”I vilken verklighet lever regeringen?”

INRIKES. I dag, den 15 april, presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Budgeten lämnas i ett läge med tydligt fallande inflation samtidigt som svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur med svag BNP-tillväxt och en stigande arbetslöshet. I vårändringsbudgeten för 2024 föreslår regeringen bland annat åtgärder inom följande områden:

  • Åtgärder för att ta Sverige genom lågkonjunkturen och värna välfärden
  • Brottsbekämpning och ökad trygghet
  • Stärkt försvar och krisberedskap

Förslagen uppgår till sammanlagt 17,3 miljarder kronor, vilket är ovanligt mycket för en vårbudget.  

Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar vårbudgeten 2024. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Oppositionspartierna sågar regeringens vårändringsbudget som innehåller satsningar på 16,8 miljarder. (17,3 enligt regeringen). Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg beskriver det som ”en underlig, verklighetsfrånvänd budget”.

I vilken verklighet lever egentligen den här regeringen? […] Det här är inte en vårbudget för svenska folket, säger Damberg på en pressträff.

Damberg tror att svenska folket hade förväntat sig satsningar för att stoppa ”sjukvårdskrisen”, ”byggkrisen”, ”kostnadskrisen” och gängkriminaliteten. Men i stället för att ta itu med samhällets största utmaningar ser Damberg en ”spretig” budget där han tycker att välfärden väljs bort och de rikaste prioriteras.

Centerpartiet instämmer i kritiken. Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl varnar för massuppsägningar i skolan. Partiet hade velat se en kraftfull satsning på skolan och för att mota ungdomsarbetslösheten, inte minst för att få unga bort från kriminaliteten. För mycket pengar i budgeten går till bidrag, a-kassa och billigare bensin, tycker Ådahl.

Miljöpartiet sammanfattar budgeten som ”bluff och babbel”, säger Janine Alm Ericson (MP). Mer pengar hade behövts för skolan, vården och klimatet, liksom ökat stöd till hushållen, tycker MP.

Under de kommande veckorna ska oppositionspartierna lägga fram sina egna budgetförslag i sin helhet.

-Pettersson är inte nationalekonom men funderar en hel del. Vården, skolan och omsorgen sysselsätter runt 1,7 miljoner människor. Av dessa arbetar 1,3 miljoner i offentlig sektor resten i privat. Offentliga sektorn omfattar staten, kommunerna, landstingen och socialförsäkringssektorn och producerar tjänster som barnomsorg, sjukvård, utbildning, försvar. Även transfereringar från staten till hushållen och företag ingår i den offentliga sektorn, till exempel pensioner, barnbidrag, sjukförsäkringar, arbetslöshetsersättning och räntor på statsskulden.

Ändå pratas det nästan enbart om att det är för få inom vården och för få lärare i skolan.

Jag är övertygad om att det finns en och annan tjänst och en och annan miljon som skulle kunna sparas eller flyttas över till vård och skola utan att något blir sämre.

Jag är trots allt glad för att Tidöregeringen inte lever i Socialdemokraternas verklighet.

Läs om slöseri på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “”I vilken verklighet lever regeringen?”

  1. Det enda som är intressant i den här budgeten är sänkt skatt på riktigt snus.

    I övrigt finns det tex en hel hög sk ”Kommunikatörer” på varje kommun och institution nuförtiden som skulle kunna skalas bort. Kommunikatör är kodspråk för social media-surfare.

    Dock måste alla dessa låtsasjobb finnas för vi har ett enormt överskott på akademiker i allmänhet och ”mjuka akademiker” i synnerhet. Såna inom humaniora med examen i en massa luddigt som fredsforskning och kulturantropologi som ingen egentligen vet vad det betyder rent praktiskt.

    11
  2. Om nu budgeten var sååååååå dålig varför går då inte oppositionen ut med vad de vill göra bättre på riktigt! Inte bara i ord. Allt är bara ett spel! Om man själv inte har något att komma med kan man alltid klaga på andra.

    Att (S+MP) inte vill Sverige väl vet nog de flesta.

    Alldeles nyss röstade de emot visitationszoner.

    65
    1
  3. Det är riktigt bra att de som skapat de stora problem som Sverige dras med åter igen får visa sin okunnighet .
    Det är inte tillfälligheter som placerat Sverige på jumboplatsen i Europa , det är SOCIALDEMOKRATISK Politik som gjort det .
    Nu skramlar de tomma tunnorna för fullt .
    Vore nog nyttigare för Sverige och Svenskarna om de satt kvar på sin kammare och formulerade om sin SJUKA politik , som Tant Brun säger sig jobba med , mellan TV framträdanden.
    Och låta de som värnar SVERIGE och SVENSKARNA sköta konungariket .

    56
    1
  4. Sossarnas kritik är så erbarmeligt löjlig och patetisk. Under de 8 år som de misskötte det mesta bara för att få sitta kvar vid köttgrytorna.Hade de skött saker och ting på ett riktigt sätt så skulle vi haft säkert 100 miljarder över till välfärd sjukvård och pensioner. I stället så måste vi satsa på fängelseplatser poliser nya kärnkraftverk hålla babbarna med bidrag m m

    82
    1
    • Socialistertänker ALDRIG I flera steg !
      Att acceptera kriminaliteten genom att inget göra få folk att lämna landet !
      Stänga ner viktig och billig energi får företag att lämna landet , öka arbetslösheten , driva inflation och göra allt svårare !

      47
      1

KommenteraAvbryt svar