Tyska planen för energiomställningen sågas totalt, för tredje gången

ENERGIPOLITIK. Tysklands regering får skarp kritik av den tyska riksrevisionens nya granskning av energiomställningen. Energiomställningen, eller Energiewende som den kallas på tyska, innebär att landets energiförsörjning år 2050 ska bestå till 80 procent av förnybar energi, främst från solenergi och vindkraft samt att kärnkraften helt ska avvecklas, rapporterar Second Opinion.

Den tyska energiomställningen är verklighetsfrämmande. Pettersson säger att det är tur att den svenska är klok och förutseende. Bild: Steget Efter

Landets energipolitik baseras på verklighetsfrämmande antaganden menar tyska riksrevisionen. Målen för nätutbyggnaden har missats grovt. Förbundsregeringen har inte vidtagit de åtgärder som skulle behövas för en miljövänlig energiomställning och el till överkomliga priser, sägs det bland annat.

Bundesrechnungshof, tyska riksrevisionens, granskning av Energiewende är den tredje i ordningen, och kritiken har skärpts för varje rapport. I den första granskningen, 2018, kritiserades förbundsregeringen för bland annat bristande koordination och styrning av omställningen och därav följande höga kostnader.

Bundesrechnungshof varnar följaktligen för en betydande risk för elbrist redan under det här årtiondet och säger att inte bara förbundsregeringen, utan även tillsynsmyndigheten Bundesnetzagentur förmedlar en förvrängd och orealistisk bild om den faktiska försörjningssäkerheten.

Den svenska Riksrevisionens granskning av regeringens och myndigheternas arbete med energiomställningsarbetet i Sverige, publicerad i september i fjol, väckte uppmärksamhet för sin hårda kritik om senfärdigt agerande, kortsiktighet och dåliga konsekvensanalyser. I jämförelse framstår ändå den svenska granskningen som en mild sommarfläkt jämfört med den som Bundesrechnungshof häromdagen levererade om den tyska regeringens hantering av Energiewende, den tyska energiomställningen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Tyska planen för energiomställningen sågas totalt, för tredje gången

    • Hoppas att den tyska kärkraftstekniken i samband med nedstängningar, onte tvingats ”rena” tryckvattenkärlen med syra. Något som gör att KKV imte går att återstarta. I Sverige har Mp tillsammans med S saboterat Ringhals 1 & 2 för återstart. Inte bara en kapitalförstöring utan en miljökatastrof då kärnkraft är grönare än alla vindkraftverks livscykel.

      29
    • Per Molin
      Tyska statens energibolag UNIPER äger stora andelar av svensk kärnkraft, vattenkraft och oljeeldad ”resrervkraft” det är självklart att dem vill ta hem så mycket det går av den energin för att minska sin användning av brunkol. Lika självklart så blir då priserna i Sverige högre.

  1. Tyskland har effektbrist redan nu, vilket regelbundet avtecknar sig i energipriserna i Sydsverige. Enligt EU-avtalen måste alla länder vara beredda att exportera upp till 70% av sin produktion (högst 30% får reserveras av egennyttiga skäl). Naturligtvis kan det också finnas också tekniska hinder för en export. Överföringskapaciteten är dock stor till nog, så att grannländernas energibilans stark inverkan på priserna i Sverige.

    22
  2. Hoppas tyskarna genomför vansinnet. Då skylla andra inkompetenta politiker förstå att dylik idioti inte låter sig göras. Det är nämligen tekniskt inte genomförbart. Föreslår att den som inte förstår, studerar hur ett elnät stabiliseras. Fullständigt omöjligt, med sol/vindkraft!

    35
    • Det är ju bara läsa innantill, som de som bestämmer inte verkar kunna, appen ”Elproduktion” och läsa innantill. När det blåser är vindkraft OK, när det inte blåser vid högtryck och minusgrader blir det vindstilla, men det verkar inte vindknarkarna tänka på.
      Varför ägs runt 80-90% vindkraft av utländska ägare när det är så djävla bra?

      30
      • Stefan vi pratar om individer likt tidigare vice statsminister Isabella Lövin (MP) som för några dagar sedan kläckte ur sig detta:

        ”För 10 år sen levde halva jordens befolkning i demokratier, nu bara 7 av 10!”

        Jag kräver att folk som ställer upp i val till Kommun, Region eller Riksdag ska ha ett IQ över t.ex. 100 annars får de ej ställa upp.

        14
  3. Verkar som Tyskland och vissa inom EU vill ha bort industrin.
    Iof om industrin försvinner pga dålig eltillförsel så lär ju elen räcka till några när solen skiner och vinden blåser.

    27

Kommentera