Somalias skulder skrivs av

UTRIKES. Parisklubben är en informell sammanslutning av 22 välbärgade långivarländer, däribland Sverige, med uppgift att ta fram hållbara lösningar för skuldsatta länder med betalningssvårigheter. Som motkrav för att lindra låntagande länders villkor ställs att de genomför ekonomiska reformer. Parisklubben har nått över 475 överenskommelser med 100 olika länder sedan den bildades 1956.

Mogadishu, huvudstad i Somalia. Landet har alla möjligheter att bli ett rikt välfärdsland, men…

Långivarna skriver av 99 procent av Somalias statsskuld på två miljarder dollar, motsvarande ungefär 20 miljarder svenska kronor, rapporterar The Guardian.

Enligt ett beslut från den så kallade Parisklubben, där världens mäktigaste långivande länder ingår, ska skulderna räknas som avskrivna från januari förra året.

Somalias finansminister Bihi Eged skriver på X: ”Skuldfrihet kommer att förändra Somalias framtid och tillåta att vår regering skapar budgetutrymme från grundläggande offentlig verksamhet.”

Somalia tog mycket stora lån under diktatorn Siad Barres militärstyre på 90-talet, och sedan dess har skulderna vuxit snabbare än det fattiga landet kunnat betala av dem.

-Pettersson hör på SR och ser på SVT att orsaken till fattigdom och svält är klimatförändringar och torka. Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

Det är dags att somalierna åker hem och börjar arbeta!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Somalias skulder skrivs av

  1. Det absolut mest tvingande kravet bör vara:
    ”Ta tillbaka alla jävla oduglingar, som kommit till Europa!”

    36
  2. Många Somalier reser tillbaka till Somalia på semester, samtidigt säger dom att de omöjligt kan leva i Somalia på grund av säkerhetssituationen, ja, vissa skickar till och med dit sina barn för att uppfostras.
    Det är alltså inte alls så otryggt och fattigt i Somalia som många i väst tror. På YouTube finns t.ex. åtskilliga videor som ger en positiv bild av livet i Somalia, bland annat av någon som kallar sig “Sam of Somalia”, vilken på kort tid fått runt 70 000 visningar där i stort sett alla kommentarer är positiva, uppmuntrande och entusiastiska, med somalier som är tacksamma för att Sam berättar “sanningen” om livet i Somalia.
    “Det ska bli intressant att följa Sams videobloggar om livet i Somalia“,
    skriver signaturen Mohamed Omar (Eddie Råbock) i DGS:
    https://detgodasamhallet.com/2023/09/13/mohamed-omar-brittisk-konvertit-till-islam-utvandrade-till-somalia/

    35
  3. Billioner av dollars under många årtionden har inte hjälpt svarta Afrika ett dyft. Svarta Afrikas problem beror på svarta afrikaner. Svarta afrikaner är primitiva hunter-gatherers och fungerar inte i större samhällen och moderna vapen har varit som att ge tändstickor till barn.
    Speciellt västvärldens kvinnor har ett biologiskt betingat behov av att vårda och hjälpa och högljudda kvinnors dominans inom journalistik och politik förstör nu snabbt västvärlden.

    51
    1
    • Du har rätt, att ge våra nära o kära som måste vara på olika boenden och som jag vet får ett 1/2 ägg till frukost för att spara pengar. det är tamefan det västra jag hört o sett. emot
      Säkert bara en tid innan ”vården” ransonerar toapappret också, en 1/2 liten ruta borde väl räcka?

      30
    • Lisa, Sverige är välbärgat. Att mycket inte fungerar bra beror inte på pengar utan på byråkrati och politik.

      13
      23
      • Pettersson och Lisa. Sverige ÄR ett rikt land, men, varje gång regionerna gapar efter mer pengar och staten släpper till ett antal tusen miljoner till sjukvården, hamnar majoriteten av pengarna i en kopiöst växande administration. Endast en begränsad del, går till de arbetande inom vården.
        På detta sätt kan chefer i olika befattningar kräva mer betalt, då antalet underställda ökat. Ett smart sätt att öka sina inkomster utan att anstränga sig.
        Detta gör att de, som får sitta emellan är vårdtagarna och de vårdanställda.

        22
        1
      • + att våra politiker hellre ger bort våra skattemedel som bistånd till tredje världen.
        Det är tur att vi ändå är så driftiga här, så att vi får landet att fungera någorlunda, till skillnad från mottagarländerna av biståndet, men annars så har vi det gemensamt med korrupta och egoistiska politiker som förstör.

        16
  4. Efterskänkta lån borde givetvis ge som resultat att alla ev framtida lån / bidrag stoppas till låntagaren åtminstone redovisat vart och hur lånen använts.

    50
    • Men framför allt att de tar tillbaka sina kriminella som smutsats ner Sverige och EU!

      Bilan Osman borde vara en av de första att skickas tillbaka.

      20

Kommentera