Vi kräver

Det är ett par veckor sedan elva kvinnor, varav sju käckt draperade i religiös utstyrsel, krävde att den svenska skolan anpassas efter deras behov. Ni har säkert läst debattartikeln i Aftonbladet, men ju fler gånger man läser, ju mer förundrad blir man.

De elva kvinnorna, som tydligen representerar Rädda Barnen, radar upp tre punkter där de kräver att skolan görs om för att anpassa nyanlända elevers behov. Jo, ni läste rätt. De vill inte ha, utan de kräver.

Vad är det då kvinnorna kräver?

  • Mer resurser till elevhälsa och lärare. Här hävdar de att skolan idag segregerar nyanlända elever vilket då ska leda till att de känner sig ensamma. I många år har vi nu fått lära oss att muslimska flickor nekar eller nekas av sina föräldrar att deltaga i gymnastik, simundervisning och sexualkunskap för att religionen förbjuder det. Det är med andra ord en självvald segregation och inte något skolan ansvarar för.
  • Mer mötesplatser och aktiviteter. Här kräver de att skolan ska hjälpa till att hitta olika aktiviteter efter skoltid. En studie visar att nyanlända elever inte deltager i någon idrottsförening och bakom detta ligger språksvårigheter, könsroller i hemmet och religiösa regler. 2017 visade Kalla Fakta hur moralpoliser i förorterna hindrar nyanlända flickor från att umgås med det motsatta könet. Det är svårt i dagens Sverige att hitta fritidsaktiviteter som är direkt könssegregerade, men inte heller detta är skolans ansvar.
  • Lika och rättvisa bedömningar. Här påstår de att nyanlända elever inte får den uppmuntran och förståelse som etniska svenska elever får. Skolinspektionen rapporterade 2017 att allt fler kommuner erbjuder nyanlända elever ett bra mottagande. Många skolor satsar också på att lära ut i både svenska och på elevens modersmål.

De elva kvinnorna avslutar sin debattartikel med följande mening. ”Därför är det av oerhörd vikt att förändringsarbetet börjar där (skolan; min anm.)”.

Helt fel analys. Förändringsarbetet ska börja med att också nyanlända elever ska respektera de regler som gäller i svenska skolor, på arbetsplatser och ute i det offentliga. Att ställa krav på egna badtider, utebli från gymnastiklektioner och vägra arbeta om man inte får bära hijab, är och förblir ingen väg till integration. Att själv ta initiativ till att deltaga i fritidsaktiviteter, att söka sig till idrottsföreningar eller umgås med jämnåriga på diskotek och andra nöjesplatser, ligger hos den enskilde och inte hos andra. Visst kan samhället, skolan och föreningslivet ta ett första steg, men det långa klivet är upp till personen själv.

Under åren har det också skett miljardsatsningar på skolor i utsatta områden. Med andra ord i våra förorter och inte i landsbygdsskolor som ständigt kämpar för sin överlevnad. Det är också känt att skolor i utsatta områden får mer pengar per elev än skolor i andra områden.

Det finns också ett faktum som säger att den svenska skolan rasat i kvalitet sedan Sverige öppnade gränserna för människor från länder där utbildningsnivån är betydligt lägre än i Europa. Den svenska skolan tillhörde dessförinnan en av världens bästa och även på den tiden gick det elever med invandrarbakgrund i var och varannan skola. Då företrädesvis elever från kulturer och länder nära Sverige.

Det finns elever med utländsk bakgrund som klarat sig bra i skolan och merparten av dessa har till fullo accepterat de regler som gäller, utan att ställa krav på att reglerna ska anpassas efter dem.

11 thoughts on “Vi kräver

  1. Det går inte att kombinera islam med någon annan religion eller något annat statsskick än islamisk diktatur.

    Så förändringsarbetet borde istället börja med att muslimerna åker hem, alternativt till ett annat muslimskt land om situationen i hemlandet inte tillåter det.
    I Sverige kommer de aldrig kunna passa in och det kommer bara leda till att svennebanan råkar illa ut pga sin skitnödighet och tvångstankar att alltid vara bäst i klassen.

    I stort sett halva Eurasien består av muslimska länder, så det finns gott om plats och absolut ingen anledning att de ska vara i Sverige.

    19
  2. Mitt krav är att alla muslimer lämnar landet. Dessutom kräver jag att dessa individer, med omedelbar verkan, blir utan försörjningsstöd.
    Skulle dessa krav inte tillgodoses blir jag kränkt!

    30
  3. Oinbjudna främlingar som kommit hit i lycksökande syfte och börjar KRÄVA saker , dessa ska förpassa sig synnerligen effektivt ner till hetare platser utan onödig fördröjning !

    40
  4. Så länge våra politiker ger efter för deras krav kommer det mer krav. Liberalerna ger gärna efter.

    38
  5. Det är ett ganska vågat antagande att folk läst Aftonbladet. Jag slutade upp med sådana dumheter för flers år sedan.

    51
    • Den där Jonna Sima skriver så ologiskt och korkat att hennes texter måste vara ”klick bait” för alla som gilla Monty Pyton`s humor !

      20
      • Våra amöbor till politiker går med på vad som helst för att ej bli stämplade som rasister.

        10
  6. Krav, krav och nya krav. Har man kommit till Sverige som migrant så har man skyldighet att anpassa sig till det svenska samhället och försöka lära sig hur det hänger ihop. Speciellt har föräldrar och särskilt de manliga skyldighet att stödja och lära sina barn hur man uppför sig, idag sitter de manliga föräldrarna istället på café och röker dagarna i ända eller springer på köpcentrum.

    64
  7. Dessa ständiga krav på att ett land ska anpassa sig.Väldigt få är riktiga flyktingar utan har flyttat hit av ekonomiska orsaker.Frivilligt har man då valt att bosätta sig i ett modernt och jämlikt land för kvinnor och män.Ett eget ansvar för integration verkar då vara ett okänt begrepp eftersom man kräver att allt som rör bl.a deras barn ska anpassas efter deras normer.Det finns en mycket bra lösning på detta och det är att återvända hem….Naturligtvis finns det ju undantag,men dom hörs tyvärr inte eller gör något väsen av sig utan dom har tagit seden dit dom kom..

    61
  8. Svensk skola är urspårad sedan många år.
    Sverige bör besöka Finland som håller fast vid den gamla hederliga skolan.
    I Finland upplever man inte dom problem Sverige sedan många år haft.
    Svensk skola ska definitivt vara svensk skola, och ska invandrare gå där är det självklart dom som får anpassa sig.
    Det har gått för långt i Sverige och det började spåra ur för länge sedan.
    Passar det inte burkagänget är det bara att åka hem.

    70

Kommentera