Ung man hade 22 fartkameror under sängen

BROTTSLIGHET. Fler än 100 fartkameror stulna i Sverige, skrev bloggen i oktober 2022. Det ryktades att kamerorna försvann för att användas i ryska drönare och det hittades kameror i ryska drönare nedskjutna av Ukraina.

Under sängen hade Neo Carlström 22 kameror. Ytterligare en kamera hittades på hans skrivbord. Foto: Polisen

I Norrtälje har drygt 20 fartkameror hittats under sängen hemma hos en ung man. Detta efter en stöldvåg som inte liknade något som hänt tidigare med c:a 150 stulna fartkameror för flera miljoner kronor.

Det var i Uppland på länsväg 292 i slutet av augusti 2022 den första mystiska upptäckten gjordes. På vägen hittades elva uppbrutna fartkameraskåp. Vandalisering av fartkameror hör inte direkt till vanligheten, men har hänt. Däremot är stölder inte vanligt och när flera kameror började försvinna under hösten runt om i Sverige fick Trafikverket koppla in polisen.

De värst drabbade vägsträckorna var vid Uppsala län och Stockholmsområdet. Polisen gjorde vad de kunde, men i brist på DNA eller fingeravtryck fanns det inte mycket att gå på. Därför efterlyste man tips från allmänheten.

I media började det cirkulera olika rykten varför någon skulle vilja stjäla fartkamerorna och ett spår som dök upp var att de skulle användas till ryska drönare i kriget mot Ukraina. Samtidigt som det diskuterades om olika teorier fortsatte tjuvarna sin framfart till slutet av oktober, då polisen fick ett anonymt tips som skulle förändra allt.

Den anonyma tipsaren ringde in till polisen och gav namnet på två unga killar i Norrtäljetrakten. Enligt tipset hade männen satt i system att tjäna snabba pengar på stulna kameror för att sedan sälja de vidare till Iran. Polisen grep männen några dagar efter att tipset kommit in. När de sedan gjorde en husrannsakan hemma hos en av männen hittade de 22 Nikon-kameror stulna ur fartkameraskåp under hans säng. På hans skrivbord stod ytterligare en kamera.

Några dagar senare grips fyra ungdomar till och när polisen stoppar dem i en bil hittar de en till kamera tillsammans med flera verktyg i bagageluckan, skriver UNT, bakom betalvägg. Polisen undersöker sedan ungdomarnas mobiltelefoner där ett klipp finns när en av pojkarna sågar ner en fartkamera. I olika chattar ska ungdomarna även diskutera stölderna. Där ska de bland annat ha skrivit “Deras starkaste teori är att de är inside jobb från Ryssland å att kamerorna används i drönare då flertal drönarspaningar har förekommit i Norge och Sverige från Ryssland senaste tiden”.

I slutet av oktober gör också polisens tekniker olika fynd i förstörda fartkameror där flera lappar hittas. På en av dessa står det “Hello losers this is a inside job”. Handstilen på lappen går sedan att matcha med en av ungdomarna. 

Totalt är det sju personer som åtalas ett och halvt år efter att polisen hittade  kamerorna under en av ungdomarnas sängar. Åtalet gäller bland annat två fall av försök till grov stöld och för 20 fall av grov stöld på olika platser i Sverige. Alla ungdomar nekar till brott och en pojke ska ha sagt i förhör med polisen att ryska män ska ha tvingat honom att ha  kamerorna hemma hos sig. 

Vad som hänt med kamerorna som blivit sålda är i nuläget oklart. Men att de skulle sålts för att  sedan hamna i ryska drönare är inte något som är troligt. I drönare används nämligen Canon-kameror, inte Nikon-kameror. Än så länge finns inget datum för rättegången. 

Norrtälje Tingsrätt målnummer B 1435-22

Kort ur åtalet: Neo Carlström, Wilhelm Nordlund, William Sedman och Benjamin Rosén har tillsammans och i samförstånd, genom att bryta upp en s.k. kassett och göra åverkan på ett mätskåp, olovligen tagit en kamera till ett värde av 49.707 kr som tillhörde Trafikverket. Det hände den 21 augusti 2022 på Kamera 6148014, LV 280, Norrtälje, Norrtälje kommun. Tillgreppet innebar skada. Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen varit ett led i en brottslighet som utövats systematiskt, avsett betydande värde samt inneburit
synnerligen kännbar skada. Neo Carlström, Wilhelm Nordlund, William Sedman och Benjamin Rosén begick gärningen med uppsåt att stjäla.

Det 27 liknande punkter i åtalet. Totalt är sju ungdomar åtalade. Samtliga med svenska namn.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Ung man hade 22 fartkameror under sängen

  1. Läste för ett tag sen att dessa såldes för en loppa styck då de inte kan användas till något vettigt då focus är fast inställt i kamerorna för bästa bild då de tas mot fortkörare…
    49 lock för en kamera, bara löjligt påhitat pris i upphandling?

    Jaja..kan säkert stämma i Sverige, lika blyertspennor för 7kr st till skolan för läääääänge sedan, eller strumporna i vården..?

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/landstinget-kopte-strumpor-for-6-000-kronor

    Tjillevipp.

    6
    1
  2. Hej Pettersson och tack för din replik.
    Svar på din fråga: Vem har spridit osanna rykten om vad”, framgår i mitt inlägg och till de facto tilläggs: Läs dina egna artiklar baserade på?
    mvh PG.

    11
    32
    • pg ayp, jag fattar inte menar du att ryssarna tillverkar egna Canon och Nikonkameror eller att du vet vart de stulna tagit vägen?

      Jag inser inte att att Ryssland har varit och är en av världens rikaste stater med egentillverkning och export av allt vad it teknik, vapen och övrig militär utrustning innefattar. Var finns den?

      Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

      Rysslands ekonomi är ungefär 1/25 av EU/USA:s och inte större än Nordens sammanlagda.

      22
      6
      • pa ayp, du surrar. Ryssland är ett land rikt på naturtillgångar men i övrigt är landet fattigt och inte på något sätt ett av världens rikaste, varken ekonomiskt eller tekniskt.

        Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

        Rysslands ekonomi är ungefär 1/25 av EU/USA:s och inte större än Nordens sammanlagda.

        17
        5
  3. Denna gång har Sverige regim med svenska mediamonopolister och Ukrainas Otrovärdighetsdepartement spridit osanna rykten också om att i Sverige stulna vägkameror används i ryska hemmabyggda drönarna som använts till att hitta mål till artilleri och till åtskilliga attacker mot Ukraina och ukrainsk militär!

    Det bör skänka till eftertanke avseende dem i sociala bloggar hjärntvättade med politisk trollmetod-information som vägrar inse att Ryssland har varit och är en av världens rikaste stater med egentillverkning och export av allt vad it teknik, vapen och övrig militär utrustning innefattar.

    Alla åsikter respekteras tillika är förvånande att vissa personer i Sverige, sväljer all krigspropaganda i som synes noll vetskap om att korrumperade diktaturer inkluderande Ukraina styrs av monopolistisk trycksvärtesektens falska publiceringar som stämplar till befolkningens fårskocksmentalitet, precis som i Sverige.
    mvh pg.

    38
    76
      • T.ex. att Ryssland är och har varit en av världens rikaste stater med egen tillverkning och export av allt inom it-teknik, vapen och övrig militär utrustning. Sådana grova lögner tror bara de mest inbitna rysstrollen på. Rent trams.

        31
        16
  4. Ja och dett har man anklagat Putin eller ukrina för. Vilka misstag man kan göra.
    Är det säkert att det inte är en pro ryss en vänsterpartist

    31
    12
    • Man kan ju undra varför och vad de skulle ha dessa till? Går väl förmodligen inte sälja dom. Tokiga ung djävlar. Nåja! Skönt det klarades upp.

      31
      3
  5. Bra att få detta uppklarat. Svenskar kan – om än i liten skala. Sketungarna lär väl inte få något vidare straff. Hursomhelst lär de inte göra om det?

    54
    1

Kommentera