Finlands president välkomnas av Kungen

SAMARBETE. Tisdagen den 23 april tar Sveriges Kungapar emot Finlands president Alexander Stubb och fru Suzanne Innes-Stubb. Presidentparet kommer till Sverige för ett två dagar långt statsbesök. Programmet inleds med en välkomstceremoni på Kungl. Slottets inre borggård på tisdag klockan 10.00 dit allmänheten är välkommen.

Kungaparet och Finlands presidentpar åker till Kungl. Slottet i hästkortege på tisdag 23 april. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Finlands nya president Alexander Stubb gör sitt första utländska statsbesök idag och i morgon. Sverige är traditionsenligt det första landet presidenten besöker.

Försvars- och säkerhetsfrågor kommer stå i fokus när Finlands nye president Alexander Stubb kommer på statsbesök till Sverige, liksom hjälpen till Ukraina.

Målet för mötet är att utveckla samarbetet mellan länderna både bilateralt och som medlemmar i Nato.

Sverige är Finlands viktigaste partner och Finland är en av Sveriges fem viktigaste partner.

I Finland delas den verkställande makten mellan presidenten och regeringen medan riksdagen stiftar lagarna. Presidenten utses i allmänna val för en sexårsperiod och får väljas om högst en gång. Presidenten ansvarar för utrikespolitiken i samverkan med regeringen. Formellt är presidenten överbefälhavare, men den dagliga ledningen av försvaret sköts av kommendören för försvarsmakten. Presidenten utser regeringen, som måste godkännas av riksdagen (eduskunta), och utnämner högre tjänstemän.

Program för statsbesöket från Finland 23–24 april

-Pettersson säger att finska företag troligen är sugna på att utöka handeln med Sverige efter att ha slutat göra affärer i Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Finlands president välkomnas av Kungen

  1. Trevligt !! Finland och Sverige är nu med i Nato och vi kommer som bra grannar ha mycket med varandra att göra i framtiden.
    Finland och finnarna är dom mest pålitliga och rejäla människorna, där ligger vi svenskar efter rejält.
    Förr hörde man att Sverige var storebror till Finland idag är det nog tvärtom.
    Sverige har mycket att lära av Finland se bara på ex… invandring , skolan mm…
    Så vi får vara glada att vi har en stabil hederlig granne som Finland 🇫🇮

    21

KommenteraAvbryt svar