Ryska krigsfartyg har anlänt till Kuba

UTRIKES. Fyra ryska örlogsfartyg anlände till Kuba igår, den 12 juni, på väg för att genomföra militära övningar i Karibien. Ubåten Kazan och amiral Gorshkov-fregatten åtföljdes av en bogserbåt och bränslefartyg, som möttes av en kanoneldsalut från hamnen.

Ubåten Kazan i Havannas hamn. Foto: Adalberto Roque

Tjänstemän från Kuba och USA samt ryska statliga medier har sagt att inget av fartygen bär kärnvapen,  rapporterar Reuters. Det ryska försvarsministeriet sa att de hade genomfört träning med ”högprecisionsmissilvapen” innan de anlände till Kuba.

De marina fartygen har spårats av USA, som förra veckan sa att övningen sannolikt var ett försök från Ryssland att visa att landet fortfarande kan projicera marin styrka globalt i kölvattnet av Ukrainas flera framgångsrika anfall på Moskvas Svartahavsflotta.

Den ukrainska flottan hävdade i mars att den hade förstört en tredjedel av Svartahavsflottan sedan starten av den fullskaliga invasionen.

Den 12 juni sa Vita husets nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan, att övningarna var rutinmässiga. ”Vi har sett den här typen av saker förut och vi förväntar oss att se den här typen av saker igen, och jag tänker inte läsa in några speciella motiv,” sa Sullivan i kommentarer som rapporterats av Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin sa den 5 juni att Moskva skulle kunna leverera avancerade vapen till vissa regioner för att möjliggöra attacker mot ” känsliga ” västerländska mål som ett svar om Ukraina slår Ryssland med västerländska vapen.

-Pettersson får gratulera Ryssland till att de fortfarande har kapacitet att segla över Atlanten men jag undrar varför de har bogserbåt och tankfartyg med sig?

Avståndet mellan Florida och Kuba är knappt 20 mil.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Ryska krigsfartyg har anlänt till Kuba

  1. Grattis ”Russian Navy”. Ni kom fram, alla fyra. Gissar att ni själv tvivlade, med tanke på ingående bogserbåt. Tankbåtens görande, är ju glasklar. Vem tusan vill sälja soppa till er, bäst att ta med själva.
    Med tanke på alla ”undervattnet” båtar,(bottenskrap) ni har i Svarta Havet, är denna resa en stor framgång.

    10
    3

KommenteraAvbryt svar