Skärpt prövning vid utländsk koppling

SPIONERI. Regeringen tillsätter en utredning för att få tydligare riktlinjer kring säkerhetsprövningar för personer som har kopplingar till andra länder.

Abdirizak Waberi i en Jas Gripen

Säpo vill se en skärpt säkerhetsprövning när personer med dubbla medborgarskap och andra kopplingar till utlandet söker säkerhetsklassade tjänster, till exempel inom polisen.

Vi vet att främmande makt utnyttjar sårbarheten för att komma över säkerhetsklassad information, säger Säpochefen Charlotte von Essen.

Det handlar enligt Säpochefen om en utvidgad prövning för att kunna göra en helhetsbedömning kring en persons lämplighet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att den grova organiserade brottligheten, det förhöjda terrorhotet och hotet som kommer från olika statliga aktörer ligger till grund för det försämrade säkerhetsläget i Sverige i dag.

Utredningen ska vara klar och presenteras den 15 augusti 2024.

-Pettersson undrar varför ingen har vaknat tidigare.

Ett av flera exempel var Abdirizak Waberi som var moderat riksdagsledamot 2010-2014 och sattes i försvarsutskottet trots att han är somalier, troligen med dubbla medborgarskap. Jag mejlade honom och Moderaternas kansli och frågade om medborgarskap och om hans sympatier låg hos Sverige, Somalia eller islam men fick inget svar.

Waberi är islamist. Han är eller har varit vice president för Federation of Islamic Organisations in Europe och har varit ordförande för Islamiska förbundet i Sverige.

En sådan person satte regeringen Reinfeldt i försvarsutskottet, dessutom samtidigt som Sverige hade soldater i Somalia!

Enligt Ekobrottsmyndigheten ska Waberi som ansvarig för Römosseskolan, ha skickat bluffakturor mellan skolan och sina egna två företag – och sen fört pengar vidare utomlands. – Det är 13 miljoner kronor i kommunala bidrag tänkt till skolverksamhet som försvunnit till annat, sa åklagaren Henric Fagher.

Pengarna har gått till organisationer i Somalia men chefsåklagaren har inte kunnat bevisa vilken typ av organisationer det handlar om.

Waberi dömdes till 4 år och 6 månader i fängelse.

Detta för att Fredrik Reinfeldt var sugen på somaliska röster.

Om Waberi på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Skärpt prövning vid utländsk koppling

  1. Finns nog flera säkerhetschefer på myndigheter som har släkten kvar i MENA-länder, med de konsekvenser detta kan innebära att ”dra åt tumskruvarna”. Gå inte på namn, namnbyte sker av olika skäl, t ex att man gift sig.

KommenteraAvbryt svar