Fyra döms för inblandning i mord i Hagalund, Solna

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Solna tingsrätt har i dag dömt fyra personer för inblandning i mordet på en man i 35-årsåldern i Hagalund den 30 maj 2023. En 20-årig man har dömts för mord till livstids fängelse och en man som var 16 år vid tiden för brottet har dömts till drygt fem års fängelse för mord och grovt vållande till kroppsskada. Två andra män, 26 respektive 32 år, har dömts för medhjälp till mord till långa fängelsestraff.

Seth Hauhia, 20, Albin Korhonen, 26 och Hani Faisel Omar, 32.

Strax efter 17-tiden tisdagen den 30 maj 2023 sköts en 35-årig man till döds utanför porten till ett bostadshus på Hagalundsgatan 11 i Solna. Ytterligare en person skottskadades, den 20-årige mannen som nu döms till livstids fängelse för mord.

Tingsrätten har kommit fram till att mordet har planerats under några dagar. Detta har framgått av chattar med åtta deltagare, bland annat de fyra män som nu döms av tingsrätten, i applikationen Signal. Enligt utredningen verkar det ha funnits en konflikt mellan olika grupperingar, bland annat en i Hagalund. Det har dock inte framkommit något tydligt motiv till skotten och inte heller att den avlidne (målsäganden) var den primära måltavlan.

Tingsrätten bedömer att det är bevisat att den då 16-årige mannen sköt 12-15 skott mot målsäganden med ett automatvapen, en Kalashnikov AK47. Den 20-årige mannen hade en halvautomatisk, modifierad start-/gas-/signalpistol från vilken det avlossats ett skott. Det är dock inte utrett att skottet träffade målsäganden.

Tingsrätten har kommit fram till att den då 16-årige och den 20-årige mannen tillsammans har utfört brottet och att de båda ska dömas för mord. 16-åringen döms även för grovt vållande till kroppsskada, eftersom han av oaktsamhet avlossat ett skott som träffade den 20-årige medgärningsmannen.

Tingsrätten har kommit fram till att 26-åringen och 32-åringen har agerat som spanare. De döms för medhjälp till mord enligt åklagarnas andrahandsyrkande.

Mordet har föregåtts av planering och utgör en ren avrättning av en försvarslös person. Det är av så kvalificerat slag att utgångspunkten för påföljden är fängelse på livstid. Den 20-årige mannen döms därför till livstids fängelse. Den 16-årige gärningsmannen får enligt lag inte dömas till livstids fängelse. Normalt ska sluten ungdomsvård väljas som påföljd för en 16-åring.

– I detta fall har tingsrätten kommit fram till att det finns särskilda skäl att döma 16-åringen till fängelse i fem år och två månader i stället för sluten ungdomsvård, säger rådmannen Gudrun Persson Härneskog. Enligt tingsrätten är straffvärdet för brotten är så högt att sluten ungdomsvård, som i maximalt kan uppgå till fyra år, inte framstår som en tillräcklig reaktion från samhällets sida. Eftersom han i mars 2024 dömdes till sluten ungdomsvård i två år och två månader för andra brott skulle tingsrätten nu endast kunna döma honom till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader. Han skulle dessutom under den absolut övervägande delen av verkställigheten av en sluten ungdomsvård vara över 18 år, som han fyller i september 2024.

För de två män som döms för medhjälp till mord har utgångspunkten varit att de ska dömas till 14 års fängelse. På grund av den avräkning som ska ske har de utdömda fängelsestraffen blivit något kortare, 13 år och tio månader respektive 13 år och sex månader.

  • Seth Hauhia, född 2003, döms till livstids fängelse för mord m.m. Staten betalar advokaterna 993.700 kronor.
  • Albin Korhonen, född 1997, döms till 13 år och 10 månader för medhjälp till mord. Advokaten får 425.350 kronor av staten.
  • Hani Faisel Omar, född 1991, medborgare i Eritrea. Döms för medhjälp till mord till drygt 13 år och 6 månader. Advokaten ska få ersättning av staten med 624.900 kronor.
  • Obed Matondo, född 2006. Medborgare i Demokratiska Republiken Kongo och Sverige döms till 5 år och 2 månaders fängelse. Hade han varit 18 år vid mordet hade det blivit livstid. Staten betalar advokaten 416.534 kronor.

Till detta kommer det skadestånd. Märkligt nog ingen utvisning av eritreanen Hani Faisel Omar.

***

TIDIGARE 2024-02-27 Fyra personer åtalas för mord i Hagalund, Solna

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Åklagaren har väckt åtal för mord på Hagalundsgatan i Solna den 30 maj 2023 då en man sköts till döds, nummer 17 2023, och en annan man skadades. Fyra män åtalas för att tillsammans och i samförstånd med andra okända gärningsmän ha dödat en man genom att skjuta honom med flera skott. Samtliga gärningsmän har deltagit i planeringen av mordet. Åtalet omfattar även grovt vapenbrott i två fall och vållande till kroppsskada, grovt brott, i ett fall. 

Obed Matondo och Seth Hauhia. Bilder från polisens förundersökningsprotokoll som är på drygt 2000 sidor.

– Det här åtalet är ett resultat av polisens omfattande och gedigna utredningsarbete. Utredningen visar att mordet kan kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. Mordet har föregåtts av planering och har haft karaktären av en avrättning, säger Josefine Dahlqvist, kammaråklagare och förundersökningsledare.  

Utredningen består bland annat av vittnesuppgifter, filmer från övervakningskameror, tekniska utredningar och analyser av innehållet i mobiltelefoner.

Målnummer i Solna tingsrätt: B 5099-23. De åtalade är:

  • Obed Matondo, född 2006. Medborgare i Demokratiska Republiken Kongo och Sverige.
  • Seth Hauhia, född 2003.
  • Albin Korhonen, född 1997.
  • Hani Faisel Omar, född 1991, medborgare i Eritrea.

Kort ur åtalet: ”Seth Hauhia, Obed Matondo, Albin Korhonen och Hani Omar har tillsammans och i samförstånd med andra okända gärningsmän dödat Ghazi Idris Junes genom att att skjuta honom med flera skott. Samtliga gärningsmän har deltagit i brottsplanen och organisationen kring mordet. Seth Hauhia och Obed Matondo har tillsammans och i samförstånd skjutit målsäganden. Albin Korhonen och Hani Omar har möjliggjort mordet genom att ha agerat spanare, deltagit i chattar, mottagit och agerat på order samt solidariserat sig med skyttarna. Det hände den 30 maj 2023 på Hagalundsgatan, Solna, Solna stad.”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Fyra döms för inblandning i mord i Hagalund, Solna

KommenteraAvbryt svar