Inga pengar till kablar för havsvindparker

ENERGIPOLITIK. Regeringen föreslår att staten inte ska betala för elkablar till landets havsvindparker. Vattenfall beklagar regeringens förslag och menar att det kan försvåra utbyggnaden till havs och att grundet ”Kreigers fak” som ligger tre mil söder om Trelleborg därmed är i fara.

Energi- och näringsminister Ebba Busch tycker att vindkraftsbolagen ska stå för sina egna kostnader.
Foto: Amin Dröge/Regeringskansliet

– Är det så att man inte hade ett livskraftigt projekt utan att man fick kostnaden för kablarna ombesörjda av surt förvärvade skattemedel ifrån svenska folket då kan man fråga sig om projektet var så livskraftigt, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om kritiken.

Förslaget innebär att Svenska kraftnät inte längre ska ha i uppdrag att bygga ut kablar till vindkraftsparker till havs och stå för en del av kostnaderna. Regeringen menar istället att den som bygger vindkraft där ska stå för kostnaderna att ansluta till elnätet på land. Ebba Busch hävdar att det handlar om att vara teknikneutral, inget kraftslag ska gynnas framför något annat. – Vi har varit tydliga ända sedan Tidöavtalet att det här skulle komma, säger Busch.

Ändringen föreslås träda i kraft i oktober i år.

-Pettersson tycker det är ett rimligt förslag från regeringen. Alla energislag ska behandlas lika.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Inga pengar till kablar för havsvindparker

  1. Andra länder auktionerar ut områdena att bygga vindkraftverken på medans här ses det som en självklarhet att subventionera istället….

  2. Dessutom bör varje energislag rankas i producerad effekt per investerad krona. Då ska kravet att balansera svängningar i befintliga nätet och reservbehovet räknas in för vind- och solkraft. Vinkraften är inte lönsam i Sverige längre utan det är andra trick, som investerarna behöver ta till för att det ska bli lönsamt. Stora lån med kreditgarantier från EU kan ju locka t.ex.

  3. Snart inser svenska folket, att vindkraft är det absolut dyraste sättet att skaffa energi.
    Om inte annat så syns det på elräkningarna. Den nedlagda kärnkraften var den billigaste.

    27
  4. Helt korrekt, varför ska jag betala för att Vattenfall ska tjäna pengar? Vill de tjäna pengar får de punga ut med investeringen själva.

    33
  5. Bra!
    Äntligen kan kanske den stora lögnen, om vindkraftens lönsamhet, komma upp i dagen.
    Tror sig sjutton att lönsamheten har sett bra ut, om delar av bygget är finansierade med skattepengar!
    Om bolagen får stå för hela byggnationen, är kanske horisonten räddad!

    37
    0
  6. Mycket bra! Då väntar vi också på kravet att alla som bygger väderberoende elproduktion ska finansiera byggnation av lika stor effekt i planerbar kraft som kan täcka upp när det inte blåser eller inte solen skiner.

    33

KommenteraAvbryt svar