Fler än 100 fartkameror stulna i Sverige

BROTTSLIGHET. Fartkameror fortsätter att försvinna i Sverige, senast längs med E16 mellan Hofors och Falun. Och stöldgodset är eftertraktat – bland annat har kameror av samma typ använts av ryssar i hemmabyggda drönare i kriget i Ukraina, rapporterar Sveriges Radio.

Bild: Sveriges Radio

Säpo uppger att man känner till uppgifterna som cirkulerar, men kan inte kommentera något om sitt underrättelsearbete.

I skåpen sitter så kallade Digitala spegelreflexkameror (DSLR) av märket Canon, enligt vissa Nikon. Exakt likadana kameror har hittats i ryska hemmabyggda drönare. I en film publicerad av det ukrainska försvarsdepartementet plockar man isär en rysk drönare som störtade i Ukraina.

I den sitter en Canon-kamera fastsatt med kardborreband på en liten stålplåt. Som bränsletank i drönaren används en pet-flaska.

Den svenska säkerhetspolisen uppger att man har kännedom om uppgifterna som cirkulerar om kopplingen mellan stölderna längs med de svenska vägarna och de ryska hemmabyggda drönarna.

Men vi har ingen möjlighet att gå närmare in på eller berätta om vårt underrättelsearbete, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Totalt ska ett hundratal kameror runt om i landet ha stulits de senaste månaderna, enligt Trafikverket.

Den 27:e augusti försvann elva stycken fartkameror på länsväg 292 mellan Tierp och Hargshamn.

Tre dagar senare, den 30:e augusti, kunde Aftonbladet rapportera att närmare 50 fartkameror i Stockholmsområdet stulits.

Enligt det ukrainska försvarsdepartementet har de hemmabyggda ryska drönarna medverkat till åtskilliga attacker mot Ukraina och ukrainsk militär.

Trots den relativt enkla och amatörmässiga konstruktionen har man med framgång kunnat använda dem för att spana och få fram ukrainska försvarspositioner.

Man ska också ha använt dem för att hitta mål till artilleri.

Oavsett om de säljs vidare till Ryssland eller inte så är det en dyr affär för Trafikverket.

Det kostar runt 250 000 kronor att ersätta varje fartkamera. – Det måste återställas lite runtomkring, skåpet och elskåpet kan vara vandaliserat och måste återställas. Nu är vi i uppe 100 kameror, så är det ju jättemycket pengar, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för ATK-verksamhet på Trafikverket, till Dalademokraten.

I de flesta fall har kamerornas skåp brutits upp och därefter har den så kallade mätkassetten avlägsnats, enligt Dalademokraten.

Det är en slags låda som rymmer en kamera, radar, blixt och processor. Det verkar som att kameran är det som tjuvarna är ute efter. – När vi hittat hela lådan är det bara kameran som är tagen, säger Eva Lundberg till tidningen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Fler än 100 fartkameror stulna i Sverige

 1. Räknade på detta och resultatet blev att stationen betalade sig på ett år…. och då kastar man en massa bilder…. och en del kastas för att man inte har tid…… Och rädda liv…. hälften av de som dör i trafiken är alkoholrelaterat….. kanske dags att polisen lägger fokus på andra brott också……

 2. Det kanske finns för många fartkameror?
  Polisen kanske skulle ägna sig åt gäng-kriminaliteten, men det ger kanske inte samma klirr i kassan.

  22
  4
 3. När detta fullständigt onödiga och integritetskränkande fenomen fartkameror först kom, så protesterade folk ganska högljutt, våldsamt men även med viss finess och humor!
  Det var sprejade kameror, eller övertäckta med plastpåsar, en del hade t.o.m. sågat av stolparna, andra var sönderslagna medan en del var nermejade av traktorer.

  Syftet med fartkameror var då utåt sett att stoppa fartdårarna, sa dom, men som med så mycket annan kontrollverksamhet i vårt samhälle så används kamerorna i dag till fullskalig spion, övervakning och registrering av oss billister.
  Och tillsammans med mobila telefoner (om ni nu är så korkade att ha dessa påslagna även när dom inte används) samt kreditkort (för er som inte förstått faran med att betala med kort) kan myndigheterna se exakt vad ni har gjort, var ni har varit, vad ni har köpt, men vem ni har talat, om vad ni har talat och när. Dom ser rubbet!

  Jag gråter inga tårar för vandaliserade och överkörda fartkameror!

  41
  3
  • ”används kamerorna i dag till fullskalig spion, övervakning och registrering av oss billister”

   Har du något som helst belägg för ditt påstående eller gissar du bara.

   Jag tror inte en sekund på detta.

   8
   28
 4. Tips till fartkameratjuvar!

  Sedan 2018 finns likadana och antagligen alldeles för kapabla svenska fartkameror också i Finland. Ni får gärna ta dom allihopa, bara ni lovar och svär genom Teutates att ni endast använder kameror för selfies och annan konstnärlig fotografering.

  17
  2
  • Nej, jag bara skojar. Ta inte våra dyra och för traffiksäkerhet mycket värdefulla fartkameror. Att olovligt ta dom våre ett grovt brott och dessutom lär det redan vara poliser där som övervakar varenda kamera som övervakar våra dyrbara svenska fartkameror.

   4
   1
 5. Skräpo uppger att deras personal är på utbildning så att de själva kan knyta sina skor på morgonen.

  19
  2
 6. Hörde lite på Riksdagsdebatten igår när Elsa Widding sa att Miljöhysterin var överdriven. Bland annat en Sosse sade att han Skäms?? Han skäms när någon som
  kan lite om klimatfrågor uttalar sig, men han skäms tydligen inte över hur han och hans parti har gjort med landet Sverige.

  Sossarna ska kanske påminnas om att SD har inte bara Elsa Widding utan även en
  annan kunnig person när det handlar om Miljöfrågor , nämligen Jessika Stegrud,
  båda dessa damer har gedigen kunskap om ämnet, båda har haft höga poster,, det får
  man inte iutan kunskap. Om man inte är Sosse förstås.

  41
  3
  • Att skämmas ingår inte vänsterpöbelns uppfostran. Jfr tex fru Annika Strandhäll och herr Morgan Johansson. För att inte tala om rikstafsaren herr Tomas Eneroth. Fy för den lede ……

   19
   1
 7. Plåtpoliser eller vanliga poliser har samma problem att lösa brott. Dessutom kan utländska bilar köra hur fan de vill, då våra myndigheter bara sätter dit svenskar. Men skulle du torska utomlands så hjälper svensk polis mer än gärna dess myndigheter

  20
  2
 8. Dom försvinner väl åt samma håll som alla katalysatorer som nu stjäls överallt från bilar.Öppna gränser var nog inte en så god ide.”Varuhuset” Sverige står öppet för shopping dygnet runt…In och ut över dagen året runt.

  25
  2
 9. Kul för leverantören av fartkameror. Bra för vanliga trafikanter som följer trafikflödet. Sedan är det problematiskt om kamerorna hamnar i nya ryska drönare.

  29
  3

Kommentera