inget som tyder på att det inte ska fortsätta.
      Med tanke på att kommunen sålde huset för 5 miljoner och det finns 12 normala lägenheter där som klarar räntor och amorteringar så bör det vara en lysande affär trots att jag inte har utgiftssidan riktig klar för mig men allt som stjäls och slås sönder står migrationsverket för. På 1-1,5 år bör fastigheten vara betald när löner m.m. är betalda så det blir en skaplig slant över.

      Frågan jag ställer är varför inte kommunen lyfte telefonluren och ringde migrationsverket i stället för att låta drygt 40 smårum stå tomma?

  7. Mycket intressant läsning Pettersson.
    Hur är stämningen i Oxelösund har folk fått nog?

    Jag fattar inte hur folk som får kan klaga. Hur länge har vi råd att ge och ge och ge…?
    Det verkar vara hur länge som helst jag säger bara den grön blåa uppgörelsen idag…..
    Eva-Marie

KommenteraAvbryt svar