Reformera public service – med motorsåg

PUBLIC SERVICE. För år 2024, från det skattefinansierade public service-kontot anslås sammanlagt 9.269.400.000 kronor, varav SVT 5.456.800.000 kronor, SR 3.331.800.000 kronor och UR 481.800.000 kronor men att göra riktig journalistik på SVT eller SR är en nästintill omöjlig uppgift. Public service-bolagen tänker idag mer på hur de ska få mer pengar av politikerna, än på att göra sina lyssnare och tittare nöjda och informerade, skriver Ivar Arpi, på Affärsvärlden.

Svt:s vd, Hanna Stjärne, tjänade 304 000 kronor i månaden under 2022, och för det leder hon ett gäng aktivister.

För någon vecka sedan framkom att public service-kommittén, som leds av den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund, spruckit. När utredningens förslag för 2026–2033 lämnas över till kulturministern den 13 maj kommer oppositionspartierna att lämna in en reservation. Tidöpartierna vill sänka den så kallade uppräkningstakten, från dagens 2%.

Kritikerna menar att detta innebär en oacceptabel nedskärning, från de 9,1 miljarderna public service-bolagen fick 2024. SVT:s VD Hanna Stjärne är skarpt kritisk, och menar att allt under 2% riskerar kärnverksamheten. Oklart om kärnan som åsyftas är hennes satsningar på att kvotera in etnisk mångfald för att “spegla samhället”, som hon satte igång med direkt när hon började, eller om det är Stjärnorna på Slottet, På Spåret och Invandrare för svenskar. Kanske tänker hon på sexshowen Ligga i P3? Eller aktivisterna på Radio Sweden? Annars klarar sig nog både Aktuellt och Rapport även om summan, mot all förmodan, sjunker under 9 miljarder.

Enligt det som erfars av Jan Scherman vill regeringen slakta public service och minska dess oberoende. Precis som så många andra journalister tycker Scherman att all extern granskning av journalistik är oacceptabel styrning. Journalister ska inte själva granskas. Vad gäller hans andra farhåga tror jag tyvärr att den kommer på skam. Inget kommer att slaktas. Men givetvis borde public service i sin nuvarande form läggas ned. Det finns ett värde i delar av verksamheten, men på grund av sin storlek tränger det likt en gigantisk gökunge ut alla konkurrenter. Får dem att uppträda i förkrympta versioner, eller självdö eftersom bara public service får tillgång till skattespenen. Förutom några skvättar presstöd.

Visst finns det duktiga journalister på SVT och SR, men institutionerna är helt genomsyrade av vänsterns synsätt. Mittlinjen går någonstans mellan Che Guevara och Annika Strandhäll, mellan Extinction Rebellion och Greenpeace, Hamas och Fatah, Feministiskt initiativ och Rättviseförmedlingen. Jag skulle kunna nämna flera av public service-journalisterna som är värda sin yrkestitel vid namn, men det skulle bara sätta dem i klistret.

Läs hela artikeln av Ivar Arpi på Affärsvärlden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.Du kan även SWISHA till 0760 858 480 IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Reformera public service – med motorsåg

  1. Det bästa vore att öppna svenska TV marknaden för konkurrens! Låt flera TV operatörer vara med i Sverige. Då blir det bättre.

  2. Det är mycket som skulle behöva reformeras när det medierna, vanligt folk har ingen insyn.ex, medieombudsmannen som vi kan vända oss till är någon som arbetat på någon större tidning, jag tror den som är nu har varit redaktionschef på en större tidning.
    Det här är helt åt skogen, en medieombudsman ska inte vara nån som kommer från medier som han ska sitta och granska!

    Massmedierna gör som dem vill, insynen i medierna för vanlige Svensson måste till, som det är nu har medierna alla fördelar och rättigheter mot den lilla människan.

  3. Vad kostade schlagerfestivalen allt som allt? Inklusive alla kringkostnader som till exempel pistolbevakning och allt annat. Och reklamen i alla tidningar och svt.se

    På spåret tycker jag är bra. Fast jag tycker de borde döpa om programmet till på väg och hålla sig i Sverige. Programledarna borde bytas ut och så är musikfrågorna alldeles för svåra.

    13
  4. Publik servis måste styras av någon an dom största tjursskallar man hittar i Sverige demokraterna. ..
    Alltså lägg ned STV och publik servis avskeda alla .sen kan man starta om verksamheten med ett förbud om återanställning.
    Och det bör .a. också göra med postnord och den konstiga verksamheten man bedriver där. Kasta ut fackföreningarna först. Turerna med tesla är bara för mycke

    16
  5. Onödigt med 2 nyhetsredaktioner, Rapport och Aktuellt, kanalen SVT 24 kan också läggas ner i samma veva.
    Rensa bland realityprogrammen typ Gift vid första ögonkastet.
    SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström tas bort, det finns forskare på området.
    SR kan skrota P4 Plus och P6, ta bort nyhetsprogram utom för de minoritetsspråk vi har. Arabiska, farsi, tigrinska, ryska, kurdi kan tas bort.

    Minska rejält på div poddar som SR har fått förkärlek för.

    Höj kvalitén inom SR/SVT

    29
    • Börja med att lägga ner SR P3 i morgon. Kriminella rappare kan betala en egen kanal.

  6. Det spelar ingen roll hur mycket pengar public service får, de är som jätten Glufs-Glufs, så fort de svalt nya pengar vill de bara ha mer och mer. Resultatet ser vi, kvaliteten minskar och objektiviteten blir bara sämre och sämre samtidigt som företaget blivit en lekplats för allehanda vänsterbudskap och islamistisk propaganda.

    33
  7. När man ser programmet DETEKTIVERNA undrar man om det brunnit någonstans.
    I huvudet på Chefen för TV nöje eller vad den avdelningen heter .
    Något så otroligt tramsigt.
    För övrigt verkar det bli mest inköpta skräpprogram .
    Räcker inte alla miljarder till att göra program längre ?
    Nog verkar det som SVT behöver en omorganisation .
    Då kan man passa på att städa bort de värsta vänsterjournalisternq .

    35

Kommentera