ENERGIPOLITIK. Ørsted, är ett multinationellt energibolag med säte i Danmark. Ørsted är också Danmarks största energibolag. Ørsted är världens största utvecklare av havsbaserad vindkraft räknat i antal byggda havsvindparker. Ørsted har utvecklat ungefär 25% av alla installerade havsvindparker globalt.

Ørsted tappade en fjärdedel av sitt marknadsvärde nyligen efter tillkännagivandet av en nedskrivning på miljarder dollar på tre amerikanska vindkraftsparker till havs.
Offshorevind har fångats i en kraftig storm. Och det är inte den sortens storm som får rotorbladen att svänga snabbare. Beskedet fick aktiekursen att rasa med 24,8 procent, och meddelandet lyfter fram det faktum att det gröna industriäventyret står inför allvarliga problem, varnar viktiga branschkällor.
– Det är en väckarklocka till de regeringar som tills nyligen såg detta som den nya guldgruvan, säger Jan Hylleberg, vice ordförande för branschorganisationen Green Power Denmark.
Försörjningskedjeproblem utlöste initialt nedskrivningar på upp till 5 miljarder danska kronor på Ørsteds tre amerikanska projekt Ocean Wind 1, Sunrise Wind och Revolution Wind, alla planerade att byggas runt 2025.
Dessutom varnade Ørsted också för att ytterligare nedskrivningar på upp till 11 miljarder danska kronor skulle kunna utlösas om en förväntad skatterabatt missas och räntorna förblir på nuvarande nivåer eller ökar ytterligare.
Medan beskedet slog in på börsen som en bomb, var det mindre överraskande för Jan Hylleberg. De senaste åren har stora vindkraftstillverkare och deras leverantörer drabbats hårt av stigande råvarupriser, transportkostnader och inflation. Nu slår samma prispress mot företagen som installerar vindkraftverken, säger han.
– Jag skulle inte bli förvånad om det kommer fler sådana här meddelanden under de kommande månaderna och åren. Vi ser nu att hela värdekedjan påverkas, säger han till nyhetssajten Energy Watch.
Ørsted är bara det senaste i raden av företag som ådragit sig miljardförluster på stora vindkraftsparker till havs.
I slutet av juli fick svenska Vattenfall sätta käppar i hjulet för det brittiska projektet Norfolk Boreas. Ett beslut som enligt den senaste redovisningen har resulterat i en nedskrivning på 3,5 miljarder danska kronor.
I Vattenfalls fall drabbades företaget av prisökningar på upp till 40 procent. När detta sker på projekt där företagen har ingått fasta avtal om subventioner och elpriser innan de drabbats av prisökningar och inflation kan ekonomin inte hålla ihop längre.
Det är cocktailen som påverkar flera av de projekt som lanserades för några år sedan. Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som i likhet med Ørsted är verksamma i USA, tar den nuvarande situationen på största allvar.
Martin Neubert, Partner på CIP, betonar att den gröna kapitalförvaltaren inte har några projekt som riskerar att stoppas på grund av de utmaningar som har påverkat Ørsteds amerikanska vindkraftsparker. De två stora vindkraftsparker till havs som CIP bygger i USA och Taiwan fortskrider som planerat, säger Neubert.
-Pettersson säger att vindkraft är en katastrof, ekonomiskt och miljömässigt…
Läs om förlustsnurror på bloggen…

***
Stöd bloggen
Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!
- Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
- Från andra banker konto 8257-933415168
Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.
Du kan även SWISHA till 0760 858 480
IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168
Det här med vindkraft är en av de största bluffarna våra politiker ställt till med. Vi hade väderkvarnar förr, nu är de borta och snart är det samma med vindkraften. Hoppas vi har fått kärnkraften åter, annars har vi fryst ihjäl, Tyrone 84
Nedläggningen av Vattenfalls gigantiska havsbaserade vindkraftprojekt Norfolk Borea kostar 5,5 miljarder kronor – redan innan bolaget ens fattat något formellt investeringsbeslut. Vattenfall vill inte redogöra för hur beloppet kan bli så stort att det raderar ut hela koncernvinsten för årets andra kvartal.
https://www.affarsvarlden.se/artikel/vattenfall-tvingas-ersatta-sina-underleverantorer-efter-stoppade-jatteprojektet?
Klimatsans.com skriver:
“Vattenfall ägs av staten, d.v.s. av oss skattebetalare. Det är vi som drabbas, när ledningens spekulationer och affärer går back. Med hisnande belopp: Nuon 53 miljarder, brunkol 22 -27 miljarder, Moorburg 30 miljarder, samt resultatet för 4:e kvartalet 2022 på 24 miljarder, totalt 130+ miljarder kronor.
Det är ett resultat av att Miljöpartiet lyckats förmå S-regeringarna att byta ut kunniga tekniker i styrelsen mot besjälade världsförbättrare som har högst bristfällig kontakt med verkligheten.“
Lek med skattebetalarnas pengar:
https://klimatsans.com/2023/08/04/vattenfall-tvingas-ersatta-sina-underleverantorer/
ja det !åsye varamågon som hört en revision på vind båsningen. ?
och att det skulle vissa sig för eller senare att alla siffrorna är röda och det kommer ju fram nu när någon stängde ned kärnkraften?
Eolus Vind säger i SDS bakom betalvägg, att detta stoppar inte kustnära vindkraftverk i Öresund. Dessa aktieägare ska således kunna fördärva naturen för alla som bor och ser ut över det vackra Öresund! Nu behöver vi ett snabbt förbud från Danmark och Sverige.
Positiv sanering av miljöpartistiskt vansinne!