Flygvapnet avvisade ryskt stridsflyg

FÖRSVARSMAKTEN. Flygvapnets incidentberedskap avvisade under fredagseftermiddagen ryskt stridsflyg från svenskt territorium öster om Gotland, rapporterar Försvarsmakten. Kränkningen var kortvarig, under två minuter och cirka fem kilometer in på svenskt territorium. Det ryska planet, som enligt flygvapnet är av typen SU-24 i ”spaningsversion”, hörsammade avvisningen direkt när två Jas-plan flög upp bredvid planet. Om inte så varit fallet hade nästa steg varit att man avvisat planet på ett mer ”bryskt” sätt, enligt flygvapenchefen Jonas Wikman.

Ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotlands sydspets.
Bild: Försvarsmakten

Det var på fredagseftermiddagen som ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotlands sydspets. Det ryska flygplanet varnades genom muntligt anrop från svensk flygstridsledning. När detta inte hörsammades och flygplanet inte avvek från sin rutt avvisades det från svenskt luftrum av en rote JAS-39 Gripen.

Det ryska agerandet är inte acceptapelt och visar på bristande respekt för vår territoriella intergritet. Vi följde hela förloppet och var på plats för att ingripa, säger flygvapenchef Jonas Wikman.

Senast motsvarande otillåtna flygningar gjordes av Ryssland var 2022 då två ryska SU-27 och två ryska SU-24 kränkte svenskt luftrum, också över Gotland.

För några dagar sedan kränkte Ryssland finskt luftrum med fyra plan.

-Pettersson säger att Rysslands kränkningar av andra länders luftrum är inga misstag, det är signalpolitik som visar att Ryssland tror de bestämmer och kan göra som de vill.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Flygvapnet avvisade ryskt stridsflyg

  1. Använd det som hänger under Jas planen bara, sen behöver ingen diskutera vart ryska stridsflyget tog vägen.
    Gör som ryssarna bara…… skjut ner allt fientligt flyg på fel sida gränsen så är alla nöjda och glada.
    Och förhoppningsvis lär sig inkräktarna sig något annars får man ta om samma procedur igen om det behövs tills kränkningarna upphör.
    Att kalla upp någon rysk diplomat är totalt verkningslöst.

    17
    2
  2. Bara att vänja sej vid överträdelser både till sjöss till land och i luften. Denna terroriststat visar sitt rätta ansikte.

    19
    5
  3. Kanske nu med NATO i ryggen att flygvapnet vågat ”avvisa på ett mera bryskt sätt” Annars har vi väl inte haft någon med lite stake sen Fälldin sa ”håll gränsen”

    23
    7
    • Samme Fälldin hade också en annan agenda. När ubåten var på besök i Hårsfjärden hade vi den på kornet vid ett flertal tillfällen. Men ordern från regeringen var : ”Vad ni än gör, se till att ni missar” ! Och det var verkligen en ubåt och inget annat. Det kan jag garantera.

      11
      2
    • G54, flygvapnet har alltid haft stake som du säger, liksom de andra vapenslagen. Det är politikerna som saknat mod och kunskap.

      17
      2
    • Inte för att försvaret behöver någon politikers tillstånd att göra sitt jobb. Lika lite som att en polis först skickar en fråga till justitieministern om de ska skjuta en kriminell.
      Skulle ett flyg skjutas ned eller en båt sänkas är det ett beslut som fattas av myndigheten på plats och den politiska ledningen blir informerad i efterhand.

KommenteraAvbryt svar