Ukraina ljusår bort från EU-medlemskap

EU. Ukraina är ljusår bort från ett EU-medlemskap. Det slog Ungerns premiärminister Viktor Orban fast under ett möte med sitt nationalistiska parti Fidesz på lördagen, rapporterar SVT.

Viktor Orbán

Orban lovade att regeringen ska ”motsätta sig” samtal som planeras att hållas under ett EU-toppmöte i december och där frågan om EU formellt ska bjuda in Ukraina att inleda medlemskapsförhandlingar ska behandlas.

Ett beslut om att tillåta ett nytt land i EU kräver alla medlemsländers godkännande. Orbans avvisande inställning är dåliga nyheter för Kiev.

-Pettersson säger att det finns krav för att bli medlem i EU, det tar tid och är komplicerat att uppfylla villkoren. Alla europeiska länder som uppfyller villkoren för medlemskap kan ansöka om att gå med i EU. De här villkoren kallas Köpenhamnskriterierna. Landet ska bland annat vara en stabil demokrati, följa rättsstatsprincipen, ha en fungerande marknadsekonomi, införa alla EU-regler och vara berett att införa euron.

När och om Ukraina uppfyller villkoren, vilket kommer att ta tid, så borde inte Viktor Orbán ha några synpunkter på det. Att han uttalar sig som han gör tyder på att han vill vara Putin till lags och är rädd att Ungerna ska få minskade EU-bidrag. Ungerns stöd från EU är 38 miljarder euro år 2021-2027, det motsvarar 444 miljarder kronor, det motsvarar drygt 63 miljarder kronor per år vilket är en ansenligt summa för Ungern.

Orbán påstår att EU är skyldigt Ungern pengar, en hänvisning till att EU fryst inne stora EU-stöd till Ungern tills dess en rad demokratiska brister åtgärdas.

Följande länder håller på att införliva EU:s lagstiftning i sin nationella lagstiftning:

Vi har exempel på när bistånd byggt upp sönderbombade, utfattiga och krossade länder till rika välmående demokratier på några år.

Efter andra världskriget var stora delar av Europa bombat till grus, värst drabbat var Tyskland men även stora delar av Östeuropa var drabbade. Sommaren 1947 drog USA:s utrikesminister George Marshall, under president Harry S Trumans regering igång ett ekonomiskt lån och biståndsprogram för återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget.

Syftet med Marshallplanen var att komma igång med och få ordning på ekonomin och den misär som följde efter kriget. Villkoret som ställdes från USA:s sida var att Europas länder skulle ingå ett ekonomiskt samarbete. Ungefär 80 procent av biståndet var gåvor, 20 procent var lån.

Marshallhjälpen erbjöds både till länderna i Väst- och Östeuropa.

För Västeuropas del kom Marshallhjälpen att bli grunden och förutsättningen för det ekonomiska uppsving som påbörjades under slutet av 1940-talet. Samtidigt tackade länderna i Östeuropa nej till biståndet efter påtryckningar från Stalin och Sovjetunionen som inte ville riskera att länderna i Östeuropa skulle knytas närmare västblockets marknadsekonomi. Detta bidrog till att öststaternas återuppbyggning efter kriget kom att försenas och begränsas i sin omfattning.

1948 bildade 16 europeiska stater Organisationen för europeiskt ekonomiskt samarbete (OEEC) för att därigenom administrera och fördela Marshallhjälpen. De länder som mottog ekonomiskt bistånd var: Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Storbritannien, Sverige (107 miljoner dollar), Turkiet, Västtyskland och Österrike.

Marshallplanen bidrog till Europas snabba återhämtning och lade grunden för det europeiska ekonomiska samarbetet under efterkrigstiden.

-Pettersson säger att detta var en mycket kort variant av Marshallplanen. USA hade naturligtvis även baktanken att minska Sovjetunionens inflytande men det viktigaste målet var att hindra ett nytt krig och få igång fungerande marknader där USA kunde sälja sin enorma industriproduktion.

Marshallplanen visar att bistånd kan fungera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ukraina ljusår bort från EU-medlemskap

 1. Att överhuvudtaget ens fundera på att ge Ukraina medlemskap i EU visar på hur totalt verklighetsfrånvända EU toppen är.
  EU har redan idag stora svårigheter att klara sina ekonomiska åtaganden, ännu en tiggare av stora mått bli jobbigt för Europas hårt prövade skattebetalare att klara av.
  Ungern och Polen verkar dock lyckligtvis stänga den dörren, Polen har tidigare hjälpt Ukraina mot ryssen men har nu omprövat det stödet.
  Polen har inte glömt vad ukrainska OUN gjorde under kriget, man har svårt att ta det faktum att personer som Stephan Bandera ses som en hjälte i dagens Ukraina.

  26
  41
  • Mikael, Polen och Ungern är EU-kritiska och ändå bland de länder som tar emot mest EU-bidrag. 60 procent av Polens alla investeringar kommer från EU.

   Givetvis ska Ukraina få gå med i EU när de uppfyller samma villkor som Polen och Ungern gjorde när de gick med.

   Det kommer inte att bli dyrare för Europas skattebetalare. När det blir aktuellt får Polen och Ungern börja betala och sluta vara bidragstagare.

   Att du och Putin inte gillar Ukraina kan EU bortse från.

   Troligen får Polen en ny mer EU-vänlig regering snart och vi får se hur det går då.

   31
   16
   • #Det kommer inte att bli dyrare för Europas skattebetalare. När det blir aktuellt får Polen och Ungern börja betala och sluta vara bidragstagare.#

    När EU vill att dessa länder ska börja bli nettobetalare så lämnar dom skeppet.
    Detsamma lär Tjeckien och Slovakien också göra två andra rejält EU skeptiska länder.
    Dessutom bör vi betänka hur mycket som finns kvar av Ukraina om några år.
    Det vet vi inte idag men framtiden ser väldigt dyster ut för det landet.
    Halva befolkningen finns idag i andra länder, den unga manliga befolkningen som finns kvar decimeras hela tiden.
    Polen, Ungern och Rumänien står beredda att återföra sina historiska områden som idag är ukrainsk mark.
    Ju längre kriget pågår, ju större blir ryssens territoriella krav.
    Kanske inte blir så pass mycket kvar av Ukraina, Kiev med oblasten däromkring ned en total befolkning under 10 miljoner man och med Europas äldsta genomsnittsålder.

    20
    41
 2. Marshall planen visade att bistånd fungerar om det finns en klar handlingsplan. Att bara dumpa pengar på länder som Partiet gör för att dels spendera överskottet av alla skatter de tagit ut och dels för att visa hur goda de är är inte ett bra exempel på hur bistånd ska fungera.

  21
  4
  • Han borde inte få något alls ifrån EU. Det bästa vore att sparka ut Ungern ur EU, med förbehållet håll er väck så länge som ni väljer Orban.
   Sverige borde även snarast avsluta leesingavtalet på flyget man har med Ungern. Ukraina behöver de flygplanen bättre.
   Ta även hem ambassadörerna och hela beskickningen därifrån och skicka ut motsvarande från Sverige.
   Om NATO-länderna som har svarat ja på medlemskapet verkligen vill ha med Sverige, så borde de snarast öka upp trycket på Kalkonien och Ungern

   32
   18

Kommentera