Stora underskott för regionerna

EKONOMI & SKATTER. Nya prognoser visar på sämre ekonomiskt läge än väntat för regionerna. Ändå är det bara en region i hela Sverige, Östergötland, som varslat vårdpersonal om uppsägning hittills i år, rapporterar Sveriges Radio. Sammanlagt beräknas underskottet bli 20 miljarder.

Sveriges har 21 regioner, det som tidigare kallades landsting, de har fyra obligatoriska uppgifter:

  • Hälso- och sjukvård
  • Tandvård för barn och ungdomar upp till 23 års ålder
  • Regionalt utvecklingsansvar
  • Kollektivtrafik (ansvaret delas med kommunerna)

Regionerna engagerar sig frivilligt inom andra områden som kultur, utbildning och turism, m.m. Totalt uppgick kostnaderna för regionernas verksamheter till cirka 469 miljarder kronor år 2023. Underskotten är alltså 4-5 procent av verksamheten.

-Pettersson noterar att underskotten påstås bero på inflationen och högre räntor. Det talas inte om att utgifterna är för höga, att pengar läggs på fel saker, att det slösas eller att det borde ha tagits höjd för ökande räntor och sparats under de goda åren när det fanns möjligheter. Att ta ansvar och rätta mun efter matsäck verkar vara ett okänt begrepp bland högavlönade ekonomer och politiker.

Flera sjukvårdsregioner samt försvaret och polisen har lagt tiotals miljoner på att utbilda personal i en personlighetsteori som bygger på den såkallade DISC-modellen – men det är bortkastade pengar eftersom teorin helt saknar vetenskapligt stöd. Modellen lär ut att människor kan delas in i fyra grupper, som alla har varsin färg, och har fått stor spridning via Thomas Eriksons bästsäljande bok ”Omgiven av idioter”. Thomas Erikson har utsett till ”Årets förvillare” av Föreningen Vetenskap och folkbildning. Våra skattepengar slösas på smörja för att någon chef ska visa sig duktig och handlingskraftig.

Slöseriombudsmannen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Stora underskott för regionerna

  1. Det lustiga är att de flesta regioner ligger runt 1 miljard back.
    Det byggs nya entrér osv som kanske inte hade behövts.
    Man vill lägga ner avdelningar flytta avdelningar man vill skära ner på personal(oftast dem på golvet) listan kan göras lång på hur det inte ska vara.
    Likaså inom kommunerna man skär i åldringsvården och skolor men sällan i admin.
    Nyköpings kommun gjorde öppna landskap för x antal miljoner i kommunhuset för att sedan bygga tillbaka väggarna för x antal miljoner,det flyttades möbler osv till ingen nytta

  2. Största utgiften är den del av befolkningen som inte försörjer sej själva och tär på allmänna resurser i högre grad än vanligt folk. I Sverige (och många andra länder) är det färre och färre som försörjer fler och fler. Fler och fler ska ha pension utan att någonsin haft ett riktigt jobb.
    Utvecklingen har gått åt samma håll under lång tid. Situationen är huvudsakligen skapad av politiken men ingen politiker talar om detta.

  3. Det stora problemet är Politikerna. Varje kommun har möjlighet att höja kommunalskatten om det behövs . Varje kommun har att ombesörja så att sjukvård , skola och välfärd fungerar .
    Men i Socialdemokratiskt styrda kommuner fungerar det inte .
    Varför är det så .
    Därför att kommunister och Socialister inte förstår sig på ekonomi .
    Och för att gnället skall underminera den sittande Regeringen.
    Nu skall Varje framgång för Tidöregeringen förtigas och bilden av en dålig politik sättas .
    Då skickas den hemska partigängaren Baudin fram för att sluddrande skylla på Sverigedemokraterna och Tidöpartierna .
    Att tala om en egen Socialdemokratisk Politik går inte .
    FÖR DET FINNS INGEN .

    11
  4. Är det MALMÖ eller GÖTEBORG som är sinnebilden för boken?

    Där har det gödslas med pengar på diverse politiska projekt som inte lett till något substantiellt resultat.

    37

KommenteraAvbryt svar