Kinesiska ambassaden i gränsbråk med Ryssland

UTRIKES. Kinas ambassad i Moskva anklagar rysk gränspolis för ”brutalt och överdrivet” agerande efter att fem kinesiska medborgare nekades inträde i landet, rapporterar Politico.

När de kinesiska turisterna försökte ta sig in i Ryssland från Kazakstan frihetsberövades de och förhördes ”upprepade gånger” i upp till fyra timmar, varpå de fick sina turistvisum indragna och nekades inträde, enligt ambassaden.

Gränspolisens agerande gick på tvärs med ”de överlag vänliga kinesisk-ryska relationerna”, skriver ambassaden, och uppmanar Ryssland att ”omedelbart” utreda incidenten och se till att det inte upprepar sig.

-Pettersson säger att Ryssland är beroende av Kina, som kan dra in stödet till Putins regering när som helst. Kina vill ha stabilitet och det står inte Putin för.

Kina och Ryssland har mycket gemensamt men det finns några områden som det är problem med.

  • historia och ömsesidig misstänksamhet
  • konkurrerande regionala intressen
  • begränsningar i det ekonomiska utbytet
  • olika synsätt på den framtida globala ordningen.

Misstänksamheten kommer från gamla motsättningar och regionala intressen som kan krocka. Ett centralt område är Centralasien, där Ryssland länge har varit den dominerande stormakten, men nu utmanas av Kina.

Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Ryssland speglar dagens styrkeförhållanden och pekar på hur beroende Ryssland har blivit av Kina.

Kina köper olja och gas från Ryssland, Ryssland köper färdiga produkter som elektronik från Kina. I båda fallen blir Ryssland beroende av Kina, inte minst nu när landet är utsatt för sanktioner. Att det nu är Kina som exporterar mer avancerade varor innebär också delvis ombytta roller, det är inte länge sedan rysk teknik låg i framkant i förhållande till kinesisk.

Kriget i Ukraina kastar dock skuggor över ländernas relation. Invasionen har tvingat Kina till en delikat balansgång mellan att värna sitt strategiska partnerskap med Ryssland och samtidigt inte riskera försämringar i relationen med USA och Europa som Kina är beroende av – ekonomiskt och teknologiskt.

Kineserna är förvånade över hur illa det går för Ryssland i kriget, för om det var något de såg upp till i Ryssland var det den militära förmågan. Nederlagen kan tänkas bekymra dem också eftersom Kina har gott om ryska vapen, har militärer som har tränats i Ryssland och har inspirerats av ryskt militärt strategiskt tänkande. Västs enighet har gjort stort intryck på Kina.

Mer på Totalförsvarets forskningsinstitut…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Kinesiska ambassaden i gränsbråk med Ryssland

  1. Det är närmast en ryggradsreflex att det blir protester så fort en kines får en tillsägelse i utlandet. För några år sedan var det ett kinesiskt sällskap som av någon anledning inte fick hotellrum i Stockholm, De ockuperade lobbyn men blev utkastade av polis när de inte gjorde som tillsagts. Det blev nästan diplomatiskt kris mellan Kina och Sverige av den incidenten.

Kommentera