Fördubbling av andelen EU-positiva väljare i Sverige

EU. 60 procent av väljarkåren var förra våren för det svenska EU-medlemskapet, vilket motsvarar en fördubbling jämfört med 1996. Men det finns tydliga skillnader mellan partiernas sympatisörer. Även det svenska valdeltagandet i Europaparlamentsvalen har ökat och legat över EU-snittet i de tre senaste valen, enligt SCB.

Den 9 juni hålls det svenska valet till Europaparlamentet, men redan från den 22 maj går det att förtidsrösta i Sverige. Med en månad kvar till valdagen publicerar SCB en rapport med val- och demokratistatistik inför Europaparlamentsvalet.

Allt fler svenskar för EU-medlemskapet. Frågor om synen på det svenska medlemskapet ingår sedan 1996 i Partisympatiundersökningen. Och väljarkåren har blivit alltmer positiv över tid, andelen som är för EU-medlemskapet har gått från 30 till 60 procent. Samtidigt har andelen som är kritiska minskat från drygt 50 procent till drygt 10 procent.

Läs mer på SCB…

-Pettersson var tidigare för att Sverige skulle lämna EU men nu ser jag inget vettigt alternativ. Storbritanniens Brexit blev inte lyckat och beräknas kosta britterna 4-6 procent av minskad BNP, ungefär 1500 miljarder per år. Dessutom använder britterna de flesta av EU:s lagar ändå, de var inte så dumma vid närmare eftertanke.

I Sverige verkar det som våra politiker och tjänstemän överinför EU:s lagar och gör mer än vad EU-direktiven faktiskt kräver eller skyller på EU för att skärpa en lagstiftning i Sverige. EU-direktiven har ofta en rad möjligheter till undantag och ger ofta enskilda länder möjlighet att anpassa EU-direktiven för sitt land. Detta utnyttjas sällan, vilket gör att Sverige implementerar många EU-direktiv hårdare än vad andra länder gör.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Fördubbling av andelen EU-positiva väljare i Sverige

  1. ”Du är inte den man jag gifte mig med” säger frun plötsligt en dag efter att ha ändrat på karln i åratal. Samma sak med EU. Det är inte den union som vi gick med i. Men det är inte vi som förändrat den utan andra krafter som antagligen vill ha mer makt.

    Fimpa EU-parlamentet som inte är ett riktigt parlament, ge kommissionen åter rollern som kansli och rensa antalet anställa och minska deras löner radikalt.

  2. Pettersson fortsätter sprida myten om UKs dåliga ekonomi pga Brexit trots att kurvan över deras BNP per capita löper i stort sett parallellt med t.ex. Sveriges och Brexit knappt syns. Britternas stora BNP-tapp skede för tiotalet år sedan när de var medlemmar. Sambandet mellan tillväxt och EU-medlemsskap existerar inte för annat än bidragslapande länder i Öst och Syd.

    https://ourworldindata.org/grapher/gdp-per-capita-worldbank?tab=chart&time=2013..latest&country=SWE~GBR~DEU

    En intressant sak med kurvan är tappet 2019 till 2020, d.v.s. inför Brexit och det stora skuttet tillbaks 2021 (rekordtillväxt för UK) då Brexit var ett faktum. Hade Brexit varit dåligt hade deras ekonomi fortsatt nedåt.

    Här finns en aktuell rankning. Storbritanniens GDP rankas högre än Sverige just nu. Brexitsambandet är verkligen en myt som Pettersson borde hålla sig för god för att sprida.
    https://statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-ranking.php

    Däremot böjer jag mig för majoriteten. Vi fortsätter vara medlemmar även om jag gärna avstod på grund av enorma demokratiska problem, enormt slöseri med skattepengar och vansinniga idéer om att inlemma ännu fler bidragslapande katastrofekonomier med tillhörande fri rörlighet för östeuropeisk kriminalitet.

KommenteraAvbryt svar