Facit av 40 års bistånd till Zimbawe

BISTÅND. Zimbabwier har reagerat med bestörtning på uppgifter om de enorma rikedomar som ska tillhöra ex-diktatorn Robert Mugabes dotter Bona, skriver BBC. Bona Mugabe har ansökt om skilsmässa från sin make. Enligt dokument som han lämnat in till en domstol i Harare äger hon 25 bostäder, däribland en herrgård i Dubai, och 21 jordbruksfastigheter. Några av jordbruken ska ha beslagtagits i samband med en reform kallad ”en man, ett jordbruk” i början av 2000-talet då vita jordbrukare miste sina tillgångar.

I jämförelse lever många zimbabwier under mycket svåra ekonomiska förhållanden. Landet har en djupt rotad fattigdom, återkommande strömavbrott och extrem inflation.

-Pettersson säger att en stor del av familjen Mugabes rikedomar kommer från Sveriges generösa bistånd. Bona Mugabe tackar…

***

TIDIGARE 2019-09-06 Robert Mugabe, Palmes vän och Zimbabwes f.d. diktator är död

BISTÅND. Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe är död, rapporterar BBC. Mugabe dog på ett privatsjukhus i Singapore efter en tids sjukdom, bekräftar hans familj för kanalen. Han förlorade makten i Zimbabwe i samband med en militärkupp i november 2017, efter att ha styrt landet under nästan fyra decennier. Robert Mugabe blev 95 år gammal. 

Robert Mugabe var Olof Palmes och socialdemokraternas skyddsling och drev ett land till katastrofens rand delvis tack vare svenskt bistånd.

Zimbabwe var tidigare ett av Afrikas rikaste länder. Efter många år av ekonomisk nedgång, politisk oro och dåliga skördar har mer än tre miljoner människor lämnat landet.

Zimbabwe är ett exempel på politiskt vanstyre som det finns många av i Afrika och Sverige har en stor del i detta. Vi lämnade ett omfattande stöd till befrielserörelsen Zapu och Zanu, där Robert Mugabe var militär ledare, under 1970-talet och fortsatte efter Zimbabwes självständighet 1980. Mugabe började så fort Zanu tagit makten en omfattande utrotning av motståndare och 1985 konstaterade SIDA att Zanu nått sitt mål – en-partistaten. Trots detta fortsatte biståndet och fortsätter än idag, sedan 2001 går biståndet genom FN men Sverige har organisationer på plats.

Det svenska biståndet har varit synnerligen generöst, totalt över fem miljarder och officiellt till för att stödja landets demokratiska, ekonomiska och sociala utveckling. Sverige skulle göra det möjligt för fattiga människor att förbättra sina livsvillkor och främja utbildning, hälsovård och mänskliga rättigheter.

Av detta har det blivit pannkaka – vi hjälpte en despot som Robert Mugabe att behålla makten tills han blev för gammal. Tvärtemot biståndets mål.

-Pettersson undrar vem som bär ansvaret? Dessutom är inte Zimbabwe det enda landet vill hjälp till att hålla kvar i fattigdom, krig och misär trots att Afrikas länder är så enormt rika…

Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe

Från början av 1900-talet till slutet på andra världskriget var Korea en Japansk koloni, fruktansvärt utsugen av japanerna, därtill kom Koreakriget 1950-1953 så i början på 1960-talet var Sydkorea ett av de fattigaste länderna på jorden, precis lika fattigt om inte värre än de fattigaste i Afrika.

Seoul, Sydkoreas huvudstad 1961.
Seoul utefter samma flod 50 år senare, det som kommit av hårt arbete, kapitalism och demokrati.
Salisbury var huvudstad i Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, 1960 och det var vita ättlingar till engelsmän som styrde landet och som med hjälp av svarta hade byggt en modern rik stad.

På 1970-talet började den kommunistiska gerillan Zanu att härja i Rhodesia, ivrigt påhejade av Sverige som de fick omfattande ekonomisk stöd av tack vare Palme.  Kommunisterna tog makten 1980. De införde en enpartistat som fick namnet Zimbabwe och huvudstaden döptes om till Harare. Ledaren då och tills nyligen var Robert Mugabe och till skillnad från koreanerna valde Mugabe diktatur, mördade oppositionen, förstatligade och tog all politisk och ekonomisk makt från de vita. Mugabe tog till och med jordbruk och gårdar från vita som bott och odlat marken där i hundratals år.

Sverige har ett stort ansvar för att Zimbabwe har gjort den omvända resan mot Sydkorea, det ansvaret heter bistånd och Sverige hjälpte Mugabe till makten och att behålla makten, det blev värre år efter år…

Vad hände på vägen Robert, född 1924…du förvandlade ett av världens rikaste länder till ett land härjat av svält och våld, varför? Lyssnade du för mycket på Olof Palme?

Mugabe är Afrikas framtid sade Olof Palme…

Rädda Afrika – Stoppa biståndet var en insändare av Pettersson från 2009 i tidningen Expressen som SIDA kommenterade med att den var felaktig, de jobbade effektivt och gjorde massor av nytta för alla miljarder svenska folket gav till dem, de betalade inte alls höga löner eller miljoner till konsulter…

-Vi får hoppas det går bättre för Zimbabwe utan Mugabe och svenskt bistånd och att den nya regeringen ser till att de vita inte mördas av svarta och får driva sina jordbruk.

Zimbabwe är i grunden oerhört rikt. Men försöken att omfördela jorden från vita till svarta har fått katastrofala konsekvenser. Stora lantbruksområden har förstörts eftersom de nya jordägarna inte har lärt sig hur det avancerade jordbruksmaskineriet fungerar.

Den zimbabwiska dollarn är värdelös. Skolor och universitet, som tidigare var bland de bästa i Afrika, står tomma. Sjukhusen är stängda. Elektriciteten i landet ransoneras och det är att få tag i bensin. Landet hotas stadigt av hungersnöd. Den tidigare regeringen under Mugabe skyllde alla problemen på västerländska länder trots miljarder i bistånd.

Nåväl, Palme kanske ville väl, men hans socialistiska politik blev en katastrof i Sverige och många av världens länder…

Om Mugabe på bloggen…

1975, året då Sveriges väg utför började och grunden till dagens samhälle lades

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Facit av 40 års bistånd till Zimbawe

 1. Summan av det av Partiet bestämda biståndet till sitt systerparti i Zimbabwe är att precis som Partiets ledning i Sverige så har systerpartiets ledning berikat sig själva på folkets bekostnad. De har delat ut konfiskerad mark till själva och snott biståndspengarna till sina egna konton.
  Detta är ett gyllene exempel på varför bistånd till nationers uppbyggnad inte får överstiga 25 år och faktiskt uppföljning av nyttan med den genomförs. Partiet har alldeles för länge spenderat våra skattepengar för att bedriva och förespråka socialistisk politik utomlands.

  Socialismen har dödat 265 miljoner människor men den har ännu inte räddat en enda själ.

  “Bona Mugabe tackar…” Knappast, det enda hon säger är: Ge MIG mer!!

  34
 2. En bild av SIDA??

  Vi kanske skulle lämna afrikanerna i fred och låta dem ta hand om sig själva på ett sätt som tilltalar dem.

  73

KommenteraAvbryt svar