Satellitbilder visar skador på den ryska Svartahavsflottan

UKRAINA. Satellitbilder som delas av den brittiska försvarsmakten visar omfattningen av de skador som orsakats av Ukrainas senaste attacker mot den ryska Svartahavsflottan. Ukraina som saknar en egen flotta har använt robotar och marindrönare med stor effekt mot Rysslands flotta sedan Vladimir Putins invasion började den 24 februari 2022, rapporterar Newsweek.

Den ukrainska militären attackerade den 24 mars två stora ryska landstigningsfartyg, fartygen av Ropucha-klassen Yamal och Azov, som ligger förtöjda i Sevastopol. Ett kommunikationsnav och annan infrastruktur i hamnstaden drabbades också, sade Kiev, utan att specificera hur den träffade målen.

En annan bild visar skadorna på de två landningsfartygen av Ropucha-klassen, stridsvagnar samt underrättelsefartyget av Yury Ivanov-klassen.

I sin uppdatering sa brittiska försvarstjänstemän att som dessa attacker har tvingat Ryssland att flytta sina större fartyg österut från Sevastopol till alternativa hamnanläggningar som Novorossiysk, en hamnstad i Svarta havet på ryskt territorium, vilket har skadat Moskvas förmåga att verka i den västra delen av havet.

Den har använt robotar och marindrönare för att lamslå Rysslands Svartahavsflotta, med många fartyg som flyttats mot Novorossiysk, en hamnstad i Svarta havet på ryskt territorium, vilket har skadat Moskvas förmåga att verka i den västra delen av havet.

Ukrainska tjänstemän säger dock att hamnen i Novorossiysk, har sämre faciliteter än Sevastopol som Moskvas styrkor fortfarande måste använda för vissa aktiviteter, som att ladda om Kalibr-missilsystem på fartyg.

I en annan bedömning denna månad sa det brittiska försvarsministeriet att Ryssland målade lockbete ubåtar på sidan av kajer vid sina hamnar i Svarta havet i ett försök att dölja dem från ukrainska drönaroperatörer.

Vasyl Maliuk, chef för Ukrainas säkerhetstjänst (SSU), berättade för ukrainsk tv att sjödrönarna Sea Baby och Mamai har träffat 11 ryska fartyg och säger att det kommer fler attacker.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Satellitbilder visar skador på den ryska Svartahavsflottan

  1. Hoppas Ukraina förses med drönare i massor med kraftfulla.
    Så ryska militära enheter och installationer kan sprängas sönder långt in i Ryssland.
    För varje framgång Ukraina når med drönarattacker försvagas Ryssland mer och mer.
    Det ska smälla varje natt inne i Ryssland och det för lång tid framöver, vilket ger nervositet i det ryska samhället, den oron i sig gör befolkningen trötta och irriterande på ledningen i Ryssland.

    32
    4

KommenteraAvbryt svar