Vem är svensk?

INVANDRING. Tidigare i veckan tog sig Hanne Kjöller an frågan “vem är svensk”? i Dagens Nyheter, bakom betalvägg. Hon ställde frågan till Utrikesdepartementet som svarade att enligt det konsulära regelverket får till svar att svensk betyder “svenska medborgare och personer med ”uppehållsrätt i Sverige”. Alltså dels svenska medborgare – oavsett var de bor och hur länge de gjort det. Dels flyktingar och statslösa som är bosatta i Sverige.”

Kjöller ställer frågan mot bakgrund av att det plötsligt dykt upp ett stort antal svenskar som bor och lever inne i Gaza som sedan snart tjugo år sedan styrs av terrororganisationen Hamas. Och som nu när Israel försvarar sig militärt mot Hamas genom att angripa terrorgruppen inne i Gaza räcker upp handen och på arabiska och engelska begär att svenska skattebetalare ska hjälpa dem hem till Sverige, skriver Widar Andersson på Folkbladet.

Till saken hör att det svenska Utrikesdepartementet under ungefär ett decennium har avrått svenskar från att resa till Gaza där riskerna för krig och våld är mycket stora. Jag tror vi kan utgår från att det är ytterst få svensksvenskar som har bosatt sig i Gaza de senaste åren.

De ungefär 500 svenskar som uppges bo i Gaza utgörs därför sannolikt och i huvudsak av personer som fått uppehållsrätt i Sverige därför att de ses som flyktingar/har flyktingliknande skäl att beviljas asyl i Sverige. Att de senare återvänder – inte sällan med sina barn – till just de områden som de beviljats asyl i Sverige för att kunna slippa undan; det är förstås ett riktigt grundskott mot den svenska invandringspolitiken. Här behövs reformer. Och Hanne Kjöller är nog långtifrån ensam om att tycka att det är “orimligt” att förvänta sig att staten Omedelbart ska flyga hem svenskar som frivilligt bosatt sig på platser som staten avrått från att ens besöka. 

-Pettersson säger att varken Hanne Kjöller eller Widar Andersson är först med att uttala den tanken. På bloggen har jag skrivit om samma sak i tretton år och innan dess på tidningarnas insändarsidor, nu går det bra, när jag började påpeka självklarheter var det rasistiskt.

Utrikesdepartementet och jag har helt olika uppfattningar om vad en svensk är.

En semestersaga

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Vem är svensk?

 1. Lite om….
  vad Dick Erixon i Samtiden tycker om personer som återvänder till landet de flytt ifrån, sådana som de som bor i Gaza, och kallas för ”svenskar”, men som bara kan tala arabiska! människor som beviljats asyl och medborgarskap i Sverige.
  När blodiglar suger ut resurserna ur välfärdsstaten utan att själva ha en tanke på att bidra eller göra sin plikt, är det fråga om välfärden alls kommer att finnas kvar.

  Vi har myndigheter och aktivister som bestämmer här i landet, och som fullkomligt skiter i demokrati och riksdagsmajoriteter, de gör som de vill med svenska skattepengar.
  Hur kan detta tillåtas ske? Därför att svenska folket valt politiker som inte vågar, inte förmår eller inte begriper vad som sker. Svenska folket har inte bett om detta, har aldrig röstat för detta. Ändå händer det. Igen och igen. Aktivismen har satt sig över demokratin. Nu måste den stoppas.

  Dick Erixon: Galen migration:
  https://samtiden.nu/2023/11/galen-migration-500-i-gaza-ar-svenskar-utan-att-tala-spraket/

  24
 2. Det här hade Björn Söder kunna reda ut om det hade varit för någon månad sedan.

  Jämför:
  Svensk Finne
  Svensk Finländare

  2
  2
  • Eftersom några skiljetecken försvann ska jag försöka förklara mig lite närmre.

   SVENSK = “mansperson av svensk nationalitet, svensk mansperson; i pl. äv. utan avseende på kön”.

   SVENSKA = “kvinna av svensk nationalitet, kvinnsperson”

   Svenska är också benämningen på det språk som är svenskarnas modersmål. För att undvika missförstånd bör man använda benämningen ‘svenska språket’.

   Ordet svensk som adjektiv används i många sammanhang. Svensk medborgare är ett exempel. Man bör inte använda enbart ordet svensk i det här sammanhanget. Det kan lätt missförstås eftersom svensk som adjektiv måste syfta på något. I det här fallet medborgare.

   Jämför med:

   Finländare – Finne
   Finländska – Finska
   Finländsk – Finsk
   Finska = finska språket

   Sverigefinne tror jag är ett svenskt påhitt.

   Notera:

   Ordet ‘människa’ kommer av ordet ‘man’. Man i betydelsen människa lever kvar i sammansättningar. Till exempel nämndeman, brandman, polisman med flera. Detta nämndes i gårdagens avsnitt av ‘Historien om Sverige’ på SVT. SVT betyder Sveriges Television. Svensk television är något helt annat.

   4
   1
   • Ja, detta med språk är inte lätt och kan också förvanskas för olika syften speciellt inom media, ex så har svenskar(och deras ättlingar) som utvandrade TILL Amerika för 100-150 år sedan alltid kallats för svensk-amerikaner. En somalier eller syrier som migrerat TILL Sverige borde då i konsekvens absolut inte kallas svensk, inte heller svensksomalier eller svensksyrier utan möjligtvis somaliersvensk eller syriersvensk om man nu skall blanda in svensk överhuvudtaget.

   • Sverigefinländare är en finländare som bor i Sverige, motsvarigheten är Finlandssvensk i Finland.

 3. Om vi går till urkunderna (SAOB 1999) så står där “mansperson av svensk nationalitet, svensk mansperson; i pl. äv. utan avseende på kön”. Eftersom juridiken litar blint på Svenska akademiens ordböcker, även om man nu tog helt galen variant, så torde SAOB vara bindande även för agendasättarna på UD.

  Nationalitet är tillhörighet till en nation. En nation är i huvudsak ett kollektiv av individer med samma ursprung, språk och kultur.

  15
 4. Man kan inte byta etnicitet. Man föds som svensk av svenska föräldrar. UD är är en del av sozzeriet. Det var ju mängder där som skrev på en lista och lovade att de skulle sluta om SD fick politiskt inflytande. Precis som de som lovade att lämna landet var det bara munväder.

  39
  1
 5. En person med uppehållsrätt i Sverige är inte svensk.
  Sedan, eftersom Partiet tog bort exklusiviteten med det svenska medborgarskapet och tillät flermedborgarskap, är frågan: är en turkisk medborgare med svenskt pass svensk eller turk?

  42
  • Exakt, det är ju helt horribelt att tolka det så som UD gör, men UD är ju en förlängning av vänsterns och sossarnas klibbiga tentakler oavsett vilken regering som styr riket. Minns listan som cirkulerade på UD inför valet 2018 där författarna ställde frågan om vad som gällde, svenska författningen eller UD floskler och sitt egna hopkok om deras värderingar.

   32
 6. Jag har köpt ett hus i Marbella, då är jag tydligen spanjor nu?
  Känner mej ganska Svensk.

  63
  1
 7. Lägg av. Svensk är man om man är född i Sverige och växer upp med minst en svensk förälder.

  37
  5
 8. Birgitta Sparf, saxat ur ett längre inlägg i DGS,
  ”Så blir man svensk”:
  ”Enligt vår politiska och journalistiska maktelit är varje invandrare, oavsett vem eller vad man är eller vad man gör, en tillgång för landet. Varje outbildad analfabet från Mellanöstern och Afrika som lyckats flytta hit är exakt lika svensk som Nils Dacke, drottning Kristina, Selma Lagerlöf och Alfred Nobel, lika svensk som våra förfäder som plöjde och odlade jorden under karga, usla och fattiga förhållanden för 150 år sedan, lika svensk som Amerikafararna Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla, lika svensk som en yngling i Säffle som genom id och flit under 30-talet läste sig till en ingenjörsexamen på Hermods, för att kunna vara med och bygga upp landet, från fattigdom till rikedom.

  Det måste vara tufft att ha flyttat från Somalia till Rinkeby, varmt inviterad av politikeradeln till en gratis och livslång All Inclusive. För att så fort man checkat in få höra att man förväntas rädda inte bara pensionerna utan även välfärden och demografin. Ett rätt så tungt uppdrag.

  I ett sådant läge börjar man med det enklaste. Man börjar alstra barn i en hejdundrande takt. Den svenska befolkningen är ju alarmerande gammal och sjuklig, helt på väg att dö ut. Därför behövs massor av nya unga och friska människor med rötter i Somalia och Irak, redo att hugga i för Kung och Fosterland. Det är därför man får så bra betalt för att föda barn i Sverige. Ju fler barn man föder, desto bättre betalt.

  Signalerna från samhället till de inflyttade kunde inte vara tydligare.
  Det är vår egen politikerelit som har bjudit in dem till den pågående bidragsfesten. Eftersom vi är rika och har råd och inte skulle ha en chans att klara oss utan alla bidragsberoende invandrare från Mellanöstern och Afrika.”
  Hela inlägget i DGS:
  https://detgodasamhallet.com/2023/04/11/birgitta-sparf-sa-blir-man-svensk/

  56
  1
 9. Bästa vore väl för alla PK att döpa om alla länder på jorden till Sverige och Svenskar, problemet löst, alla har då rätt till vård, skola, bidrag, mm, mm och omsorg modell Sverige. Dom behöver inte ens åka tunnelbana.

  57
  2
 10. Det är som när man hörde SVT:s nyhetsuppläsare säga “kommunistdiktatur” på tidigt 90-tal.
  På 70 och 80-talet hyllades kommunismen och man fick inte säga ett ont ord om den, sedan kom kommunismens fall och ingen ville kännas vid att vara kommunist längre. Som svensk invandringspolitik.

  68
  • Om svenska medborgare är svenskar oavsett var dom bor så borde väl t.ex syrier vara syrier oavsett var dom bor. Likaså palestinier oavsett var dom bor.

   57
  • Jodå, vänsterpartiets ordförande Lars Ohly, före Dadgostar och Sjöstedt, alltså inte alls länge sedan, lite drygt 10 år, bekände sig offenligt till kommunismen, vid sitt tillträde! Fortfarande finns uppenbarligen en sådan falang inom V. Och om SD alltid skall klä skott för att det ingick några nynazister vid partiets bildande i slutet på 1980-talet, för drygt 40 år sedan, och sedan länge uteslutna, så kan man lika gärna anklaga vänsterpartiet för att ha stött kamrat Stalins terrorvälde.
   Kommunism, facsism, nazism = lika goda kålsupare.

   34

Kommentera