Sju personer åtalas för grova mutbrott

KORRUPTION. Åklagaren väckte igår åtal i ett ärende som rör grova mutbrott. Åtalet omfattar totalt sju personer och brottsrubriceringarna är bland annat grovt tagande av muta, grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grova bokföringsbrott.

Adel Shalabi Bild: Akademiska sjukhuset

En före detta verksamhetschef, Adel Shalabi, på Akademiska sjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset åtalas för bland annat grovt tagande av muta i samband med inköp av bland annat röntgenutrustning till Akademiska sjukhuset. Totalt ska verksamhetschefen ha tagit emot mutor på 4,7 miljoner kronor från fem olika företag. De misstänkta brotten är begångna mellan januari 2014 och september 2022 och mannen har suttit häktad sedan i maj 2023.

Verksamhetschefen har bland annat genom att fakturera leverantörer för påhittade uppdrag, tagit emot pengar från företag under tiden han varit verksam på sjukhuset. Det är ovanligt att vi ser en chef i offentlig verksamhet som tagit emot mutor i den här omfattningen, säger Staffan Edlund, senior åklagare vid Riksenheten mot korruption, som leder förundersökningen.

Målnummer i Attunda tingsrätt: B 5586-23.

De åtalade är:

  • Adel Abdelhamid Mohamed, född 1958
  • Lindström, Jan Thomas, 1966
  • Malmberg, Kjell Ove Dag, 1950
  • Nilsson, Lars Johan, 1961
  • Nylander, Siv Ann-Charlotte, 1967
  • Persson, Bo Sam. 1947
  • Öfverström, Ola Kyösti Emil 19710408

Åtalspunkter:

1-2 GROVT TAGANDE AV MUTA (Shalabi) och GROVT GIVANDE AV MUTA (Öfverström)
3-4 GROVT TAGANDE AV MUTA (Shalabi) och GROVT GIVANDE AV MUTA (Persson)
5-7 GROV TROLÖSHET MOT HUVUDMAN (Shalabi), MEDHJÄLP TILL TROLÖSHET MOT HUVUDMAN, GROVT BROTT (Persson) och MEDHJÄLP TILL GROV TROLÖSHET MOT HUVUDMAN (Öfverström)
8-10 GROVT TAGANDE AV MUTA (Shalabi), GROVT GIVANDE AV MUTA (Malmberg) och GROVT GIVANDE AV MUTA alternativt medhjälp till grovt givande av muta (Nilsson)
13-14 GROVT BEDRÄGERI (Shalabi) och GROVT BEDRÄGERI (Lindström)
15-16 GROVT TAGANDE AV MUTA (Shalabi) och GROVT GIVANDE AV MUTA (Nylander)
17-23 GROVT BOKFÖRINGSBROTT, GROVT BOKFÖRINGSBROTT, GROVT BOKFÖRINGSBROTT, GROVT BOKFÖRINGSBROTT, GROVT BOKFÖRINGSBROTT, GROVT BOKFÖRINGSBROTT, GROVT BOKFÖRINGSBROTT (Shalabi)

***

TIDIGARE Akademiska sjukhusets chef Adel Shalabi häktad för mutbrott

KORRUPTION. För en vecka sedan greps Adel Shalabi, 64, överläkare och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, på en flygplats på väg till Norge.

Polisen tror dock inte att han försökte fly.

Shalabi häktades i torsdags och är nu häktad för flera grova mutbrott – och ska enligt uppgifter tagit emot 4,1 miljoner kronor i mutor.

Canon Medical System och Siemens är två av de inblandade företagen, rapporterar Aftonbladet.

Utredningen om tidigare mutbrott pågår fortfarande.

-Pettersson hoppas att Canon, Siemens och andra inblandade företag förbjuds göra affärer med offentliga organisationer i många år framöver.

***

TIDIGARE 2022-10-12 Sjukhuschef Adel Shalabi ingick miljonaffär – fick 200.000 i mutor

KORRUPTION. Den tidigare verksamhetschefen på Akademiska sjukhuset i Uppsala Adel Shalabi misstänks för mutbrott, rapporterar SVT Uppdrag granskning.

Adel Shalabi

2019 köpte Akademiska sjukhuset i Uppsala in en ny avancerad röntgenapparat från leverantören Canon för 6,5 miljoner kronor. I samband med köpet begärde den dåvarande verksamhetschefen Adel Shalabi att Canon skulle betala ut 200.000 kronor till hans privata konto, visar granskningen av UG.

Verksamhetschefen och Canons vd:s överenskommelse ledde till en intern konflikt på företaget, vilket slutade med att verksamhetschefen ingick ett konsultavtal med Canon och fick en förskottsbetalning till sitt företagskonto. Efter avslöjandet har Region Uppsala polisanmält händelsen.

Inköpet och uppgörelsen med verksamhetschefen föregicks av flera bjudmiddagar i samband med mässor runt om i världen

Se Uppdrag gransknings ”Vårdchefens hemliga deal”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

KommenteraAvbryt svar