Volvo får rekordorder på upp till 1000 elektriska lastbilar

INDUSTRI. Volvo Lastvagnar har undertecknat en avsiktsförklaring om att sälja 1 000 elektriska lastbilar fram till 2030 till Holcim, en av världens största leverantörer av byggmaterial. Affären är den största kommersiella ordern hittills för Volvos ellastbilar, och de första 130 lastbilarna kommer levereras under 2023 och 2024.

Holcim är en global leverantör av byggmaterial såsom cement och betong med huvudkontor i Schweiz. Nu har företaget och dess underleverantörer tecknat avtal med Volvo Lastvagnar om att planera för införandet av 1 000 eldrivna Volvolastbilar inom Holcims olika verksamheter i Europa fram till år 2030.

De första 130 tunga, eldrivna lastbilarna, av modellen Volvo FH och Volvo FM, kommer att levereras till bland annat Frankrike, Tyskland, Schweiz och Storbritannien under det fjärde kvartalet 2023 och under hela nästa år.

Avtalet är ett resultat av ett bredare samarbete mellan Holcim och Volvokoncernen.

Långsiktigt samarbete och ett starkt engagemang för att verkligen vilja göra skillnad är avgörande för att uppnå stora CO2-minskningar. Jag är väldigt stolt över det samarbete vi har med Holcim och de resultat vi uppnår tillsammans, säger Martin Lundstedt , VD och koncernchef AB Volvo.

Övergången till nettonollutsläpp kräver djupgående samarbeten genom hela värdekedjan. Vi är glada över att samarbeta med Volvo för att minska koldioxidutsläppen i vår europeiska verksamhet genom eldrivna fordonsflottor. Därigenom kommer vi närmare vårt mål att 30 % av våra tunga lastbilar ska ha nollutsläpp år 2030, säger Jan Jenisch, ordförande och VD för Holcim.

Genom att ersätta 1 000 befintliga Volvo FH diesellastbilar med eldrivna Volvo FH som använder grön el på en typisk sträcka, kan upp till 50 000 ton CO2 sparas varje år.

Både Volvokoncernen och Holcim är engagerade i initiativet Science-based targets, som driver ambitiösa klimatåtgärder i den privata sektorn. Företagen är också medgrundare av First Movers Coalition (FMC).

Fakta: FMC
FMC (First Movers Coalition) är en sammanslutning av företag som använder sin köpkraft för att bidra till kommersialisering av framväxande tekniker för avkarbonisering inom åtta nyckelsektorer.

Fakta: Science-Based Targets Initiative
Initiativet Science-Based Targets (SBTi) driver ambitiösa klimatåtgärder inom den privata sektorn genom att göra det möjligt för organisationer att sätta upp vetenskapsbaserade utsläppsminskningsmål. Mål anses vara “vetenskapsbaserade” om de är i linje med vad den senaste klimatvetenskapen säger är nödvändig för att uppfylla målen i Parisavtalet – att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C över förindustriella nivåer.

Fakta: Holcim
Holcim är ett globalt företag som är ledande inom innovativa och hållbara byggmateriallösningar, med huvudkontor i Schweiz. Företaget har närvaro i mer än 60 länder och omkring 60 000 anställda.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Volvo får rekordorder på upp till 1000 elektriska lastbilar

 1. Här hemma blir dom svårsålda. Åkeriägare tycker dom är för dyra och hur blir det med eltillgången…..

 2. Är Volvo Lastvagnar ett svenskt företag? Det står enbart Volvo i rubriken?

  • Jöns H, menar du att ägarförhållande ska stå i rubriken? Och hur påverkar det ordern?

   • Nej jag det menar jag inte. Eftersom det gäller Volvo Lastvagnar så bör det stå Volvo Lastvagnar även i rubriken.

    Enbart Volvo kan förväxlas med Volvo Personvagnar som inte har det minsta med Volvo Lastvagnar att göra och som heller inte ingår i Volvokoncernen.

Kommentera