Vindkraftsbolagen tjänar pengar – trots förlusterna

ENERGIPOLITIK. Luxemburg-ägda vindkraftverk i Sverige är notoriskt olönsamma. Men det är fel sätt att se på snurrorna. Ur ägarperspektiv är det som spelar roll att parkerna kan generera kassaflöde genom internräntor. Det visar redovisningen i Luxemburg som tidningen Affärsvärlden tagit del av. ”De här bolagen är konstruerade för att inte betala skatt i Sverige”, säger redovisningsdoktorn Joachim Landström.

Miljöpartiet verkar gilla förstörd natur. Vindkraftsparker och andra anläggningar förstör enorma naturområden utan att det syns i några ekonomiska rapporter. Antalet döda fåglar, fladdermöss och insekter räknas heller inte och de människor och djur som störs av buller m.m. glöms bort.

Affärsvärlden har i flera artiklar visat att många utlandsägda vindkraftparker har problem med lönsamheten. Det gäller särskilt för de parker där moderbolaget ligger i Luxemburg.

Totalt har de Luxemburgägda bolagen investerat 37,8 miljarder kronor i svenska vindkraftsparker och förlusterna uppgår till 3,9 miljarder kronor, kunde Affärsvärlden nyligen visa.

Men det finns en anledning till att de här vindkraftsparkerna går med stora förluster. På så sätt slipper de nämligen att betala bolagsskatt i Sverige.

Logiken är att belåna det svenska aktiebolaget extremt kraftigt med ett minimalt eget kapital och ta ut en hög ränta på lånet.

På så sätt kan de Luxemburg-ägda bolagen skattefritt transportera pengarna till Luxemburg och sedan vidare till olika investerings- och finansbolag.

”De här bolagen är konstruerade för att inte betala skatt i Sverige. Det är en smart lösning från deras perspektiv och förmodligen helt lagligt”, säger Joachim Landström, doktor i redovisning vid Uppsala universitet, som Affärsvärlden har tagit hjälp av för att granska bolagens redovisning.

Läs vidare på Affärsvärlden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Vindkraftsbolagen tjänar pengar – trots förlusterna

  1. Och svenskarna säger inte nej därtill… Som vanligt. Die dummen Schweden är ett uttryck som myntades för flera hundra år sedan men våra politiker gör allt för att leva upp och bekräfta uttrycket!

    13
    1
      • Det uttrycket sa vår historiemagister på 50-talet och gav förklaringen att på 14-1500 talet kom många tyskar och holländare som ansåg svensken lite obildad och bortkommen i generell mening. Notera att Wikipedia inte fanns på den tiden (50-talet) och att Wikipedia inte alltid har rätt. Fel förekommer (ofta?)

  2. Politikerna gillar ju förlustsnurrorna, och då vill man inte peta i detta getingbo heller, lika serverhallarna som skulle skapa så många ”arbetstillfällen”, jojo, skon kan klämma på fler sätt.
    Samma med invandringen, en helig ko som aldrig kan slaktas…

    15
  3. Är det tidigare ordföranden i EU Jean-Claude Juncker från Luxemburg som har lyckats peta in fördelar för sitt hemland?

    11
    1
  4. Detta verkar synerligen
    konstigt. Företag i sverig skall betala skatt i Sverige på samma sätt som alla andra och pris sättningen görs av nord pol .
    Att el går över nationsgränserna har inte med saken att göra. I s evige gäller svensk skatte lag.

    14
    1

KommenteraAvbryt svar