Potatisen 300 år

HISTORIA. För tusentals år sedan odlades inkaindianerna ”papa” högt upp i Anderna. Papan var en tålig gröda och gav gav makt och välstånd, man tillbad till och med en potatisgudinna, Axomama. På 1600-talet tog de spanska erövrarna potatisen till Europa där ”patatan” blev ”potato” och så småningom vår potatis.

Den oäkta hustruns första potatisar är en delikatess. Årets är planterade men står inne ännu så länge och det beror inte på värmen ute.

Olaus Rudbeck anses vara den förste som tog in potatisen till vårt land. År 1655 började han odla potatis i sin anlagda Botaniska trädgård i Uppsala men den som fått äran av att ha tagit potatisen till Sverige är Jonas Alströmer. På sin gård Nolhaga utanför Alingsås började han att odla potatis år 1724, med potatisutsäde som troligtvis kom från England. Alströmer uppmärksammade också den nya jordfruktens värdefulla näringsinnehåll och möjligheter.

En av rikets adelsfruar, Eva De La Gardie spelade också stor roll för spridandet av kunskap om potatisen. Eva propagerade för alternativ användning av potatisen, nämligen för tillverkning av stärkelse – puder samt till ”brännewins bränning”. För sina insatser att sprida kunskap om potatisen invaldes Eva som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien.

Potatisen blev hjälten under 1700-talssvälten, men också brännvin och finmat. Hela den fantastiska historien finns berättad på potatisitiden.se

-Pettersson gillar potatis, det finns olika sorter, den är näringsrik och det går att göra mängder med olika rätter av knölen.

Potatis kan ätas i många former, till exempel: Bakad potatis, Potatisgratäng, Hasselbackspotatis, Janssons frestelse, Klyftpotatis, Kokt potatis – med eller utan skal, Kroppkakor, Palt, Pommes frites, Potatisbullar, Potatischips, Potatiskroketter, Potatismos, Potatisplättar, Potatissallad, Raggmunkar, Råraka och säkert många fler.

-Pettersson gillar det enkla, kokt potatis med smör, sill, ägg, gräddfil med gräslök, ibland med en ostbit och givetvis är det snaps till.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Potatisen 300 år

  1. …och som av en händelse, i min middag idag ingick potatisgratäng, det är gott. När jag växte upp på landet, stod på vårt middagsbord oftast potatis-sorten Magnum Bonum, en mycket god potatis som gav bra skördar. Men den är tyvärr väldigt känslig för ljus, så det är väl därför den inte går att få tag på i handeln.

    20
  2. Potatis är fantasiskt funkar i alla lägen oavsett om det är chips
    pommesfritts eller mos. Ärtor och ärtsoppa vägrar jag. Pannkakor
    med sylt funkar. Men det bästa av allt stekt fläsk med löksås och bönor.
    Nu vet vi inte hur det blir av fläsket i framtiden för några har bestämt att
    sverige ska islamiseras.

    26
    2

KommenteraAvbryt svar