Fångutväxling mellan Iran och Sverige – Floderus släpps mot Hamid Noury

UTRIKES. Den 17 april 2022 greps Johan Floderus i Iran. Han har sedan dess –­­ i 790 dagar – varit fängslad, grundlöst anklagad för spioneri och med risk att dömas till döden. Nu sitter han på ett flygplan på väg hem till Sverige. På samma plan är den svenska medborgaren Saeed Azizi, som på lika oriktiga grunder greps i november 2023.

Livstidsdömde Hamid Noury och några av hans offer. Bild: Arab News

Iran har gjort dem båda till brickor i ett cyniskt förhandlingsspel, med syftet att få den iranske medborgaren Hamid Noury släppt från fängelse i Sverige. Han är dömd för grova brott begångna i Iran på 1980-talet.

Som statsminister bär jag ett särskilt ansvar för svenska medborgares säkerhet. Regeringen har därför arbetat intensivt med frågan, tillsammans med den svenska säkerhetstjänsten som har förhandlat med Iran.

Det har hela tiden stått klart att operationen skulle kräva några svåra beslut. Nu har vi fattat de besluten. Snart landar två svenska medborgare i Sverige och får äntligen återförenas med sina anhöriga.

Den iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali sitter kvar fängslad i Iran, han har suttit sedan 2016 trots att han är svensk medborgare.

-Pettersson säger att nu ser den iranska regimen ytterligare en gång att detta fungerar, och kan då fortsätta med sin gisslandiplomati.

Belgien och USA har tidigare växlat fångar med Iran.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Fångutväxling mellan Iran och Sverige – Floderus släpps mot Hamid Noury

  1. Ett gott råd till iranska medborgare som även får svenskt medborgarskap – åk i n t e tillbaka till hemlandet för då riskerar du att bli kvar hos myndigheterna! Gäller även andra länders medborgare, särskilt om man har deltagit i protester mot regimen. Kom ihåg att ditt nya svenska medborgarskap inte accepteras av ditt gamla hemland, även om din familj sen protesterar att Sverige gör för litet som inte får hem dig genom UD och regeringen!

  2. Med lite tuffare förhandlare hade kanske Ahmadreza också ingått i paketet. Läkare behöver vi.
    Däremot bör definitivt ingen diplomatisk möda läggas på mördarna som dömts i Irak!

    8
    2
  3. Dubbelt medborgarskap erkänns inte av Iran. Det innebär att personer med dubbelt svensk-iranskt medborgarskap betraktas som endast iranska medborgare av Irans myndigheter. Den som är född i Sverige och har iranska föräldrar får automatiskt iranskt medborgarskap, enligt iransk praxis.

    10
  4. Har inte fallit i god jord hos Irans nationella motståndsråd NCRI,
    som bland annat skriver:
    ”Frigivningen av Hamid Noury uppmuntrar mullornas regim att fortsätta sitt folkmord och brott mot mänskligheten.”
    ”Man ger efter för de kriminella mullornas taktik med utpressning och gisslan. Att belöna ansvariga för massmord, tortyr och terror, är att uppmuntra de kriminella mullorna och det Islamiska revolutionsgardet i deras folkmord och brott mot mänskligheten och mot det iranska folket, såväl som deras gränslösa terrorism. Att ge efter för de kriminella och gisslantagande mullorna uppmuntrar dem till ytterligare terroristaktiviteter på svensk mark.”
    https://www.ncr-iran.org/en/ncri-statements/terrorism-fundamentalism/the-release-of-hamid-noury-encourages-the-mullahs-regime-to-continue-its-genocide-and-crimes-against-humanity/?amp=1

    20
    1
    • Ytterligare ett Sosseproblem . Att vara hela världens goda samvete kostar på , men det fattade aldrig de naiva Socialdemokratiska beslutsfattarna .
      Korta snabba opinionssiffror har förblindat dem .
      Spännande att läsa morgondagens kommentarer från sludderpellen Baudin och Tant Brun som egentligen är orsaken till problemet .
      På något sätt får nog Magdalena det till att Åkesson bär skulden . Och Baudin ser det nog som att Svenska folket tröttnat på Regeringen .
      Längre sträcker sig inte deras tankeverksamhet .

      32
  5. Hade inte Sverige lekt världens samvete och centrum för rättvisa, dvs lockat hit Noury och dömt honom för brott begångna i ett annat land, hade aldrig Floderus behövt sitta fängslad i 790 dagar.

    35
    1
  6. Så Stockholm böjde sig igen för Teheran.
    De kanske ska ta och börja skicka hem alla iranier så slipper vi deras interna problem i Sverige.

    Sedan hanterade Stockholm detta fel. De skulle istället plockat in ett antal nyckeliranier som härjar runt i landet och låst in dem tills Teheran frigav Johan.

    32
  7. Jaha, än en gång viker våra mesiga makthavare ner sig för islam. Nu kommer givetvis skurkstaten Iran att sätta detta i system. Klipp alla diplomatiska förbindelser med detta skithålsland omedelbart.

    38
    • The proud swede, Iran har redan satt detta i system. Belgien, USA med flera har vikit ned sig tidigare. Det är svårt, ur mänsklig synpunkt ska svensken och de iranier som är svenska medborgare tas till Sverige men vi och andra länder får räkna med fortsatta problem. Det hjälper troligen inte att bryta de diplomatiska förbindelserna, kanske inte ens att folk slutar åka dit. Då kommer iranierna på något annat sätt att jävlas.

      23
      3
      • Stjärt-doktor…

        Petterssons idol, Thedrous ! Som sitter som högsta höns på WHO råkar ha begått folkmord i Etiopien.
        Fick sin doktors-titel av Wallenbergs genom Umeås Universitet..

        8
        1
  8. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    Ha ingenting med Islams representanter att göra. Om idioter ändå bryter mot nämnda, så låt dem dö i fångläger.
    Notera att Islam är skickliga i att skapa mediauppmärksamhet på idioter och sedan låta uppviglad vänster (alltså samarbetspartners) kräva åtgärder. Svenska idioter måste läras fatta att Islam inte går att lita på!

    58
    2
      • Bra fråga.

        ”Den iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali sitter kvar fängslad i Iran, han har suttit sedan 2016 trots att han är svensk medborgare.”

        Han blev svensk medborgare 2018. Vad jag har förstått så har han dubbla medborgarskap. När han fängslades hade han enbart iranskt medborgarskap om det nu kan ha någon betydelse.

        17

KommenteraAvbryt svar