Ukrainas läge är inte hopplöst

UKRAINA. Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm tycker att mediebilden är för mörk när det gäller Ukrainas möjligheter att vinna kriget. I en intervju med SvD säger han att läget är allvarligt, men absolut inte hopplöst.

Henrik Landerholm, Nationell säkerhetsrådgivare. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ukraina är inte lika illa ute som många tror, enligt Landerholm. ”Jag tycker att det finns skäl till en dämpad optimism i den här frågan.”

Våra bedömningar är att ingendera parten har några närtida förutsättningar för något avgörande genombrott.

Nu stärks dessutom Ukraina av det stora stödpaketet från USA. Det har också i de europeiska länderna lett till ”ett nytt allvar” i diskussionerna om att ge mer stöd, tycker han.

-Pettersson vet att krig sällan går som planerat och att Vladimir Putin har misslyckats totalt oavsett hur kriget slutar. Ryssland har förlorat ekonomiskt, militärt och moraliskt.

När Vladimir Putin invaderade Ukraina den 24 februari 2022 hade han fyra mål. Putin har inte lyckats uppfylla ett enda. När Putin höll ett tal till nationen tidigt på morgonen den 24 februari listade han upp fyra mål för Rysslands ”speciella militära operation”. Putin trodde operationen skulle vara över på någon vecka och att försvarsviljan hos Ukraina skulle vara låg eller saknas helt. Han och den ryska underrättelsetjänsten missbedömde läget helt.

  1. Invånarna i Donbass skulle skyddas
  2. Ukraina skulle avmilitariseras
  3. Ukraina skulle avnazifieras
  4. De ”som begått blodiga brott” skulle ställas inför rätta.
  • Punkt 1: Invånarna i Donbass har inte skyddats, tvärtom. Städer har förvandlats till grushögar och männen i Donetsk och Luhansk har tvångsinkallats och stupat i tusentals.
  • Punkt 2: Ukraina skulle avmilitariseras men Ukraina har aldrig varit så militariserat som nu.
  • Punkt 3: Ukraina skulle avnazifieras, det målet var omöjligt från början eftersom det inte fanns något att avnazifiera.
  • Punkt 4: De som begått blodiga brott är mest ryssar och dom tänker knappast Putin ställa inför rätta.

Tvärtom, en arresteringsorder är utfärdad av ICC, den internationella domstolen i Haag på Vladimir Putin för begångna krigsbrott. Putin med flera är nu efterlysta i 123 länder.

Dessutom har Putin krävt att Nato inte ska utvidgas men han har lyckats driva Finland och Sverige in i Nato och fått 134 mil ny gräns mot försvarsalliansen.

Ryska förluster från 24 February 2022 till 28 April 2024.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ukrainas läge är inte hopplöst

  1. Ryssland har 7-10 fler män att ta av och spenderar många hundra miljarder mer än Ukraina. Skulle vara intressant att höra hur Ukraina ska kunna vinna över det. I värsta fall drar bara våra värdelösa politiker in oss alla i ett nytt värdskrig.

    20
    55
  2. Det är omvärldens hjälpinsatser militärt som kommer avgöra kriget i Ukraina 🇺🇦
    Putin och Ryssland måste malas ner sakta men säkert.
    Och så kommer också ske om uthålligheten från omvärlden ligger fast.
    Så mycket pengar har satsats så nu spelar det ingen roll… det är bara löpa linan ut tills ryssarna är besegrade.

    63
    14
  3. Det bästa vore om både Putin och Zelinsky lönnmördades exakt samtidigt. Då kan vi få slut på det meningslösa kriget.

    Alternativet är att det tat slut på både ryssar och ukrainare så det rent praktiskt inte går att kriga längre. För mig kvittar det, jag bryr mig varken om Ryssland eller Ukraina. Det är två korrupta skitländer med slaver som alltid sysslat med att ha ihjäl varandra så länge någon kan minnas.

    14
    52
  4. Ukraina kan säkerligen vinna till slut. Men om det med att vinna menas att allt territorium, inklusive Krim skall befrias, så är frågan är om folket vill betala det pris som kommer att krävas.

    Redan nu måste gränserna mot Rumänien hårdbevakas för att hindra folk från att fly.

    Ps. Glöm nu inte att berätta för mig hur viktigt det är att Ukraina måste vinna till varje pris. Men naturligtvis inte till det priset att själv åka dit och kriga.

    18
    54
    • Ukrainarna vill inte bli ett förslavat och trakasserat andra klassens folk i ett storryssland. De har valt att slåss för sin överlevnad och självständighet. Den detaljen bortser du alltid från.

      Att väst hjälper dem i deras kamp beror kanske på att om de förlorar så kommer Ryssland att ge sig på fler länder, det har Kreml lovat. Den detaljen bortser du också ifrån i dina resonemang. Därför blir det bara obegripligt svammel.

      Kan det vara så att du faktiskt vill ha den ryska fronten närmare? Jobbar du på en trollfabrik? På ryska ambassaden? Eller är det bara så att du inte kan eller vill förstå konsekvenserna för resten av världen om Ryssland når framgång i Ukraina?

      Fundera lite på hur Kina kommer att tolka situationen, och Nordkorea, och Iran… de kanske också kan vinna i så fall?

      19
      5

Kommentera