Ett år sedan sabotaget mot Nord Stream

SABOTAGE. I dag har det gått ett år sedan sprängningen av Nord Stream-gasledningarna mellan Ryssland och Tyskland. Sabotaget undersöks av myndigheter i Danmark, Sverige och Tyskland, men utredningarna är pågående och det är fortfarande inte fastslaget vem som låg bakom attacken.

Gasläckan i Östersjön från en av Nord Stream-ledningarna, fotograferat från Kustbevakningens flygplan den 27 september 2022. Arkivbild Foto: Kustbevakningen

En Tysk Nord Stream-utredning pekar på Ukraina, det skrev Der Spiegel, som har granskat utredningen tillsammans med den tyska tv-kanalen ZDF, rapporterar TT/SvD.

Utredarna är säkra på att de som utförde sprängdådet befann sig i Ukraina före och efter dådet, enligt de källor som de tyska medierna baserar sin granskning på. Dessutom är det flera bevis som pekar på ukrainsk inblandning. Motivet var, enligt internationella säkerhets-kretsar, att beröva Moskva en viktig inkomstkälla för att finansiera kriget i Ukraina samt att förstöra ett av Putins viktigaste verktyg för att utöva påtryckningar på Tyskland, skriver Der Spiegel.

Mats Ljungqvist, den svenska åklagaren i utredningen om explosionerna vid Nord Stream, hoppas att bli klar med utredningen före årsskiftet, rapporterar Reuters.

Andra starka misstankar är att det var Ryssland som sprängde tre av de fyra gasledningarna. Eftersom Ryssland stängd Nord Stream 1 innan sprängningen så riskerade ägaren Gazprom stora skadestånd, efter sprängningen kan de åberopa force majeure och slippa skadestånd. Ryssland har efter att ha startat det fullskaliga terrorkriget mot Ukraina insett att det inte blir några inkomster på Nord Stream och tycker då att de lika gärna kan spränga och skapa osäkerhet på Europas energimarknad. Tidpunkten, sker samtidigt som Ryssland genomför “folkomröstningar” i Ukraina och mobiliserar. Man försöker flytta fokus. Ryssland försöker skapa missämja i Väst och Ryssland har vana att operera på Natoområde. Det är klassisk rysk politisk krigföring. Ryssland gör allt för att förvirra, lite sanning, blandat med lögn, det finns en lång tradition av detta ända sedan tsartiden.

Seymour Hersh anklagas för att tredjehands hörsägen accepteras som fakta och Hersh har kallats ”kanske den mest godtrogna undersökande reporter i amerikansk historia”, andra säger att han varit skicklig men att han under senare år ”tappat det”

Journalisten Seymour Hersh, 86 år, kom med ett sensationellt “avslöjande”, den 8 februari 2023, han påstår att amerikanska mindykare placerade ut sprängladdningar på gasledningen Nord Stream under Natoövningen Baltops i juni 2022 – för att tre månader senare utlösa dem genom en sonar som släpptes ner av ett norskt P-8 övervakningsplan. Hersh publicerade sitt avslöjande på sin blogg.

Inget av Seymour Hersh påståenden har bekräftats. Flera detaljer kan motbevisas, medan annat han skriver om är högst osannolikt.

Hersh nämner bland annat norska flottbaser som inte finns och fartyg som av allt att döma varit i Norge under den aktuella perioden. Han skriver också att Jens Stoltenberg var en betrodd källa för amerikansk underrättelsetjänst under Vietnamnkriget, då var Stoltenberg 16 år.

Fartygsdata, satellitbilder och dokumentation som granskats visar bland annat att:

Ingen av de norska minröjarna av Alta-klassen deltog i NATO-övningen i Östersjön.
Satellitbilder bekräftar att ett fartyg befann sig vid Haakonsverns flottbas tre dagar efter att BALTOPS 22 hade startat. Satellitbilder, fartygsdata och bilder tyder på att det andra fartyget genomgick underhåll på Umoe-varvet.
En minsvepare av Oksøyklass låg i Östersjön. Fartyget har delat positionsdata regelbundet under övningen och har enligt dessa inte hållit sig över sabotagepunkterna. Satellitbilder bekräftar flera av positionerna och att fartyget höll sig nära andra fartyg under övningen. Det norska P-8A Poseidon-flygplanet var inte i drift vid den tidpunkt Hersh skriver att ett sådant flygplan var på en ”rutinflygning” över Östersjön. Avinor uppger att inget P-8-plan lyfte från Evenes flygplats den 25 eller 26 september. Man måste också anta att flygplanet skulle ha synts på radarn från flera länder som övervakar luftrummet över Östersjön.

Faktisk.no har kontaktat Seymour Hersh för kommentarer till artikeln. Amerikanens korta svar är att ”mina kommentarer finns i mina artiklar”.

Seymor Hersh alla påståenden saknar alla källanvisning, men Pettersson är övertygad om att rysstrollen inte behöver sådana eller fakta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ett år sedan sabotaget mot Nord Stream

  1. BSS/Nils, varför klagar du på sprängningen? Vi är den stora vinnaren eftersom gasen blivit billigare än på länge nu när Putin inte längre kan trixa med priserna för att pressa Europa!

    35
    14
    • Polkagris
      Både sprängningen av Nordstream och de Ryska sanktionerna skadar till största del ”vanliga människor.”

      Natos förste generalsekreterare Lord Ismay sa att organisationens mål var att ”hålla Sovjetunionen ute, amerikanerna inne och tyskarna nere”.

      15
      43
      • 1. På vilket sätt skadar sprängningen vanliga människor? 😊

        2. Vad är det för ryska sanktioner du menar, och på vilket sätt skadar de vanliga människor? 😄

        27
        8
  2. Petterson.
    Synd att du har blivit så låst vida att ryssen är ond och usa/Nato är god att du inte kan se det självklara, din blogg var intressant innan ukaraima-Nato kriget.
    Tyvärr så verkar du nu helt Nato radiostyrd= ointressant. Ändra dig eller försvinn.

    26
    62
  3. Pettersson
    Du har rätt på en punkt, resten är rappakalja!
    Det Biden sa före sprängningen är väl för fan bevis nog!?
    Kan det bli tydligare än så?
    Men frågar någon Biden i dag så kommer han naturligtvis att skylla ifrån sig eftersom han är en genuint oärlig, feg och genomfalsk socialist!
    Helt igenom rutten!

    29
    61
    • BSS, hur står det till? Det Biden sade drygt sju månader före sprängningen är ett bevis på att han höll ord och stoppade Nord Stream 2 med lagliga medel. Han påverkade Tyskland att inte ge tillstånd för att öppna Nord Stream 2.

      Biden pratade aldrig om att spränga 1:an och 2:an eller något annat. Det är du som inbillar dig saker. Går du på något så du får hallucinationer?

      42
      21
  4. Seymor Hersh avslöjade omedvetet tidigare i år att hans handläggare sitter i Moskva då hans ”amerikanska underrättelse” källa använde ett till engelska översatt ryskt idiomatiskt uttryck.

    Det är ungefär som att någon skulle påstå att en engelsk underrättelseagent skulle ”suspects owls in the bog”.

    43
    20
  5. Spelar ingen som helst roll vem som sprängde ledningarna, skiten skulle aldrig projekterats eller byggts. Att dessa kom till blev ett av Merkels, Tysklands och västs största misstag någonsin och skönt att de är borta för alltid. Hur dum får man som tysk egentligen vara när man trodde att dessa ledningar inte skulle utnyttjats och användas av fasciststaten Ryssland som utpressning mot väst. Glöm dessa ledningar för alltid och låt de vara en påminnelse om naiviteten i väst om Rysslands långsiktiga mål.

    53
    24
  6. det är älvorna . dom blev förbannade på på Putin när han började kasta granater om kring sig det var därför dom dök ned i Östersjöns mörka vatten och gnagde av gas ledningarna ??

    23
    11
    • Biden lovade att stänga av rören på diplomatisk väg. Han höll det löftet.

      Gaspriset sjönk riktigt rejält en tid efter sprängningen och vi slapp betala Putins hutlösa priser.

      De som sprängde har vi mycket att tacka för. Vi sparar många miljarder tack vare deras goda gärning!

      Du har fått denna information många gånger BSS, med länkar till prisutvecklingen, men du föredrar att fortsätta med dina dåliga lögner!

      Rysstrollen har bara lögner kvar nu!

      41
      20
  7. Med 99% säkerhet så är Biden den skyldige!
    Han har ju t.o.m. själv i stort sett erkänt i förväg att brottet skulle komma att ske!
    Och dessutom, vem hade mest att vinna på att den ryska gasledningen saboterades, jo naturligtvis USA/Biden och hans korrupta och kriminella anhang!

    Biden är en ytterst farlig man och helst skulle den kriminelle terroristen och ökände valfuskaren utlämnas till Ryssland för att sona en del av sina grova brott som nu även innefattas av krigsbrott.
    Lita aldrig på en socialist!

    39
    85
    • BSS, varför ljuger du alltid?

      Biden har inte erkänt något brott, det är rena fantasier.

      Biden sa i början av februari 2022 att Nord Stream 2 skulle stoppas om Ryssland invaderade Ukraina och Nord Stream 2 var stoppad långt innan 1:an och 2:an sprängdes.

      Att stoppa något betyder inte att det ska sprängas och USA tjänar lika mycket på en Nord Stream 2 som inte fick tillstånd att öppna fast den var klar som på Nord Stream 1 som Ryssland stängt av.

      57
      28

KommenteraAvbryt svar