Ukraina öppnar rysk drönare, hittar en Canon-kamera inuti

UKRAINA. Igår skrev bloggen om att fler än 100 fartkameror stulna i Sverige och att det finns misstankar, men inga bevis för, att kamerorna hamnar i ryska drönare. Ukrainas försvarsdepartement har släppt en video där en ukrainsk soldat plockar isär en rysk militär övervakningsdrönare. Demonteringen avslöjade en anmärkningsvärt ordinär design som har en enkel och relativt billig Canon digital spegelreflexkamera (DSLR) i sig.

Den två minuter långa videon publicerades av ArmyInform, informationsbyrån för Ukrainas försvarsministerium. Den visar en soldat som sitter bredvid vad det står är ett ryskt Orlan-10 obemannat flygfordon (UAV) (drönare) som har kraschat i Ukraina.

Soldaten noterar hur förvånansvärt lågteknologisk den militära drönaren är – observatörer påpekade snabbt att vissa aspekter av den påminner mer om ett hobbyprojekt för radiostyrt-flygplan (RC) än ett högteknologiskt stycke militär spionteknik.

Vad soldaten fann är att den primära kameran som ansvarar för bildtagning är en Canon EOS Rebel T6i (i Sverrige 750D), en DSLR-kamera som lanserades 2015 med ett försäljningspris på runt 7500 SEK men som för närvarande är värd cirka 3000 till 4000 på begagnatmarknaden.

Den ukrainska nyhetsbyrån UNIAN rapporterade 2017 efter nedskjutningen av en drönare att Orlan-10 (Орлан-10 på ryska) kostar mellan $87 000 och $120 000 per enhet.

En soldat inspekterar en Orlan-10 på en avfyringskatapult under träningsövningar. 
Foto av Mil.ru 

Orlan-10 är utvecklad av det ryskbaserade Special Technological Center Ltd. UNIAN skrev. Skrovet och motorn är tillverkade i Ryssland, dess elektroniska komponenter kommer från Taiwan.

“Ryssland använder ofta den här modellen i Donbas för spaning och justering av artillerield.”

Det verkar nu som att vissa elektroniska komponenter i drönaren också kommer från Japan. Canon Europa meddelade redan i mars att man stoppat nya leveranser av produkter till Ryssland som svar på landets invasion av Ukraina, men det verkar osannolikt att flytten kommer att ha någon inverkan på om Ryssland fortsätter att använda Canon-kameror i sina framtida drönare.

-Pettersson undrar om det inte sitter Nikonkameror i de svenska kameraskåpen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Ukraina öppnar rysk drönare, hittar en Canon-kamera inuti

 1. Är fartkameror helt vanliga “turistkameror” ? . . Detta tycker jag låter konstigt , jag förväntade mig en variant av övervakningskamera ! 🤔🙄

  7
  1
  • Orlan-10 är konstruerad med en Optisk bildbehandling :
   Canon EOS 750D / EOS 800D digital SLR – kamera.
   Det är väl ingen överraskning direkt?

Kommentera