Bristfälliga id-utredningar i Sverige

ILLEGAL INVANDRING. De statliga insatserna för att fastställa identiteten på personer som kommer till Sverige är inte tillräckligt effektiva. Bristerna leder bland annat till höjd risk för identitetsrelaterad brottslighet och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, rapporterar Riksrevisionen.

Utländska media har den goda smaken att tala om flyktingar och migranter. I Sverige kallas alla flyktingar och det visas gärna bilder på små söta barn i stället för verkligen som är unga män utan id-handlingar.

Riksrevisionen har granskat hur statliga myndigheter arbetar när identiteten på en person som kommer till Sverige behöver fastställas. Granskningen fokuserar bland annat på gränskontroller, folkbokföring samt ansökningar om uppehållstillstånd och medborgarskap.

Riksrevisionens övergripande bedömning är att myndigheternas insatser inte är tillräckligt effektiva för att säkerställa att en korrekt och unik identitet fastställs.

Granskningen visar till exempel att:

  • de granskade myndigheterna saknar viktig kompetens
  • tillgången till teknisk utrustning och digitalt systemstöd är otillräcklig
  • det finns juridiska hinder för att lagra och söka på biometrisk information som säkerställer att en person inte förekommer under flera identiteter.

Bristerna kan få konsekvenser på många områden, till exempel att personer beviljas uppehållstillstånd i Sverige utan att ha rätt till det. De innebär även risker för identitetsrelaterad brottslighet, hot mot Sveriges säkerhet och felaktiga utbetalningar från välfärden.

Bristerna hos Migrationsverket, Skatteverket och Statens servicecenter är särskilt allvarliga, eftersom deras arbete är avgörande för egna och andra myndigheters framtida beslut och åtgärder. Skatteverket utgår dels från den identitet Migrationsverket fastställt vid folkbokföring, dels från Statens servicecenters kontroller av identitetshandlingar som de utför på Skatteverkets uppdrag. Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens beslut om förmåner baseras i sin tur på identitetsuppgifter hos Skatteverket.

Ett grundläggande krav är att ingen person ska kunna förekomma under flera olika identiteter i myndigheternas register. Detta uppfylls inte idag, säger Anders Berg, projektledare för granskningen.

En särskild risk som kvarstår oavsett hur väl myndigheterna lyckas med att säkerställa korrekt identitet från början är att dessa identiteter kan bli utnyttjade av någon annan. Försäkringskassan gör begränsade, och Pensionsmyndigheten inga, kontroller för att säkerställa att en person som ansöker om en förmån hör ihop med angivet personnummer.

Det finns också brister när det gäller utbyte av information och samarbete mellan myndigheterna. Bland annat behöver

  • Polismyndigheten och Skatteverket samarbeta bättre kring falska och felaktiga identiteter
  • Polismyndigheten och Migrationsverket få bättre tillgång till identitetshandlingar hos Skatteverket
  • Skatteverket få bättre tillgång till de uppgifter om identitet som ligger till grund för Migrationsverkets beslut.

– Arbetet behöver bli mer effektivt, såväl när det gäller att fastställa identiteter som att upptäcka och åtgärda felaktigt registrerade identiteter, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.

-Pettersson säger att vi är många som varnat för detta, men då blivit kallade rasist-fascist-nazister av de ”goda vänsterblivna” som gapat att de flyr för sina liv…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Bristfälliga id-utredningar i Sverige

  1. Bristfälliga id-utredningar är väl en kvarleva från tidigare politik där allt fusk som kunde öka invandringen skulle uppmuntras.

  2. 2012, som Migrationsverkets rättschef, fattade Mikael Ribbenvik Cassar beslut om att ALLA syrier som kom till Sverige skulle få stanna.
    Pettersson, citat:
    ”Inte aktivist, ja, ja. Problemet med Ribbenviks resonemang är att det kom syrier från Egypten, Kuwait, Tunisen, Marocko, Algeriet, ja från stora delar av världen. De visade upp sitt pass i bästa fall, ofta hade de inga id-handlingar utan fick permanent uppehållstillstånd utan att ha några skyddsbehov, vi visste inte ens varifrån de kom.”
    https://petterssonsblogg.se/2024/04/01/ingen-kan-ta-sig-hit-lagligt-sager-mikael-ribbenvik/

    2021 riktade Riksrevisionen i en rapport hård kritik mot Migrationsverkets sätt att handlägga ärenden, där den breda bilden i rapporten var att personer kunde få uppehållstillstånd på felaktig grund. Som särskilt allvarligt beskrevs bristande id-kontroll av de som söker uppehållstillstånd, och Mikael Ribbenvik, som då avancerat till Migrationsverkets GD, lovade bättring.
    https://www.svd.se/a/VqmpX3/migrationsverket-lovar-forbattra-id-kontroller

  3. Och denna löjliga diskussion om åldern på dessa ”flyktingar som saknar pass”! Pannor las i djupa veck av osteopater och annat löst folk när man diskuterade lårbenets längd för att fastställa åldern på ”asylanterna”.
    Ett ”skäggbarn” på 39 år satt i en femteklass. På fullt allvar. P g a den svenska flatheten!

    21
  4. Det är den asylsökande som ska bevisa sin identitet. Kan den inte göra det ska ansökan avslås.
    Sedan bör biologisk data som fingeravtryck och DNA lagras vid ansökan och knytas till den identitet som personen i fråga sagt att den har.

    29
  5. Detta kringgående och ursäktande och tillåtande från det svenska flata etablissemanget!
    Om inte ”asylanten” kan identifiera sig nöjaktigt så – bye bye!
    ”Flyktingar” antingen slänger eller säljer sina pass; har gjorts så sedan mycket lång tid tillbaka. Alla vet det men procedurerna fortsätter i samma slö stil. Rättssäkerhet? Hur rättssäkra är dessa lycksökare? Vi saknar fasthet och djävlar anamma! Hoppas högervindarna blåser rätt i stundande val!

    27

KommenteraAvbryt svar