Spionflyg från Sovjettiden

UKRAINA. Spaningsflygplanet togs fram under Sovjettiden och började användas 1988, för 35 år sedan. På senare tid har det använts för forskning – men det kan snart ändras. Enligt brittiska försvaret har Ryssland planer på att använda spaningsflyget i kriget i Ukraina.

Myasishchev M-55 Geophysica

Det är det sovjetiska spaningsflygplanet av modellen Myasishchev M-55 Geophysica som Ryssland snart kan börja använda i kriget. Planet har två motorer och kan flyga på drygt 21 kilometers höjd.

Enligt försvarssajten Military Today, som benämner modellen som ett spionplan, kan det bära uppemot 1 500 kilo sensorer. Det har också särskilda kapslar där man kan montera spaningsutrustning som fungerar automatiskt under flygning.

Det brittiska försvarsdepartementet skriver på X att Ryssland på senare tid använt planet för forskning om jordytan. Men nu kan Kreml ha planer på att börja använda det i kriget i Ukraina.

”Det har emellertid observerats medan det burit en militär spaningskapsel, utvecklad för att använda på ryska stridsflygplan”, skriver försvaret.

I analysen lyfts att Ryssland inte haft en tillräckligt bra strategi för insamling av underrättelseinformation, spaning, övervakning och framsökande av mål. Detta beskrivs som en kritisk brist i krigföringen. 

”Detta är avgörande för att tajma och noggrant kunna förfölja mål i luften, i havet och markstyrkor”, skriver försvaret.

Spaningsflyget Myasishchev M-55 Geophysics ses som en ”realistisk möjlighet” för att kunna förbättra strategin – och få ett övertag över Ukraina.

Eftersom planen kan flyga på så hög höjd och samla in information från stora avstånd bedöms de också kunna jobba på säkert avstånd från de ukrainska styrkorna.

”Det är nästan säkert att flygplanet kommer att genomföra uppdrag mot Ukraina från den relativa säkerheten i det ryska luftrummet.”

-Pettersson noterar att M-55 började användas 1988, men det behöver inte betyda något. Elektronik m.m. är troligen utbytt. Ukraina får skaffa luftvärn som når höjden en bit in över Ryssland.

 • Jas Gripen flög första gången 1988 och det är inte samma plan idag.
 • F-16 Fighting Falcon flög första gången 1974.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Spionflyg från Sovjettiden

 1. Frågan är hur mycket underhåll dessa plan har fått och hur mycket reservdelar som de har till dem.
  Man får komma ihåg att mycket av det som byggdes i Sovjetunionen inte byggdes i dagens Ryssland utan utanför den ryska gränsen.

  15
  3
  • Större delen av den sovjetiska försvarsindustrin fanns i den ryska delen.
   Man lärde sig under 2:a världskriget att det var viktigt att ha den industrin utom räckhåll för fiendens bombflygplan.
   Annars är Ryssland väldigt duktiga på att snabbt skapa egna ersättningsprodukter för delar som man inte längre kan köpa utifrån.
   Som exempel bygger man nu Sukhoi superjet 100 efter ett knappt års uppehåll då man inte fick köpa vissa vitala komponenter längre.
   Dessa ersätts nu av egenproducerade produkter.
   Nyproduktion av militära stridsflygplan verkar inte ha påverkats negativt alls av de sanktioner som landet drabbats av.

   6
   11

Kommentera