Zigenarna misstänks för fler springnotor

ZIGENARE. Hotell- och konferensanläggningen Höörs Gästis i Skåne har polisanmält ett sällskap på fyra personer som i början av mars sov över, använde spaavdelningen och åt och drack för totalt 40000 kronor – utan att betala för sig, rapporterar Skånska Dagbladet.

Höörs Gästgifwaregård

Enligt en poliskälla är det samma fyra personer, två män och två kvinnor, som gripits och häktats misstänkta för att ligga bakom den omtalade springnotan på 82.000 kronor på restaurangen Atmosfär i Malmö.

Bengt Mårtensson, vd för Höörs Gästis, säger till Skånska Dagbladet att hans känslor ”inte går att trycka i svartvit text”.

Jag blir riktigt förbannad när jag tänker på det och vi får tyvärr bli ännu mer vaksamma på konferensbokningar framöver.

***

TIDIGARE 2024-03-21 Fyra zigenare begärda häktade i springnotefallet

ZIGENARE. De fyra personer som gripits i springnotefallet i Malmö har begärts häktade. De misstänks för en rad andra bedrägerier, bland annat ytterligare en springnota.

Åklagaren Henrik Nordquist säger att de misstänkta haft en ”genomtänkt brottsplan”. Personerna har startat ideella föreningar som bland annat påstås hjälpa utsatta barn. Organisationerna har inte bedrivit någon verksamhet utan har bara använts för att få handla på faktura, enligt Nordquist. Misstankarna rör utöver den obetalda restaurangnotan ytterligare nio brottsmisstankar.

Men alla misstänks inte för allt. Merparten av brottsrubriceringarna rör grovt bedrägeri, övriga bedrägeri.

– De kommer dit, säger att de kommer från ett särskilt bolag och visar upp sitt organisationsnummer. De kommer överens om att få betala på kredit och faktura, säger Nordquist.

Enligt Malmö Tingsrätt målnummer B 3455-24 är de misstänkta:

  • Michel Daniel, född 1990
  • Andreas Oresson, född 1981, är dömd för bedrägerier mot 87 personer.
  • Katarina Horvathova, född 1993, medborgare i Slovakien
  • Denisa Horvathova, född 1986, medborgare i Slovakien

***

TIDIGARE 2024-03-20 De gripna för springnotan, knyts till flera brott

ZIGENARE. Fyra gripna för springnotan i Malmö skrev bloggen i måndags. Nu skriver Sydsvenskan att samma personer även misstänks för att blåst Funnys äventyr på Mobilia på 50.000 kronor och en lång rad andra bedrägerier.

Sagolandets vd Heléne Lloyd var själv inte på plats vid händelsen. Hon berättar dock för tidningen att personerna kom in och sade sig representera en organisation för barn som far illa. De ville köpa leksaker till behövande och samlade på sig varor för över 50.000 kronor. Men betalningen, som skulle göras på faktura, kom aldrig. Och även i det fallet stod 43-åringen som referens.

När vi började titta på det lite noggrannare insåg vi snabbt att det var något som inte stod rätt till, säger Heléne Lloyd till Sydsvenskan. Efter att ha väntat i tio dagar polisanmälde sagolandet händelsen. Polisen lade först ner förundersökningen, men har i samband med de senaste gripandena upptagit den igen.

Ärendet om springnotan rubriceras som grovt bedrägeri. På måndagen hade tre av fyra gripna förhörts av polis. De nekar till brott.

-Pettersson vet inte vilka bedragarna är men misstänker att de finns bland dem bloggen tidigare skrivit om.

***

TIDIGARE 2024-03-18 Fyra gripna för springnotan i Malmö

BROTTSLIGHET. Fyra personer, två män och två kvinnor, har i dag gripits efter att varit anhållna i sin frånvaro misstänkta för delaktighet i det ärende där ett stort sällskap lämnade en restaurang utan att betala notan.

En 42-årig man, känd seriebedragare som har avtjänat en rad fängelsestraff, misstänktes inledningsvis för springnotan. Han är en av de gripna.

Rubriceringen är grovt bedrägeri. I övrigt råder förundersökningssekretess och det finns ingen ytterligare information att lämna. Förundersökningsledare är Henrik Nordquist.

Det var i julhelgen som ett sällskap på 35 personer åt och drack för 82.157 kronor på en restaurang Atmosfär i Malmö utan att betala.

-Pettersson skulle gärna se att 42-åringens bild och namn offentliggjordes. Han är dömd för 87 bedrägerier borde sitta inlåst, i andra hand bli känd så han får svårare att lura fler.

***

TIDIGARE 2024-01-07 Utredningen om springnotan inte nedlagd

BROTTSLIGHET. Utredningen om springnotan på 82.000 kronor i Malmö är inte alls nedlagd, säger polisen till Sydsvenskan. Beskedet kommer efter att Malmöpolisen under lördagen uppgav att polisen lagt ner utredningen mot sällskapet som stack från notan under julhelgen.

– Det är pågående utredningsåtgärder som man jobbar med. Det är ett antal personer som är misstänkta för bedrägeri, säger polisens presstalesperson Sara Andersson. Hon kan inte förklara lördagens uppgifter, som rapporterades om. Men hennes teori är att ärendet blivit bokfört två gånger och att dubbleringen tagits bort av administrativa skäl.

***

TIDIGARE 2024-01-06 Utredningen om springnotan på 82000 kronor läggs ner

BEDRÄGERI. Över julhelgen åt och drack ett sällskap på restaurang Atmosfär i Malmö för mer än 82.000 kronor. Sällskapet lämnade sedan restaurangen utan att betala och nu har polisen lagt ner utredningen.

Vi fick oss en dyr läxa, säger restaurangägaren. Enligt polisen finns det inte tillräckligt med bevis som pekar på att den misstänkte mannen begått brottet. – Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen

-Pettersson säger att rättssystemet är uselt. Ett brott är begånget, vittnen och bevis finns. Förövaren är känt men polisen lägger ned och bedragaren kan fortsätta att lura människor.

***

TIDIGARE 2023-12-28 Tog springnota på juldagen, dömd för 87 tidigare bedrägerier

BEDRÄGERI. Under juldagen åt och drack ett sällskap på 35 personer för 82 000 kronor. Sedan stack sällskapet utan att betala.

Restaurangägaren skickade då en en faktura till en av männen i sällskapet – och gav honom 24 timmar på sig att betala.Vilket mannen ännu inte gjort.

Enligt Sydsvenskan har mannen, en 42-årig malmöbo, sedan tidigare en lång brottshistorik.

87 gånger har han dömts till bedrägerier. Bland annat har mannen tidigare annonserat ut spelkonsoler och mobiltelefoner på Blocket och Tradera – utan att leverera varorna.

Vid sex tillfällen har mannen dömts till fängelse.

I handlingar om Sydsvenskan tagit del av hävdar mannen att brottsligheten beror på ett spelmissbruk som orsakat stora skulder.

***

TIDIGARE IDAG. Springnotan på 82.000 ännu obetald

BEDRÄGERI. Det var under juldagskvällen som det 35 personer stora sällskapet anlände till restaurang Atmosfär på Fersens väg i Malmö. Väl där åt de mat för 24.710 kronor och drack för 57.447 kronor. Notan landade på totalt 82.157 kronor.

Restaurang Atmosfär i Malmö

Den nota på 82.000 kronor som gästerna inte betalade efter en middag på en Malmörestaurang på juldagen var på onsdagskvällen fortfarande inte betald, rapporterar Sydsvenskan. Ägaren skickade en faktura till sällskapet och gav gästerna ett dygn på sig att betala.

– Jag är besviken. Vi har redan accepterat att vi inte kommer att få några pengar, säger restaurangägaren.

En av gästerna kontaktade Sydsvenskan i tisdags och sa att man hade kommit överens med restaurangen om att middagsnotan skulle faktureras, något restaurangen förnekar.

***

TIDIGARE 2023-12-26 Åt julmiddag för 80.000 kronor, tog springnota

BEDRÄGERI. Ett middagssällskap tog en springnota efter ett restaurangbesök i Malmö på juldagen, skriver Sydsvenskan. Det stora sällskapets nota landade på runt 80.000 – men i stället för att betala stack de därifrån.

Runt 23 på juldagskvällen larmades polisen om att ett större sällskap hade lämnat restaurang Atmosfär utan att betala för sig.

De hade ätit och druckit för runt 80.000 kronor, men i stället för att betala ställt sig upp och gått därifrån. Sällskapet bestod av ett 30-tal personer.

Några ur sällskapet lämnade i en taxi som polisen lyckades stoppa. I den satt en man i 45-årsåldern, en kvinna i 35-årsåldern och två barn. Mannen och kvinnan är nu misstänkta för bedrägeri.

-Pettersson säger att en sådan middag med runt 30 personer inklusive barn är inget upptåg av några glada  gamänger i fyllan och villan utan det är planerat.

UPPDATERAT: Det sällskap som tog en springnota till ett värde av 82.000 kronor på en restaurang i Malmö på juldagen har fått en dag på sig att betala, skriver Sydsvenskan. Polisen kunde senare stoppa delar av sällskapet och ägaren har nu skickat ut en faktura som ska vara betald på onsdagen. En man i sällskapet hävdar att det funnits en överenskommelse om att maten och drycken skulle betalas via faktura. – Det blev lite hetsigt där. Sedan stack vi därifrån, säger mannen. Någon sådan överenskommelse fanns inte, enligt ägaren.

Jag vet inte vilka restauranggästerna var men kan gissa på några

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Zigenarna misstänks för fler springnotor

  1. Zigenare har väl aldrig gjort något vettigt.
    Deras liv går tydligen ut på bedrägeri och brottslighet i största allmänhet.
    Släpp aldrig in människor med Zigenarutseende i restauranger eller butiker då är det 100 % säkert att dom stjäl eller som i detta fall skiter i att betala.

    4
    1
  2. Låter man Ziggisar äta och dricka på nota får man skylla sig själv. Folk borde veta bättre vid det här laget.

    20
    2
    • Tompa Tärning, det syns inte alltid utanpå att det är ziggizar och många har svenskt namn, så det gäller att alltid vara försiktig.
      Den är gången hade han som beställde presenterat sig som Andreas.

      Andreas Oresson, född 1981, är dömd för bedrägerier 87 gånger så han måste vara skicklig på sitt ”yrke”. Är han dömd 87 gånger kan man misstänka att han begått mångdubbelt antal bedrägerier.

      När jag någon enstaka gång bokat ett hotellrum på telefon har jag fått uppge namn och kortnummer, dessutom dras kortet när jag checkar in på hotell. Då borde finnas tid att kontrollera kortinnehavaren och kortet.

      14
      1
  3. Videon avslöjar att alla män sitter vid ett bord och de stackars kvinnorna vid ett annat. Här anar man omedelbart kvinnoförtryck. I jämställdhetens namn ter sej springnotan som en bisak. Kanske är det dags att regeringen agerar och anslår några miljarder för att bryta zig….ehh romernas könsapartheid.

    23
    1
  4. ”Till exempel är det fortfarande så att romer nekas att komma in på vissa restauranger” säger Fred Taikon som mottagit både Raoul Wallenbergpriset och medalj av förra regeringen för sina insatser. Enligt honom är Sverige det bästa landet i världen jämfört med tex Östeuropa men kan bli bättre. Det verkar inte obefogat att ee nekad tillträde med tanke på den här stora malmöklanen som äter, bor på hotell och spa och sen sticker utan att betala notan.

    31
    2
  5. Men om någon skulle upprätta en varningslista på dessa personer blir det en romlista och rasism och den som försöker stoppa brottslingarna får väl typ betala skadestånd till banditerna istället.

    48
    1
  6. Var dessa bland dem som fick ”skadestånd” enligt beslut av DO för att de förutseende kanske fanns på polisens lista?

    41
    1

KommenteraAvbryt svar