Sannolikt att USA:s vapen sköts mot Belgorod

UKRAINA. Ukrainska styrkor använde sannolikt det amerikanska raketsystemet Himars när man i helgen förstörde luftförsvar på rysk mark, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW i sin senaste uppdatering.

Himars raketer. Ukrainas förmåga till precisionsbekämpning genom vapensystem som haubits, artillerigranaten Excalibur och raketartillerisystemet Himars har möjliggjort bekämpning av betydelsefulla mål, som ryska ledningsplatser och ammunitionsupplag, på långa avstånd.

Raketerna ska ha träffat ett ryskt luftvärnsbatteri av typen S-300/400 i Belgorodregionen, cirka 60 kilometer från frontlinjen norr om Charkiv. Enligt ISW är sträckan inom räckvidd för Himars, men för lång för många andra vapensystem som Ukraina använder. Ukraina har inte kommenterat uppgifterna.

Att rikta amerikanska vapen mot Ryssland var fram tills alldeles nyligen en röd linje för USA. Men den senaste månadens ryska offensiv mot Charkivregionen har fått USA att ändra sig, och tillåta användningen av vapen mot ryskt territorium under begränsade former.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Sannolikt att USA:s vapen sköts mot Belgorod

  1. I detta smutsiga krig som Putin bedriver sedan mer än 2 år tillbaka spelar det väl ingen roll vilka vapen som används i försvarssyfte från Ukrainskt håll, så länge det inte är kärnvapen naturligtvis.
    Tror inte Putin deklarerar vart ryska vapen kommer ifrån …… kina … Nordkorea etc…
    Så länge det bara är tusentals ryska soldater som stupar spelar det definitivt ingen roll, det är mer krigsbrott när ryssarna slaktar och våldtar oskyldiga kvinnor och barn inne i Ukraina.
    Nej … fortsätt slå ut ryska marktrupperna bara det är inget krigsbrott bara rent försvar av ett land under invasion och attack.

    17
    3

KommenteraAvbryt svar