Pakistanier utger sig att vara afghaner för att få asyl

ILLEGAL INVANDRING. Pakistanier som utger sig för att vara afghaner och får asyl är ett känt problem för myndigheterna. Nu gör nya norska regler det svårare att avslöja detta fusk, säger UDI, rapporterar NRK.

Korruption och falska ID-handlingar är inte ovanliga i Pakistan. Detta är ett falskt pakistanskt födelsebevis, som hittades för några år sedan, enligt ambassaden. Sökandens födelseanteckning i handboken har tydligt raderats och förts in på en ny sida i registret. Den nya posten skrevs med en annan penna och är nyare än de gamla anteckningarna i registret, enligt ambassaden.

Om du är afghan är chansen stor att du på grund av de svåra förhållandena i ditt hemland kommer att beviljas asyl eller annan form av uppehållstillstånd i Norge. Är du däremot pakistan är chansen väldigt liten.

Detta är bakgrunden till att ett antal pakistanska medborgare har utgett sig vara från grannlandet Afghanistan när de har ansökt om asyl i Norge.

UDI har nu ca. 350 fall där den här typen av fusk misstänks. Det har pågått i många år. Ärendehandläggare i UDI hanterar nu ärenden där någon har varit i Norge så länge som 15–20 år.

De ljuger inte bara om vilket land de kommer ifrån. För att berättelserna ska framstå som trovärdiga måste de också ge falsk information om namn, födelsedatum, familjeförhållanden och bakgrund. Det förklarar enhetschefen i UDI, Camilla Torgersen.

Personerna i fråga har därför beviljats ​​tillstånd i Norge på felaktiga grunder och identiteter. Flera har också erhållit norskt medborgarskap på grund av felaktig identitet. När de kommer hit säger många också att de inte har några relationer i Norge eller andra europeiska länder. Det visar sig ofta inte stämma, säger Torgersen.

Men nu har nya regler från UD (MOF) för hur misstankar om fusk ska utredas lett till att arbetet med att avslöja detta nästan stannar av i Pakistan. Det säger UDI till NRK.

I UDI finns en separat avdelning som heter kontroll. Den ansvarar bland annat för att bedöma om det finns skäl att återkalla uppehållstillstånd och norskt medborgarskap om fusk upptäcks. Den ansvarar också för att bedöma om det finns skäl att utvisa personer från Norge.

Fallen från Pakistan där man misstänker att pakistanier utger sig för att vara afghaner utgör en tredjedel av alla fall de arbetar med. Det betyder att detta är den största portföljen, som det heter på fackspråket.

Misstanke om fusk i dessa fall upptäcks först efter att personen varit i Norge i flera år, förklarar UDI. Det kan ske i samband med att personen ansöker om familjeåterförening, eller när det kommer in ett tips.

Utredningar görs genom husundersökningar, sökningar i sociala medier, eller genom sökningar i valutaöverföringar. Om det visar sig att någon som beviljats ​​uppehållstillstånd som afghan i Norge har starka kopplingar till Pakistan så stärks misstanken.

Men i många av fallen går UDI inte vidare utan att uppgifter kontrolleras närmare i Pakistan, till exempel i det pakistanska folkbokföringsregistret, NADRA.

-Pettersson säger att det är tur att de ”svenska” invandrarna är hederliga och aldrig ljuger om ursprung, ålder eller bakgrund…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Pakistanier utger sig att vara afghaner för att få asyl

  1. Svenska Migrationsverkets anställda läser häpet om detta avslöjande men verkets miljöpartistiska och socialdemokratiska chefer viftar omedelbart bort nyheten som rasistisk SD-propaganda. Sen fortsätter dom utfärda medborgarskap som vanligt, dvs utan bakgrundskontroll.

    41

KommenteraAvbryt svar