Första saudiska kvinnan i rymden

VETENSKAP. På söndagen lämnade två saudiska medborgare jorden för ett besök på den Internationella rymdstationen ISS. Cancerforskaren Rayyanah Barnawi blir första saudiska kvinnan i rymden. Hon har sällskap av stridspiloten Ali al-Qarni. Ombord på raketen finns även den amerikanska före detta Nasa-astronauten Peggy Whitson och den amerikanske affärsmannen John Shoffner. De fyra ska tillbringa cirka tio dagar på ISS, rapporterar Sky News.

Rayyanah Barnawi blev den första saudiarabiska kvinnan i rymden. För 60 år sedan, den 16 juni 1963, blev Valentina Teresjkova, från Sovjetunionen, den första kvinnan i rymden.

Resan är den andra kommersiella bemannade rymdfärden till ISS, en liknande resa gjordes för drygt ett år sedan.

Uppskjutningen ägde rum vid 23.30-tiden svensk tid från Kennedy Space Center i Florida. De fyra beräknas vara framme vid ISS under måndagen.

Rymduppdraget är dock inte Saudiarabiens första. 1985 deltog en saudisk prins, tillika flygvapenpilot, i en USA-organiserad rymdresa.

-Pettersson säger att för inte så länge sedan fick inte saudiska kvinnor köra bil, jag noterar också att raket steg 1 återvänder och landar för att återanvändas.

Läs mer på Space-X…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Första saudiska kvinnan i rymden

    • Självklart, annars blir det avhuvning när hon kommer hem.
      FI, Metoo, S VPK, CP kommer anordna protester mot hennes tilltag, på plattan ikväll alla troende muslimer är välkomna!

Kommentera