Kina vann valet på Maldiverna

UTRIKES. Republiken Maldiverna består av 26 atoller i Indiska oceanen. Avstånden mellan atollerna är stora, men till landytan är Maldiverna den minsta nationen i Asien. Islam är statsreligion och landet tillämpar islamisk sharialagstiftning. Tidigare var Maldiverna med i Brittiska samväldet men i oktober 2016 valde Maldiverna att gå ur Samväldet sedan det ställts krav på Maldiverna att förbättra situationen för mänskliga rättigheter. På Maldiverna finns världens mest exklusiva hotell och resorter och många vänsterblivna och välbeställda väljer att semestra på öarna och som det verkar omedvetna om det politiska förtrycket.

Maldiverna.

I helgen var det val med en storseger för Maldivernas sittande president Mohamed Muizzus parti PNC gör att kartan i Indiska oceanen kan ritas om till Kinas fördel, skriver BBC. – I slutänden är Kina vinnaren, säger en diplomatkälla i väst.

Valet ses som ett test för Muizzus utrikespolitiska skifte, närmare Kina och bort från Indien. En källa nära presidenten säger att segermarginalen överträffade förväntningarna. Preliminära resultat visar att People’s National Congress (PNC) vann 66 platser i huset med 93 medlemmar.

Människor har trott på hans löften om broar, flygplatser och bostadsbyggande. Projekten väntas bekostas med lån från Kina och utföras av kinesiska bolag. Risken är stor att Maldiverna hamnar i en skuldfälla och med den kommer andra krav från Kina.

-Pettersson tycker det är märkligt att det ska byggas på de låga Maldiverna, i åratal har vi hört att ögruppen ska försvinna under stigande havsnivå. Maldiverna är världens lägst liggande land och deras dagar är räknade, skriver SVT.

När det gäller just havsnivån och huruvida detta får Maldiverna att hamna under vatten och försvinna, så finns det en svensk forskare vid namn Nils-Axel Mörner (Stockholm Universitet). Han har med sin forskning försökt slå hål på alla myter om att Maldiverna sjunker. Han är nämligen inte alls orolig för att Maldiverna försvinner.

Nils-Axel har studerat havsnivå och vattennivåmätningar grundligt. Resultatet visade att någon havsnivåhöjning inte visat sig på de senaste 30 åren kring Maldiverna. Studierna visade att havsnivån steg som mest under 1600-talet (cirka 50 centimeter). För att sedan faktiskt sjunka cirka 20 centimeter under 1970-talet. Och sedan dess har havsnivån varit stabil, enligt denna studie.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Kina vann valet på Maldiverna

  1. Indien har på grund av oro över Kinas ökande närvaro i Indiska oceanen, anlagt en ny flottbas på sin ö Minicoy Island, den av Indiens öar som ligger närmast Maldiverna. Indiens försvarsminister säger att man med sin flotta; sina Marina krafter, ska se till att ingen utövar hegemoni i Indiska oceanen, att ingen ska kunna hävda dominans över vänliga länder eller hota deras suveränitet.
    https://www.voanews.com/a/india-sets-up-new-indian-ocean-naval-base-/7516163.html

    5
    1
  2. Bergman – Stockholm – Utan tvivel är man inte klok "Det var storm och nöd och kamp i en enda veva: det var gäckad längtan och fåfäng glöd och små glimtar i molnens reva. Jag är så glad att jag fått leva."
    Bergman skriver:

    Global IMPACT: Kina bättre tillväxt än väntat i år.
    Kinamedia: Kina +5,3% under Q1/24.

  3. ”Maldivernas statsreligion är sunnimuslimsk. Andra religioner är inte tillåtna men utlänningar är undantagna från detta förbud. Detta innebär till exempel att det råder importförbud för all kristen litteratur.” (Wikipedia)

    Hmmm… Undrar hur dessa två morbida totalitära ideologier kommer att komma överens. Kommunismen och islamismen har konkurrerande mål om världsherravälde.

    19
    4
    • Bergman – Stockholm – Utan tvivel är man inte klok "Det var storm och nöd och kamp i en enda veva: det var gäckad längtan och fåfäng glöd och små glimtar i molnens reva. Jag är så glad att jag fått leva."
      Bergman skriver:

      Jag undrar om inte befolkningen i Kinas nordvästra provins Xinjiang, som huvudsakligen är islamsk, alldeles på egen hand börjar ”ligga lågt” mot Peking eftersom provinsens befolkning ser fördelar med Belt of Road (Sidenvägen) som verkar få en stor betydelse för Xinjiang p g a dess geografiska läge.

      1
      3
    • Kina, en av få makter som troligen kan underkuva islam om det behövs. De är tillräckligt osentimentala, ickewokea och hänsynslösa. De är helt enkelt i paritet med islam. Dessutom är de många så även demografiskt har inte islam så mycket att hämta, vilket är fallet i Västvärlden.

  4. Ja, Indien är ju en riktig demokrati och Hinduiskt och har problem nog med Islam.
    Kinas kommunistparti skiter i mänskliga rättigheter och hur länder drivs så länge Kina kan profitera och öka sin makt.

    21
    3

KommenteraAvbryt svar