Mexiko har valt sin första kvinnliga president

UTRIKES. Republiken Mexiko, med det officiella namnet Estados Unidos Mexicanos/ Mexikos förenta stater, ligger söder om USA på den nordamerikanska kontinenten. Mexiko har knappt 130 miljoner invånare och är drygt fyra gånger större än Sverige till ytan. Landet räknas som ett medelinkomstland men har enorma klyftor.

Gränsen mot USA är 300 mil lång

Claudia Sheinbaum har utropats som segrare i det mexikanska presidentvalet, rapporterar flera medier. Preliminära resultat från valmyndigheten INE visar att Sheinbaum har en ointaglig ledning – försprånget till huvudmotståndaren Xochitl Gálvez är 30 procentenheter. – Jag kommer inte att svika er, sa Sheinbaum när hon talade inför sina anhängare på valnatten. Hon meddelade också att Gálvez ringt henne för att erkänna sig besegrad.

Claudia Sheinbaum

Sheinbaum tillhör Morenapartiet och är således partikamrat med Mexikos avgående president Andrés Manuel López Obrador. Den 61-åriga klimatforskaren, tidigare borgmästare i Mexico City, blir landets första kvinnliga ledare.

-Pettersson kan inte så mycket om Mexikos politik men tycker inte det är fel att prova med en kvinnlig president. Landet har en rejäl machokultur med en mordfrekvens som får Sveriges invandrargäng att verka som en söndagsskola.

I Mexiko mördas runt 30.000 människor om året. Fler än 80 om dagen, så president Sheinbaum har lite att ta tag i om hon överlever.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Mexiko har valt sin första kvinnliga president

  1. Synd att inte Rosa Fitta vann (det är ett riktigt namn på en kvinnlig mexikansk politiker).

  2. Det är inget lättskött pastorat, denna våldsnation. Aldrig sett så många poliser som i den turistort vi besökte. Polisbilar och poliser i varje gathörn, tungt beväpnade. Inget man återvänder till i brådrasket.

  3. Det är ointressant vad som finns mellan benen. Det är vad som finns mellan öronen som betyder något. Men jag vill ändå önska henne lycka till i gangsterjakten.

  4. Kunnandet sitter INTE i könet!

    Jag hoppas hon är både kunnig, lyhörd, effektiv och har de ledaregenskaper som krävs.

    LYCKA TILL! Mexico behöver något nytt!

    18

KommenteraAvbryt svar