Jordskred fanns innan Tidöregeringen och klimatförändringarna

JOURNALISTIK & POLITIK. Under natten till lördagen inträffade ett jordskred utanför Stenungsund. Stora delar av vägbanan på E6:an i höjd med Stenungsundsmotet har rasat på grund av skredet. Vägen är helt avstängd. Trafikanter och allmänheten uppmanas att undvika området, rapporterar media och Krisimformation.se.

Tuveraset 1977 krävde nio dödsoffer. Lera kom i rörelse på Hisingen i Göteborg. Raset förflyttade ett område stort som 37 fotbollsplaner som på några sekunder gled mot Kvillebäckens dalgång. Omkring 300.000 kvadratmeter mark flyttades, nio personer dödades, 62 människor skadades, 436 blev hemlösa och 67 hus rasade samman. Även elnät, telenät, vatten- och avloppsledningar blev förstörda, vilket även drabbade många hushåll utanför själva rasområdet. Foto: Åke Hillefors.

Susanne Nyström, extrem ledarskribent på Dagens Nyheter kopplar naturkatastrofen i Stenungsund till Tidö-regeringens budget. Hon är inte ensam, det är gott om journalister, politiker och opionsbildare som skyller olyckan i Stenungssund på regeringen och särskilt på Sverigedemokraterna.

Järnvägsolyckan i Getå var en järnvägsolycka som inträffade den 1 oktober 1918 i Getå i Krokeks socken i i nuvarande Norrköpings kommun. Det är den hittills allvarligaste olyckan i svensk järnvägshistoria då minst 42 personer dog. Det exakta antalet omkomna har inte fastställts. Olyckan skedde på grund av ett jordskred i ler- och gruslager i en brant sluttning ned mot Bråviken där järnvägen hade anlagts. Bild: Postmuseum

Historiskt har det varit gott om jordskred i Sverige, långt innan Tidöregering, Sverigedemokraterna och klimatförändringarna var kända. Hur många som skett utan att de är dokumenterade vet nog ingen eftersom stora delar av landet tidigare var obebott och ingen brydde sig.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten. Nedan listar SGU några kända skred, vilket årtal de inträffade och skredärrets areal.

 •     ca 1150 Bohus, Göta älv, 37 ha
 •     1648 Intagan, Göta älv, 27 ha, mer än 85 personer omkom
 •     1730 Gunnilse, Lärjeån, 30 ha
 •     1759 Bondeström, Göta älv, 11 ha
 •     1918 Getå, Bråviken, 0,2 ha, minst 42 personer omkom
 •     1950 Surte, Göta älv, 22 ha, 1 person omkom
 •     1957 Göta, Göta älv, 15 ha, 3 personer omkom
 •     1977 Tuve, Hisingen, 27 ha, 9 personer omkom
 •     2006 Småröd, Bohuslän, 10 ha

Spår efter ytterligare stora jordskred har identifierats med hjälp av den nationella höjdmodellen från Lantmäteriet. Flertalet av dessa skred inträffade för länge sedan, för cirka 10 000 år sedan vid den dåvarande kusten.

Nya höjddata ger information om gamla skred

-Pettersson antar att jord/lerskred får allvarligare följder idag när det byggs bostäder, vägar, järnvägar, industrier osv. i riskområden, men det är troligen SD:s fel…

Sedan kan det hända saker kring alla älvar vid översvämningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Jordskred fanns innan Tidöregeringen och klimatförändringarna

 1. Vill man vara säker där man bor ska man kila ner armeringsjärn i jorden där man bor, då ökar chanserna dramatiskt att huset inte dras med. Detta har man gjort i Japan för att säkra hus. Men, våra inkompetenta makthavare och mediamoguler skyller på klimatförändringar och SD. Tittar man på antal katastrofer med dödlig utgång så har detta drastiskt minskat. Men, rapporteringen har ökat mångfalt. Allt är klimatförändringarnas fel och SD:s. Vi lever i ett land där var 5 kvinna i Torsåker dömdes till döden och avrättades anklagade och dömda för häxeri. Detta med stöd av lagen. Med detta vill jag ha sagt att vi måste själva tänka på rimligheten i det media och politiker framför. Våga vara dig själv.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_katastrofer_efter_antalet_d%C3%B6da_svenskar

 2. När obildade och okunniga journalister medvetet sprider åsikter och tyckanden om saker de inte har kunskaper om – på en “rikstidning” – blir det väldigt fel. Som i detta fallet.
  Hennes eventuella läsekrets är ju inte tonåringar utan vuxna människor som förhoppningsvis inte är faktaresistenta. Viket gör att hon faller på eget grepp!

  12
  • Var enkelt att googla ngt dessa journalister borde kunna med tanke på deras löner.
   Ett slukhål är ett naturligt bildat dräneringshål där vatten leds ner från is- eller markytan till djupare liggande tunnelsystem.

 3. Socialister är per definition idioter. Det är därför de går på dumheter som denne Nyströmskan skriver.

  15
 4. Klart att alla jordbävningar, orkaner,översvämmingar, störtregn beror på klimatförändringar. Nån sånt har ju aldrig förekommet tidigare enl Greta och hennes lärjungar.
  Vi lägger med hela samhället för att uppnå deras drömvärld.

  22
 5. Tyvärr bevisar Susanne Nyström, det som många i landet misstänkt länge. Kvinnor på vänsterkanten tillhör de absolut mest blåsta våpen i samhället.
  Frågan är om dessa Guds misstag, egentligen skulle må bättre på slute psykavdelning!

  39
  1
   • Jens.

    Ja, leran kan ju hoppa upp i “fläkten” och störa flyget?

    “Polisen” ser till så inte obehöriga/nyfikna kan fastna om leran vill röra på sig ytterligare……
    Suck.

 6. Min tidning formulerade det något i stil med ”riskområde som identifierats som utsatt i och med klimatförändringar”.
  Men det har alltid varit riskområde så ingenting är nytt. Ren desinformation, förljugen världsbild. Skrämmande.

  34
  • Till ”Lrs”.
   ”min tidning” skriver du. ( Och lite till.)
   Prenumererar du eller klickar in på en sådan tidning? Konstigt.
   Jag tycker som Dissidenten. – Säg upp tidningen! Och klicka inte på den. / J.

   10
  • Jämför hur de de drabbade husen såg ut i Surte respektive Tuve? Berodde skillnaden på klimatförsämringar eller något annat?

 7. Märkligt att man drar politiska poänger på ett ras! Detta ras har absolut inget med klimat eller rikspolitik att göra.
  Det som hänt är att man uppe i backen beslutat att anlägga ett industriområde. Då har man huggit ner skogen och dumpat tiotusentals ton med krossmassor högt uppe nära toppen för att plana ut området, detta i en brant backe där marken består av grus och lera. Helt sanslöst! Det finns bilder på GP, tyvärr nu bakom betalvägg, men jag har skärmdumpat bilderna innan de stängdes in. Där ser man, tre dagar innan raset, att det är en fyllning högt upp i slänten, kanske 8-10 m hög kant. Efter raset är det bara ett stort hål.
  Företagen som gjort detta kan inte göra dessa anläggningar utan att kommunen har gett sitt tillstånd i en detaljplan. Alltså är kommunen ansvarig för raset och den förstörda vägen.

  40
 8. Sverige kan bara repareras I små steg .
  Börja med att bojkotta Aftonbladet och Expressen så är du en bit på väg .

  35
 9. dessa poliser måste vara helt blåsta i skallen !! rena rama sagor med påståenden som saknar bärighet i verkligheten , rena dumheter som inte tål en närmare granskning . det är igentligen självklart att sveri befinner sig i den situationen med sprängningar skjutningar och kriminella gäng som handlar med droger . ???
  en sak som faktiskt borde granskas är den med stängning av kärnkraften och den ner monteringsanvisning av energifösörgninge ! och dom jätte problem som det innebär ? om det är en fientlig stat som ansvarar för det med ett antal femtekolonnare i vissa regerings konstellationer ? och det borde faktiskt granskas det är helt enkelt gör mycket för att vara otur!!!

  23
  1
 10. Vi kan väl leva med att en idiot vill skylla allt på SD. Men man blir ju mörkrädd av hur många som sväljer skiten.

  48

Kommentera