Stor tysk-israelisk robotaffär

FÖRSVAR. Tyskland och Israel undertecknade på torsdagen en vapenuppgörelse som betraktas som ”historisk” av den tyske försvarsministern. Tyskland köper det hypersoniska robotsystemet Arrow 3 som en del av uppbyggnaden av ett gemensamt europeiskt luftförsvar, rapporterar Jerusalem Post med flera.

Arrow 3

Affären är värd omkring 3,3 miljarder euro – omkring 38 miljarder kronor – och sägs vara den största vapenaffären hittills för Israels militärindustri.

Köpet gör Tysklands luftförsvar redo för framtiden, sade den tyske försvarsministern Boris Pistorius. Bredvid honom stod den israeliske kollegan Yoav Gallant.

Robotsystemet har tagits fram i samarbete med USA:s försvarsmakt.

Tyskland är drivande i försök att få Europas Natoländer att förstärka luftförsvaret, delvis som en reaktion på det ryska invasionskriget i Ukraina.

Arrow-3, utvecklad i samarbete mellan Israel Missile Defense Organization, Israel Missile Defense Organization och Israel Aerospace Industries , är ett av de mest avancerade systemen i sitt slag, sa Gallant. Israeliska försvarssystem var så avancerade eftersom de hade skyddat Israel sedan statens upprättande, och den judiska staten har varit tvungen att upprätthålla en kvalitativ fördel för att överleva.

“I dag är staten Israel beredd att utöka vårt försvars- och industriella samarbete med ytterligare globala partners”, sade försvarsministern.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Stor tysk-israelisk robotaffär

  1. Ah, där har ju Sverige en del i att det Israeliska luftvärnet blivit så bra. Svenska skattepengar har ju finansierat många skarpa mål att skjuta på, i form av raketer avfyrade av islamistiska terrorister.

Kommentera