Kazakstan bekräftar avsikten att följa sanktionerna mot Ryssland

UKRAINA. Kazakstan var under sovjettiden (1920–1991) en av de viktigaste unionsrepublikerna med en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Landet är till ytan 6 gånger större än Sverige och har en 700 mil lång gräns mot Ryssland, samt en lång gräns mot Kina. Befolkningen är runt 20 miljoner, varav en femtedel är ryssar.

Kazakstan kommer inte att hjälpa Ryssland att kringgå västerländska sanktioner som infördes efter invasion av Ukraina, sade landets president Kassym-Jomart Tokayev vid en pressträff den 28 september efter samtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Tokajev uppmanade också till ett snabbt slut på “fientligheter i Ukraina” och fredssamtal i enlighet med FN-stadgan.

“Vi måste stoppa ömsesidiga anklagelser och förhandla för att hitta alternativ som passar båda sidor”, sa han och tillade att det är dags för “klok och rationell diplomati”.

Tokayev hade anlänt till Tyskland tidigare idag för att föra samtal med Scholz och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Efter sitt möte med Scholz tillade Tokayev att Kazakstan är redo att öka oljetillförseln till Tyskland “och göra dem långsiktiga.”

Ryssland har använt tredje parts länder för att kringgå sanktioner som de västerländska nationerna tillämpar mot det som svar på Moskvas fullskaliga invasion av Ukraina. Vissa länder har återexporterat sanktionerade varor från väst till Ryssland, nämligen teknik med dubbla användningsområden som Moskva använder för vapenproduktion.

EU sa att det leder aktiva samtal med sådana tredje partsstater för att förhindra kringgående av sanktioner. EU-kommissionen hotade dock också att förbjuda försäljning av vissa produkter till dessa länder om de diplomatiska ansträngningarna visar sig vara otillräckliga.

-Pettersson tittar på kartan och ser att det blir inte så lätt för Kazakstan att exportera olja eller gas till Tyskland om inte Ryssland vill det, men om Kazakstan lyckas exportera olja och gas till väst och hjälper till att upprätthålla sankionerna kommer Putin att bli sur på president Kassym-Jomart Tokayev.

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz talar till media efter samtal vid kanslihuset den 28 september 2023 i Berlin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Kazakstan bekräftar avsikten att följa sanktionerna mot Ryssland

  1. Kazakstan förstår att fascism och islamism INTE främjar ett bra samhällsbygge

    Utedassens tid är förbi i civiliserade länder

    14
    4

Kommentera