Ryska ”spökskepp” vid Nord Stream

SABOTAGE. I september förra året fotograferade Danmarks försvarsmakt det ryska specialfartyget SS-750 i närheten av platsen där Nord Stream-ledningarna exploderade, skrev bloggen den 28 april. Nu kommer uppgifter om ytterligare ryska fartyg nära sabotageplatserna, bland annat en 49 meter lång bogserbåt som tillhör Östersjöflottan. Ett fartyg med namnet SB-123, som seglade ut till området nära sabotageplatserna den 21 september förra året – alltså fem dagar före explosionerna.

Den ryska marinens bogserbåt SB-123 var nära sabotageplatserna på Nord Stream med avslagna transpondrar.

Ett ryskt fartyg med avstängt spårningssystem och kapacitet att genomföra undervattensoperationer rörde sig vid explosionsplatser vid Nord Stream – fem dagar före sabotaget. Det visar avlyssnad radiokommunikation som Uppdrag granskning tagit del av. Drygt tre månader tidigare var två andra ryska fartyg vid de norra sabotageplatserna.

Den 26 september 2022 inträffade flera explosioner vid Nord Stream-ledningarna. Redan dagen efter konstaterade flera länder att läckorna orsakats av sabotage – sedan dess har spåren och teorierna kring vem som låg bakom explosionerna avlöst varandra.

Nu kan SVT, DR, NRK och Yle avslöja att ryska flottfartyg, med kapacitet att genomföra undervattensoperationer, rörde sig vid de nordliga explosionsplatserna fram till fem dagar före sprängningarna.

Ryska Östersjöflottans SS-750 med AS-26 miniubåt var också nära explosionsplatserna på Nord Stream dagarna innan sabotagen med avslagna transpondrar.

“Spökskepp” är ett fartyg med avstängt spårningssystem, transponder, AIS.

-Pettersson säger att ovanstående inte är några bevis men det är bättre än rysstrollens “bevis” som består av att amerikanen Seymour Hersh på sin egen kanal, utan redaktör, pekade ut Norge och USA som ansvariga för Nord stream-sabotaget. Uppgifterna byggde på en enda anonym källa som Hersh inte vill namnge. Trots det har de citerats av en lång rad redaktioner världen över: Expressen, The Times, Svenska Dagbladet, Washington Post, Aftonbladet och Reuters med flera. Genomslaget var enormt. Andra medier lät bli, eller faktagranskade som i Norge.

Norska medier har radat upp felen som helt sänker Seymor Hersh publicering: som att påstådda fartyg och flygplan inte ens var i närheten av platser som Hersh beskrivit. Påståendet att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg redan under Vietnamkriget skulle ha varit en CIA-tillgång faller på sin egen orimlighet. Stoltenberg var 16 år året då kriget slutade.

Ännu mer uppmärksamhet fick New York Times publicering om att anonyma källor pekade ut en fristående ukrainsk grupp, också det utan några konkreta bevis.

Hersh och New York Times anonyma uppgifter kan lika gärna komma från Ryssland som från någon annan.

En annan bisarr koppling görs av Putintroll och andra mindre begåvade. – Om Ryssland invaderar … så kommer det inte längre att finnas någon Nord Stream 2. Vi kommer se till att stoppa det, säger sa USA:s president Joe Biden i videoklipp från den 7 februari 2022, där många menar att Biden och USA skulle ha något att göra med sabotaget av Nord Stream 1 och 2. Joe Bidens uttalande om Nord Stream syftar på ekonomiska och politiska åtgärder – och inte att han uttryckligen menar att man ska förstöra gasledningarna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ryska ”spökskepp” vid Nord Stream

 1. Denna blogg undviker att nämna att källan till uppgifterna om den pro-ukrainska gruppen i fritidsbåten är amerikansk underrättelsetjänst. Information och agendor vrids och spinns i alla möjliga riktingar överallt…

  Från exempelvis Forbes:
  “New U.S. intelligence indicates a pro-Ukrainian group was responsible for exploding the Nord Stream natural gas pipelines last year, U.S. officials told the New York Times”

  7
  16
 2. SVT:s Kalle Blomkvistare kokar soppa på en spik, och knappt det.

  Hela världen utanför NATO har helt klart för sig att USA sprängde gasledningarna, medan NATO-länderna blåljuger.

  29
  76
  • Det är rätt tovaritsch Håkan, ge aldrig upp. När resten av världen får bättre förklaringar så gäller det att med en dåres envishet hålla fast vid Kremls bestämda narrativ oavsett om det har fler hål än ett durkslag.

   47
   16
  • Håkan, “Hela världen utanför NATO har helt klart för sig att USA sprängde gasledningarna”

   Jag tror många svenskar tror att ryssarna sprängde Nord Stream och vi är inte med i Nato.

   Men du får gärna redovisa dina bevis…

   Nedan lite spekulationer.

   Ryssland kan ha sprängt Nord Stream av olika skäl:

   Eftersom Ryssland stängd Nord Stream 1 innan sprängningen så riskerade ägaren Gazprom stora skadestånd, efter sprängningen kan de åberopa force majeure och slippa skadestånd.

   Ryssland har efter att ha startat det fullskaliga terrorkriget mot Ukraina insett att det inte blir några inkomster på Nord Stream och tycker då att de lika gärna kan spränga och skapa osäkerhet på Europas energimarknad.

   Tidpunkten, det sker samtidigt som Ryssland genomför “folkomröstningar” i Ukraina och mobiliserar. Man försöker flytta fokus.

   Ryssland försöker skapa missämja i Väst och Ryssland har vana att operera på Natoområde. Det är klassisk rysk politisk krigföring.

   Ryssland gör allt för att förvirra, lite sanning, blandat med lögn, det finns en lång tradition av detta ända sedan tsartiden.

   36
   10
 3. Det enda som talar mot att Ryssland genomförde detta är att de som gjorde detta sprängde inte ihjäl sig själva. Med vanlig rysk effektivitet hade åtminstone någon explosion utlösts när de som riggade explosionerna var på plats.

  48
  12
 4. Även om Kreml blir ertappade med byxorna nere, blånekas det. Även i FN visar de sitt rätta ansikte.

  53
  16
 5. Detta kan mycket väl vara regeringens och försvarsmaktens sätt att tala om för Putte att: Vi vet vad du gjorde. Vi vet när, vem och hur du gjorde det.

  Liknande hur USA avslöjade för Ryssland och andra fiender, på 90-talet tror jag det var, hur effektiva deras satelliter är genom att använda dem för att visa gamla antika vägar och vattendrag som idag är täckta av jord på National Geographic eller liknande.
  Det var även ett sätt att säga till dem att: Vi vet vad ni gör.

  48
  13

Kommentera