När nittiosex av hundra dömda undgår utvisning är något fel

BROTTSLIGHET & INVANDRARE. Regering och SD vill att fler som begår brott ska utvisas, skrev bloggen i går. Kravet på att fler kriminella utlänningar ska utvisas är inget nytt, det har drivits i många år främst av Sverigedemokraterna men även andra partier tar upp det.

Nu tar Mats Skogkär på Bulletin upp det faktum att ytterst få kriminella utlänningar döms till utvisning och att ansvariga politiker försökt intala allmänheten att utlänningar som begår brott i Sverige regelmässigt döms till utvisning. I praktiken har det rört sig om några få procent. Men när Tidöpartierna nu gör en förnyad översyn av reglerna för utvisning kanske det som borde vara en självklarhet också blir verklighet – att den utlänning som begår brott också avlägsnas ur landet.

De kriminellas – även grovt kriminellas – intresse av att få stanna i Sverige har för landets domstolar vägt betydligt tyngre än den laglydiga och skötsamma majoritetens intresse av lägre kriminalitet och att bli kvitt utländska våldsverkare. Så länge det finns en möjlighet att undvika att döma till utvisning kommer rätten att ta den, tycks det som.

Antalet utvisningsdomar i relation till antalet utlänningar som begår brott i Sverige har “historiskt sett legat på en anmärkningsvärt låg nivå och det kan inte fortsätta så”, fastslog migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en pressträff på torsdagen där utredningens direktiv presenterades. De ändringar som genomfördes 2022 har enligt regeringen visat sig vara otillräckliga.

Utöver att se över hela regelverket som rör utvisning på grund av brott, analysera och föreslå skärpningar, ska utredaren även kartlägga vilket genomslag lagskärpningarna 2022 fått i domstolarnas domar.

-Pettersson tycker, att för att lätta på bördan för åklagare och domstol, ska lagen ändras så att utvisning blir obligatorisk vid grova brott eller upprepade småbrott och de som vägrar lämna Sverige på grund av att mottagarlandet inte tar emot tvångsutvisade ska hållas inlåsta tills de åker frivilligt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “När nittiosex av hundra dömda undgår utvisning är något fel

  1. Några stora problem är att Sverige hittat på en massa egna anledningar till att folk inte kan utvisas eller ska få PUT och kallat det för ”Särskilt skyddsbehov”. Dessutom finns ingen egentlig infrastruktur på plats för att hantera utvisningar. Det är inte riktigt klart vem som ansvarar för att utvisningar genomförs, och det finns mer eller mindre ingen efterkontroll för att säkerställa att personen inte kom tillbaka 4 dagar senare (eller ens har lämnat landet).

    Dessa särskilda skyddsbehov är så omfattande att det i praktiken inte går att utvisa någon, utom i ett väldigt litet antal fall. Lägg till detta att många avsändarländer inte tar emot sina egna medborgare, vilket är något vi måste sluta ta hänsyn till. Att ursprungslandet inte vill ta emot sin egen medborgare är bara ett ännu tydligare tecken på att de inte ska vara i Sverige.

    Man verkar lyckas betydligt bättre med att utvisa små barn helt utan anknytning till föräldrarnas hemland, än mördare och grova vålds- och sexualbrottslingar. Det är inte utan att man får känslan av att man aktivt vill behålla brottslingar, medan man vill göra sig av med icke dömda, självförsörjande och produktiva utlänningar pga någon liten teknikalitet i något formulär.

    Kan det vara så att grova brottslingar mer eller mindre är garanterade att bli bidragstagare och i förlängningen socialdemokratiska väljare? Eller vad är problemet?

  2. Hilda-kärringarna i rättsrötan vill ha brottslingarna kvar, med tanke på kommande inkomster.

  3. VARFÖR AGERAR INTE REGERINGEN???

    Lever den inkompetente Morgan Johansson (S) ande kvar i regeringskansliet??

    51
    2
  4. Det har blivit allt mer sällsynt att någon i den stora gruppen av ofta tungt kriminella blir utvisade, särskilt när personen har anknytning till Sverige, hundratals personer som har dömts till utvisning lämnar aldrig landet.
    ”Allt färre brottslingar utvisas”:
    https://timbro.se/smedjan/allt-farre-brottslingar-utvisas/

    ”Grovt kriminella blir outvisningsbara”:
    https://timbro.se/smedjan/grovt-kriminella-blir-outvisningsbara/

    40
    • Då föreslår jag straffarbetsläger i ett ovanligt myggrikt hål i södra Lappland tills vederbörande går med på att resa hem

      38
      1
    • I bananrepubliken är det ju så otroligt synd om dom kriminella och därför viktigare att måna deras väl framför folkets säkerhet.

      33

Kommentera