7,9 miljoner för att ”flytta” världens äldsta träd till Malmö

SLÖSERI. Det pågår en konflikt inom sjukvården. Konflikten handlar som alltid om resurser (pengar) påstås det. -Pettersson kan inte vården, skolan eller omsorgen i detalj men jag är övertygad om att det finns resurser (pengar) i överflöd men att dessa används fel. Det är dålig politik helt enkelt.

På Fulufjället i Dalarna finns en klon av en gran som växt på samma ställe i 9 550 år vid namn Old Tjikko.

Vid den nya vårdbyggnadens huvudentré i Malmö kommer du snart kunna se en klonad variant av världens äldsta träd! Det hör egentligen hemma i Dalarna, men med hjälp av forskare, ingenjörer och närmare åtta miljoner skattekronor har en stickling och ett specialdesignat växthus tagits fram i hopp om att skapa en “välkomnande miljö” till sjukhuset.

Trädet har tidigare klonat sig själv på naturlig väg, genom att delar av trädets rotsystem under alla år överlevt och nya stammar vuxit fram eftersom. På det här sättet har trädet klonat sig själv om och om igen, vilket gör “Old Tjikko” till världens äldsta nu levande träd. Därför är det föga förvånande att forskarna på Skogforsk – som för fem år sedan fick uppdraget att försöka klona trädet på konstgjord väg – så småningom lyckades: 

Att producera 36 ymper (trädkloner) kostade “bara” 115 918 kronor, men att hålla dem vid liv blir dyrare…

Odlas i en glasbubbla utomhus

Att världens äldsta träd finns på Fulufjället beror antagligen på att det trivs bra där. 

Anpassningen till det skånska klimatet blev därför en dyr utmaning – och sticklingen kommer placeras inuti en cylinderformad klimatkammare som är 9,3 meter hög och 5 meter i diameter, utrustad med klimatkontroll, ljus, tilluftsfläkt och fjärrkyla. 

Besökare och medarbetare på sjukhusområdet kan följa trädets livscykel, samtidigt som den livsuppehållande tekniken synliggörs, förklarar en kommunikatör när jag frågar varför man gett ingenjörer i uppdrag att kyla ner ett växthus som står ute i solen till ~10°C.

“Det är ett verk som bjuder in till funderingar om tid”, konstaterar Region Skåne i en beskrivning av investeringen. Men när man beundrar det specialdesignade miljonväxthuset från vårdkön är det nog inte bara tiden man funderar på, utan kanske också vad man kunde fått istället?

Totalt har det investerats 92 miljoner kronor i s.k. “konstprojekt” i Nya sjukhusområdet Malmö. Men då fick man dessutom en sittnisch med ljud, broderade bårtäcken, tolv objekt i aluminium och inte minst 164 handblåsta glober i laboratorieglas, som syftar till att belysa det faktum att Malmö är en mångkulturell stad.

-Pettersson säger att flytta ”Old Tjikko” till Malmö är bara ett av hundratals slöseriprojekt i Sverige, det ena tokigare än det andra. “Det är ett verk som bjuder in till funderingar om tid”, funderar över tid gör nog alla som väntar i ändlösa vårdköer och belysa det faktum att Malmö är en mångkulturell stad behövs inte, det är bara att se sig omkring.

Läs om andra slöserier på Skattebetalarna…

Det behövs inte konst för miljoner för att visa att Malmö är en mångkulturell stad.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “7,9 miljoner för att ”flytta” världens äldsta träd till Malmö

  1. Iilmar Reepalu och Katrin Stjernfeldt Jammeh har verkligen lyckats att skapa ett kalifat. Deras motiv är för mig verkligen oklart. Varför?

    10
  2. Om det varit frågan om 7,9 miljoner för att bevara trädet hade varit en sak, men här verkar våra politiker sakna känsla för vad som är rimligt, inte undra vi inte får så mycket för de höga skatterna.

    21
  3. Om nu Malmö nödvändigtvis måste slösa med skattemedel, föreslår jag att uppstoppade kameler pryder de offentliga inrättningarnas entréer.
    Det kostar att stoppa upp djur, det vet jag, men i Malmö ses säkert en kamel som betydligt mer välkomnande än granen, vilken faktiskt kan upplevas som otillbörligt ursvensk och dessutom oetiskt utvald på rasbiologiska grunder.
    Kamelfarmerna/rancherna kan, om mitt förslag genomförs, både göra sig av med uttjänta kameler och få gratisreklam för sina verksamheter. ”Win-win” som, företrädesvis invandrade, politiker brukar säga.

    Jag bjuder på en slogan: ”Det är aldrig fel med en uppstoppad kamel!”

    20
    1
  4. Central sjukhuset Karlstad skall smyckas med konstverk för ett antal miljoner. Allt för att liva upp de tråkiga korridorerna
    VARFÖR INTE. ……
    låta graffitti målarna liva upp väggarna istället. Mycket billigare och så kan motiven målas över och ersättas med nya motiv varje år

    18
    • Bra timing nu med sjuksköterskornas strejkvarsel.
      Kommunerna och regionerna har ju inte råd med högre löner, men annat trams går bra.

      23
    • Vi har importerat tusentals idioter som röstar på idioterna som styr Malmö.

      Avskaffa det kommunala utjämningssystemet nu, så kan vi använda dom 6.9 miljarderna på ett bättre sätt.

      Låt Malmö gå i konkurs.

  5. Under sossarnas 8 år i regering 4-dubblades vårdköerna trots extra statliga miljarder varje år. Dags att privatisera, ställa krav och införa ohemula straff när kraven inte nås.

    28

KommenteraAvbryt svar